In noiembrie, celebra casa de licitatie va pune in vinzare zece tablouri ale participantilor la Rehau ArtCampus, desfasurat recent la Sibiu.

La resedinta de vara a baronului Samuel von Brukenthal a avut loc, intre 1 si 10 august, Rehau ArtCampus, un workshop organizat de firma austriaca Rehau, la care au participat zece dintre cele mai active prezente din pictura romaneasca a acestui moment. Evenimentul, care face parte din Programul Sibiu - Capitala Culturala Europeana, a urmarit, pe de o parte, crearea unei retele intre artistii romani, care au avut ocazia sa lucreze impreuna timp de zece zile, dar si realizarea premiselor unei promovari pe piata occidentala a numelor din arta contemporana romaneasca. In acelasi timp, Rehau ArtCampus readuce la Avrig, dupa mai bine de 200 de ani, acelasi tip de initiativa pe care il practica si baronul Von Brukenthal, recunoscut colectionar de arta „cu un grad ridicat de risc", asa cum este perceputa de cele mai multe ori arta contemporana.

La proiect au participat Marius Bercea, Dan Maciuca, Sebastian Moldovan, Kristina Ratiu, Mircea Suciu, Veres Szabolcs, Mirela Traistaru si Bogdan Tucudean, apartinind Scolii de pictura de la Cluj, si Gorzo, respectiv Gili Mocanu, de la Bucuresti. Fiecare dintre ei a realizat citeva lucrari dintre care, in ultima zi a rezidentei, juriul, din care au facut parte, printre altii, primarul Sibiului, Klaus Johannis, Liviana Dan, curator si critic de arta la Muzeul Brukenthal, si Dieter Bogner, critic si istoric de arta, specialist in planning muzeal, a selectat patru cistigatori. Marius Bercea, absolvent al Universitatii de Arta din Cluj, in al carui portofoliu se afla numeroase expozitii in Romania, Germania sau Franta, a primit premiul al treilea, in valoare de 500 de euro. Pe locul doi, juriul l-a plasat pe Sebastian Moldovan, la rindul sau absolvent de arte la Cluj, care, desi in ultimii trei ani a lucrat aproape exclusiv in sectorul new media si arta video, a venit la Avrig pentru „a adauga o alta unealta in dulapul sau cu scule". Gili Mocanu, unul dintre cei mai bine cotati artisti romani contemporani, a obtinut premiul intii, in valoare de 1.500 de euro, pe care ii va folosi pentru realizarea unui „Echer papal", proiect pe care il va prezenta in cadrul unei rezidente din orasul natal al Papei Benedict al XI-lea. Premiul cel mare, care consta intr-o sesiune de intilniri cu diversi curatori si colectionari importanti ai pietei de arta elvetiene, i-a revenit lui Gorzo, cel mai bine vindut pictor roman al momentului.

In afara de lucrarile pe care le-au realizat la Avrig, artistii au luat parte la seminariile sustinute de criticul austriac Dieter Bogner, Massimiliano Gioni, curator la New Museum of Contemporary Art din New York, si Liviana Dan. Subiectele acestor intilniri au fost legate in primul rind de strategiile de promovare a artei contemporane. Utilitatea unui astfel de exercitiu pentru contextul romanesc este destul de evidenta, dat fiind ca, in acest moment, „arta contemporana e perceputa in Romania ca o cheltuiala, nu ca o investitie", dupa cum spune Liviana Dan, iar piata de profil se afla la inceput. Cu toate acestea, curatorul Galeriei H’Art din Bucuresti, Dan Popescu, si el invitat la Rehau ArtCampus, spune ca in acest moment se formeaza si in Romania un nucleu de colectionari: „In ultima vreme a aparut colectionarul la care tot speram si care, intr-o masura mai mare sau mai mica, e yuppy, pina in 45 de ani, de obicei CEO de multinationala, dar sint si foarte multi din advertising".

Rezidenta de la Avrig, care i-a costat pe organizatori aproximativ 20.000 de euro, este una dintre putinele initiative de mecenat din Romania. Urmatorul pas al acestui proiect este organizarea unei licitatii care va avea loc in noiembrie, la MNAC. Premiera consta in faptul ca la acest eveniment va fi invitata una dintre cele mai importante case specializate in licitatiile de arta, Sotheby’s. Fiecare artist participant la Rehau ArtCampus isi va alege cite un tablou care va fi inclus in aceasta licitatie, iar o parte din banii obtinuti vor fi folositi in programe culturale destinate copiilor. Mihai Oroveanu, directorul MNAC, invitat la eveniment si membru al juriului, este de parere ca „arta contemporana romaneasca trebuie sa provoace o intelectualitate adormita, lucru pe care il fac cu pasiune si cu un simt pozitiv acesti domni".