Rusia riposteaza la scutul SUA cu radare care „vad" orice miscare de la Polul Nord pina in Africa de Sud.Putin si generalul Popovkin,
comandantul fortelor rusesti Presedintele Vladimir Putin a vizitat simbata cea mai moderna statie radar a Rusiei, capabila sa observe lansarea unei rachete balistice in toata zona cuprinsa intre Ploul Nord si Africa de Sud. Putin a participat si la simularea interceptarii unor rachete inamice. „Acest radar este prima etapa a unui program care se va incheia in 2015. Sint bucuros sa anunt ca sarcina constructiei a fost indeplinita la timp si doar cu propria noastra tehnologie si proprietate intelectuala", a declarat Putin in timpul vizitei la statia radar de la Lekhtoussi, in apropiere de Sankt Petersburg.

Statia radar de tipul Voronej, a fost construita in doar 18 luni si a fost data in folosinta in decembrie 2006. Structura sa permite modernizarea rapida a instalatiei, mentioneaza agentiile ruse de presa. Radarul are doar 23-30 de componente si consuma 0,7 megawati, fata de cele 4.000 de componente si consumul de 50 de megawati ale modelelor mai vechi. El inlocuieste radarul sovietic de la Skrunda, in Letonia, care a fost dezafectat in 1998, atunci cind fosta republica sovietica se pregatea sa adere la NATO. O instalatie similara se construieste in acest moment in sudul Rusiei, la Armavir.

Obiectivul programului rusesc antiracheta este de a contracara proiectul american de instalare a unui scut antiracheta in Polonia si Cehia. Recent, Rusia a anuntat efectuarea cu succes a testelor noilor rachete cu lansare subacvatica Sineva si a rachetei intercontinentale RS-24, care nu poate fi detectata de scutul american.

Rusia a propus SUA folosirea in comun a unui radar din Azerbaidjan, in cadrul unui parteneriat strategic menit sa determine Washingtonul sa renunte la scutul din Europa Centrala. Prezent simbata in Azerbaidjan, Daniel Fried, adjunct al secretarului de Stat american pentru afaceri euro-asiatice, a facut apel la crearea unui sistem integrat de aparare impotriva unor potentiale agresiuni din partea Iranului sau a Coreii de Nord.