Institutul Cultural Roman (ICR) respinge acuzatiile presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, care a criticat modul de utilizare a banilor publici de catre ICR si a solicitat un control financiar la institutie.
Liderul PRM a invocat vineri, intr-o conferinta de presa, faptul ca un "prieten de casa" (e vorba de artistul vizual Dan Perjovschi) al presedintelui ICR, Horia Roman Patapievici, ar beneficia "de turnee si expozitii foarte costisitoare" la Paris, Londra si New York. In replica, ICR arata ca "Dan Perjovschi este, in prezent, cel mai bine cotat artist roman contemporan in mediile internationale".
"Numele lui Dan Perjovschi s-a impus de multi ani, prin numeroasele expozitii gazduite de mari muzee de arta contemporana ale lumii, printre care Muzeul de Arta Moderna (MoMa) din New York, Portikus din Frankfurt, Tate Modern din Londra, Vanabbe Museum din Eindhoven, Ludwig Museum din Köln si Centre Georges Pompidou din Paris. (...) Expozitia sa din acest an, "Projects 85", la prestigiosul Muzeu de Arta Moderna din New York, reprezinta o reusita deosebit de importanta pentru cultura romana, a carei impunere pe marile scene culturale ale lumii este principalul scop al ICR.", arata ICR.
In ceea ce priveste antologia de versuri "Ars Amandi", in care, potrivit liderului PRM, Dumnezeu ar fi "insultat cu blasfemiile "macelar" si "hingher"" intr-o poezie a Martei Petreu, ICR precizeaza ca volumul "este editat (nu finantat, asa cum afirma, in mod eronat, domnul Corneliu Vadim Tudor) de Institutul Cultural Roman". Cartea este "rezultatul Festivalului International de Poezie al Lumii Latine Ars Amandi (...). Reamintim, in acest context, ca rolul Institutului Cultural Roman este acela de a sprijini diversitatea formelor de expresie artistica si nu cenzurarea lor, pornind de la angajamente ideologice partizane", mai arata ICR.
Cat priveste albumul "Nud" al lui Razvan Voiculescu, ICR precizeaza ca acesta "a aparut la o editura privata si nu are nici o legatura cu Institutul Cultural Roman". Presedintele PRM criticase, vineri, finantarea de catre institut a albumului tiparit in limbile romana, engleza si franceza si prefatat de Horia-Roman Patapievici. (L.I.)