A treia editie a festivalului Folk You! a fost dedicata memoriei lui Florian Pittis, plecat dintre noi la varsta de 63 de ani. Timp de doua seri, langa scena amenajata pe plaja din Vama Veche, s-au adunat sute de iubitori ai folkului. Printre cei ca
A treia editie a festivalului Folk You! a fost dedicata memoriei lui Florian Pittis, plecat dintre noi la varsta de 63 de ani. Timp de doua seri, langa scena amenajata pe plaja din Vama Veche, s-au adunat sute de iubitori ai folkului. Printre cei care au incantat publicul s-au numarat debutanti, dar si nume consacrate ale genului, prieteni sau admiratori ai lui Florian Pittis. Pe scena au ramas masa si scaunul de la care Motu' prezenta si modera evenimentul. Pittis a fost primul prezentator al festivalului. „Scaunul va ramane pe scena si la a 30-a editie, pentru ca spiritul lui va ramane mereu viu“, spunea Maria Gheorghiu, prezentatoarea de anul acesta. In final, toti artistii prezenti s-au adunat pe scena pentru a interpreta, in memoria unicului Motu' Pittis, piesa „Cantecul Bufonului“. Pittis ramane in memoria noastra si pentru cele doua cicluri de spectacole realizate inainte de 1989 - „Poezia Muzicii Tinere“ si „Cantec pentru mine insumi“.

Cea de-a treia editie a festivalului „Folk You!“ a fost dedicata, anul acesta, memoriei lui Florian Pittis. Timp de doua seri, pe scena din Vama Veche, una dintre cele trei statiuni in care are loc evenimentul, au cantat folkisti debutanti, dar si consacrati. Pe scena amenajata pe plaja din Vama Veche a existat si scaunul pe care statea Motu', pastrat gol in amintirea sa.

Pe scena din Vama Veche, in fata a sute de spectatori, au urcat pe rand debutantii Alina Zaharia, Jul Baldovin sau Grupul Unde, iar dintre numele consacrate ale genului: Dinu Olarasu, Adrian Sarmasan, Maria Gheorghiu, Victor Socaciu, Florin Chilian, Mircea Florian, Mircea Baniciu, Vasile Seicaru, Ducu Bertzi, Mircea Vintila & Brambura, Alexandru Andries, Nicu Alifantis si Nicu Covaci. Cu multa emotie, folkistii si-au amintit de gazda de drept a festivalului, Florian Pittis. La primele doua editii, Motu', spiritual ca intotdeauna, prezenta de la masuta sa folkistii debutanti, care-si faceau curaj sa urce pe scena, dar si nume mari ale genului, prietenii sai de-o viata.
Prezentatoarea celei de-a treia editii a fost folkista Maria Gheorghiu, care a spus ca scaunul de pe scena, pe care statea Motu', va ramane gol „si la a 30-a editie, pentru ca spiritul lui va ramane mereu viu“. Toti cei care au incantat publicul au tinut sa aduca un omagiu mentorului si prietenului lor.

„Spre deosebire de dementa care a fost in media, ne-am adunat aici sa-i serbam viata Motului“, spunea Florin Chilian inaintea spectacolului. „Prin natura lui, folkul creeaza sau aduce o nota de tristete, nu nostalgie, dar este genul de muzica in care isi au un loc si cantecele mai vechi“, declara Vasile Seicaru.
In incheierea recitalului sau, cunoscuta cantareata de folk Tatiana Stepa, care se lupta de mai multa vreme cu cancerul, a spus „va cant si ultima piesa din seara asta, sper ca nu din vara asta sau din viata asta“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.