Patru copii de origine romana au murit intr-un incendiu izbucnit la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o tabara de romi de la periferia orasului Livorno, situat in centrul Italiei. Trei baieti si o fetita, cu varsta cuprinsa intre patru si zece an
Patru copii de origine romana au murit intr-un incendiu izbucnit la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o tabara de romi de la periferia orasului Livorno, situat in centrul Italiei. Trei baieti si o fetita, cu varsta cuprinsa intre patru si zece ani, au fost gasiti carbonizati, intr-o baraca de lemn distrusa de flacari, de catre pompierii chemati sa stinga un incendiu de maracinis. Presa italiana relateaza ca doi dintre cei patru copii erau surdomuti. Potrivit prefecturii din Livorno, o alta fetita care locuia in aceeasi baraca a reusit sa se salveze. Baraca din lemn, care a fost distrusa complet, se afla sub o bretea a autostrazii, in apropierea unei zone industriale din Stagno, cartier periferic al orasului Livorno.
Doi copii erau surdomuti
Potrivit unor martori oculari, un barbat si o femeie, care s-au dovedit a fi parintii unora dintre copiii morti, au fost vazuti in timp ce se indepartau de locul incendiului. Ei, impreuna cu alti doi cetateni romani, au fost retinuti si audiati de politia locala. Acestia sunt acuzati de Procuratura din Livorno de neglijenta, de abandonarea minorilor, de incapacitate si de incendiere din culpa. Cei patru au fost transferati la inchisoarea din Sughere si risca pedepse cu inchisoarea de pana la opt ani. Arestarea celor patru a fost dispusa de procurorul adjunct Antonio Giaconi, care nu a crezut variantele contradictorii oferite de acestia, potrivit carora "persoane necunoscute ar fi aruncat cu sticle incendiare in baraca". Pe de alta parte, Giaconi a confirmat ca al cincilea copil, o fetita care dormea in baraca, a reusit sa se salveze, ea fiind in siguranta la sediul Chesturii. Potrivit procurorilor, incendiul ar fi izbucnit in interiorul baracii, iar cei patru copii, care dormeau, au ars de vii dupa ce parintii lor i-au abandonat si au fugit. Anchetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au audiat toate persoanele care locuiesc in tabara de romi in care a avut loc tragedia, formata din patru-cinci locuinte improvizate sub un pod la periferia industriala a orasului Livorno, in cartierul Stagno. Anchetatorii presupun ca incendiul a izbucnit in urma unei neglijente, dat fiind faptul ca pentru iluminarea baracii se foloseau lumanari. Astazi, medicii legisti vor efectua autopsiile celor patru copii, mai mult pentru a intelege dinamica evenimentelor. Dintre cei patru copii, doi erau surdomuti: o fetita in varsta de zece ani - Eva si fratele sau cel mai mic - Nengi, de patru ani. Presa italiana a oferit si numele celorlalti copii morti in incendiu: Danchiu, de opt ani si Lenuca, in varsta de sase ani.
Incendiul a izbucnit, potrivit pompierilor, in jurul orei 1.30 din noaptea de vineri spre sambata. Seful pompierilor, Alessandro Carraresi a spus ca pentru moment nu este exclusa nici o posibilitate. "Romanii foloseau focul deschis pentru a gati, dar de obicei in afara baracii. Poate ca au aprins o lumanare pentru a lumina inauntru", a adaugat el. "A fost, fie o agresiune din partea unor necunoscuti, impotriva acestei tabere de romani, versiune care ne socheaza, fie un incident tragic, cauzat de aprinderea nesupravegheata a focului. La aceasta se adauga o lipsa grava de atentie din partea parintilor legata de copii", a spus unul dintre cei care ancheteaza cazul.
Primaria din Livorno a decretat doliu public
Premierul italian Romano Prodi si-a exprimat regretul profund si i-a cerut primarului din Livorno sa-l informeze personal despre desfasurarea anchetei. Totodata, primaria din Livorno a decretat doliu public, iar drapelele vor fi coborate in berna in ziua funeraliilor celor patru copii romani. In urma unei sedinte extraordinare a Consiliului Municipal din Livorno, primarul Alessandro Cosimi a suspendat toate concertele si spectacolele din cadrul Festivalului Traditional Effetto Venezia, programate ieri seara, in centrul istoric al orasului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.