Pe 12 august debuteaza la Sibiu a doua editie a workshop-ului de film documentar Aristoteles. Anul trecut, aici s-a realizat "Nu te supara, dar..." de Adina Pintilie, care a fost prezentat la Festivalul de la Locarno, alte trei echipe internationale
Pe 12 august debuteaza la Sibiu a doua editie a workshop-ului de film documentar Aristoteles. Anul trecut, aici s-a realizat "Nu te supara, dar..." de Adina Pintilie, care a fost prezentat la Festivalul de la Locarno, alte trei echipe internationale realizand alte trei filme. Daca anul trecut Aristoteles (initiativa a lui Dan Nutu, care a convertit actoria la rolul de mentor al tinerilor documentaristi) a fost realizat in parteneriat ARTE cu TVR, in acest an TVR a lasat balta atelierul, vaduvindu-l de o treime din buget. Se pare ca e vorba de faptul ca anul trecut intelegerea fusese facuta de Tudor Giurgiu, pe atunci presedintele director general al TVR, iar acum tot ce a facut Tudor Giurgiu e prost. Ce mai conteaza ca directorul de relatii internationale al cunoscutului post franco-german Andre de Margerie i-a scris noului conducator al TVR, Alexandru Sassu, rugandu-l sa nu se pripeasca? Ce conteaza ca insusi presedintele ARTE, Jerôme Clement, i-a scris si el, rugandu-l sa nu compromita un proiect pornit cu dreptul si care ii ajuta pe tinerii cineasti din Romania si din zona? Raspunsurile au fost negative. "Cu acest proiect, ARTE Franta si TVR au decis sa intre intr-o noua faza de apropiere, dupa zece ani de cooperare in domeniul programelor. As interpreta foarte negativ confirmarea unei decizii negative care ne-ar determina sa renuntam la proiect", i-a scris Andre de Margerie lui Alexandru Sassu pe 11 iulie. Dar TVR (care in martie declara ca va sustine Aristoteles) a ramas pe pozitii, iar ce ar fi fost normal sa fie sustinut in primul rand de o institutie romaneasca continua sa fie sustinut si girat de o institutie de prestigiu cum e ARTE. Chiar daca Aristoteles e sustinut in acest an, pana pe 12 septembrie, de Ministerul Culturii si Cultelor, respectiv de Centrul National al Cinematografiei, Dan Nutu declara ca pentru cazarea timp de o luna a celor 17 tineri, dintre care noua romani, si mai ales pentru munca in sine la productia filmelor, a trebuit sa "taie din toate colturile". Incercarea de a obtine si punctul de vedere al conducerii TVR a esuat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.