In timp ce negociaza cu UDMR pentru ca Laszlo Tokes sa renunte la candidatura independenta in favoarea uneia comune, UCM ii paraste pe liderii Uniunii presedintelui
Traian Basescu.


Profitand de prezenta presedintelui Traian Bas
In timp ce negociaza cu UDMR pentru ca Laszlo Tokes sa renunte la candidatura independenta in favoarea uneia comune, UCM ii paraste pe liderii Uniunii presedintelui
Traian Basescu.


Profitand de prezenta presedintelui Traian Basescu in Covasna, Szasz Jeno, presedinte al Uniunii Civice Maghiare (UCM) si primar al orasului Odorheiu Secuiesc, i-a transmis sefului statului doleantele comunitatii maghiare, dar i-a parat si pe liderii UDMR, pe motiv ca ar incerca sa impiedice demersul UCM de inregistrare ca partid. Printre obiectivele expuse s-a numarat si autonomia Tinutului Secuiesc, subiectul fiind insa prezentat drept o "solutie" pentru intreaga Romanie. "Am vorbit despre necesitatea descentralizarii, am expus problema autonomiei, ca o reteta care da o solutie pentru toata lumea. (...) Daca noi vorbim despre autonomie, atunci o dam ca solutie nu numai regiunii secuiesti, Tinutului Secuiesc, ci si celorlalte regiuni naturale istorice ale Romaniei, repectiv Dobrogea, Muntenia, Banat, Oltenia, Crisana, Maramures, Moldova de Nord si de Sud, Ardealul de Nord si Sud, plus secuime", a declarat Szasz. Potrivit participantilor la dineul oferit de seful statului liderilor locali si primarilor din judetele Harghita si Covasna, presedintele Basescu nu a oferit insa vreun raspuns transant la subiectul autonomiei. Aceleasi surse au acreditat totusi ideea ca seful statului sprijina reorganizarea regionala a Romaniei si considera ca ar fi nefireasca o separare a celor doua judete, ele trebuind sa apartina aceleiasi regiuni.
Liderul UCM s-a referit si la nevoia de pluralism in randul comunitatii maghiare si i-a solicitat presedintelui Basescu sprijinul pentru ca institutiile statului sa lucreze obiectiv in ceea ce priveste inscrierea Uniunii ca partid politic. "Daca UCM a strans semnaturile necesare pentru inregistrarea partidului, atunci sa nu avem obstructii politice din partea unor organizatii", a aratat Szasz. Liderul UCM a facut referire si la principalul oponent al ideii de inregistrare a Uniunii ca formatiune politica: UDMR. In opinia lui Szasz Jeno, UDMR ar incerca sa impiedice UCM sa devina un factor politic, in contextul in care pluralismul se numara printre subiectele spinoase de negociere intre oamenii lui Marko Bela si cei care sustin candidatura la europarlamentare a lui Laszlo Tokes. Trebuie precizat ca UCM, vazuta de unii ca o alternativa la UDMR si la politica sa, avand drept scop obtinerea autonomiei teritoriale, poarta in aceasta perioada negocieri cu UDMR pentru stabilirea conditiilor unei colaborari inclusiv pentru alegerile programate a se desfasura in urmatorii doi ani.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.