Profiturile Rovinari si Turceni au inregistrat cresteri spectaculoase. Exceptia s-a numit Craiova, care a avut un rezultat mai mic decit anul trecut, dar din cauza reparatiilor.

Complexurile energetice Rovinari si Turceni au inregistrat o prima jumatate de an foarte buna care s-a tradus prin cresteri spectaculoase ale profitului. Principalul motiv il reprezinta seceta, care a determinat o productie de energie mai mica cu aproape 20% pentru Hidroelectrica, iar termocentralele au trebuit sa acopere acest deficit, devenind principalul furnizor intern. Pe linga seceta, un alt motiv care explica rezultatele foarte bune este si diminuarea cheltuielilor de exploatare.

Exceptia se numeste Craiova, care are la sase luni un profit sub cel bugetat, dar minusul este cauzat de cheltuielile mari cu reparatiile.

Campionul absolut al rezultatelor este complexul Rovinari, care a inregistrat cresteri de aproape sapte ori ale profitului, acesta ajungind la 86,94 de milioane de lei (26,1 milioane de euro), desi veniturile au scazut cu 10%, la 576,2 milioane de lei (173 milioane de euro). O asemenea evolutie a profitului este explicata de reprezentantii Rovinari in primul rind prin rezultatele slabe de anul trecut, cind compania a incheiat contracte de livrare de energie cu un volum atit de ridicat, incit nu l-a putut acoperi. Pentru onorarea obligatiilor, Rovinari a fost nevoit sa cumpere energie de pe piata, ceea ce a dus la diminuarea profitului.

„Pentru a ne respecta contractele, am fost nevoiti sa cumparam energie, conform reglementarilor ANRE (Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei - n.r.), platind astfel mai mult decit pretul de vinzare", a declarat Mihai Constantin, directorul economic al firmei, citat de MEDIAFAX. Profitul complexului Rovinari putea fi chiar mai mare pentru ca, potrivit lui Constantin, in primele sase luni s-a mers la doar 75% din capacitate, unul dintre cele patru blocuri energetice fiind in reparatii. In acelasi timp, semestrul urmator probabil nu va mai fi la fel de bun, deoarece in costuri se vor reflecta cheltuielile cu reparatia. „Cheltuielile se vor reflecta in semestrul viitor, lucrarile fiind finalizate luna trecuta. Urmeaza reparatii capitale la un al doilea bloc, care vor fi finalizate anul viitor, iar pina atunci vom continua sa functionam la trei sferturi din capacitate", a explicat oficialul companiei.

In ciuda faptului ca a avut un prim semestru de exceptie, Rovinariul a solicitat ANRE recunoasterea in tarifele electricitatii pentru populatie a o serie de costuri ale producatorului, masura ce ar duce la majorarea preturilor. Solicitarea este analizata de Autoritate, o decizie urmind a fi anuntata in scurt timp.

Si complexul energetic Turceni a avut un prim semestru bun, obtinind un profit net de 45,12 milioane de lei (13,5 milioane de euro), de peste doua ori mai mare decit in perioada similara din 2006. Reprezentantii de la Turceni au declarat ca majorarea profitului s-a realizat in conditiile dezvoltarii activitatii de exploatare, care a „mers" mult mai bine decit in primele sase luni din 2006. Cea mai mare parte a majorarii profitului se datoreaza veniturilor din exploatare si scaderii cheltuielilor", au mentionat reprezentantii complexului energetic Turceni.

Situatia complexului Craiova, cel de-al treilea conglomerat mina-termocentrala din Romania, este atipica din punctul de vedere al profitului semestrial. Desi cifrele financiare nu pot fi publicate pina nu se aproba in AGA, directorul general al companiei ne-a spus ca beneficiul net este mai mic decit cel bugetat si totodata mai mic decit cel din aceeasi perioada a anului trecut. Motivul il reprezinta cheltuielile facute cu reparatiile blocurilor energetice si cresterea salariilor. „De la anul intram in reparatii capitale cu blocul 7 energetic, care vor dura cam doi ani, si vor genera costuri importante. Am preferat sa facem anumite investitii in acest an, cind avem finantare, pentru a nu pune presiune pe costuri la anul. Totodata, cheltuielile au fost influentate si de cresterea cu circa 17% a salariilor", a spus Ion Dinulescu, directorul general al societatii.

Complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova au fost transferate de la Ministerul Economiei la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) in primavara acestui an, in baza unei ordonante de urgenta, care nu a primit insa avizul Parlamentului.

Vicepresedintele AVAS, Constantin Botez, a declarat, la inceputul saptaminii trecute, ca acestea vor trece in proprietate privata pina la sfirsitul mandatului actualului Guvern. Botez a mai spus ca AVAS va initia privatizarea complexurilor dupa ce Guvernul va aproba strategia energetica (aflata acum in dezbatere publica), pentru ca firmele au nevoie de sume foarte mari pentru investitiile de mediu, pe care companiile nu si le pot asuma.