>> Siturile arheologice din Muntii Orastiei vor fi delimitate
si inventariate

>> Ele vor fi pazite de jandarmi, pentru a nu fi jefuite de hotii
de comori

Pentru cartografierea siturilor din Muntii Orastiei, Ministerul
>> Siturile arheologice din Muntii Orastiei vor fi delimitate
si inventariate

>> Ele vor fi pazite de jandarmi, pentru a nu fi jefuite de hotii
de comori

Pentru cartografierea siturilor din Muntii Orastiei, Ministerul Culturii si Cultelor a alocat 40.000 de lei. Pentru fiecare zona va fi intocmita o harta care va ajunge la autoritatile locale, astfel incat sa poata fi marcate perimetrele protejate.
Arheologul Angelica Balos, reprezentantul Directiei de Cultura a judetului Hunedoara, spune ca cele aproximativ 200 de situri arheologice din Muntii Orastiei reprezinta zone cu probleme si ca vor fi delimitate chiar si siturile doar semnalate, mai ales ca la ora actuala doar pentru cetatile dacice exista ridicari topografice si delimitari clare. "Vom delimita toate siturile din Muntii Orastiei, atat pe cele cercetate deja, cat si pe cele semnalate doar. Fiecare in parte va avea niste coordonate clare, stipulate in harti individuale. Unele situri au deja o harta, insa cele mai multe sunt semnalate doar prin niste puncte pe o harta generala", a declarat Angelica Balos. Oficialul a mai spus ca toate hartile care vor fi intocmite vor fi date autoritatilor locale, care au obligatia sa marcheze perimetrele, astfel incat cautatorii de comori sa stie ca accesul cu detectoarele de metal in spatiul protejat este interzis. Hartile vor fi utilizate si de patrulele de jandarmi care pazesc zona. Potrivit legii, Directia Judeteana de Cultura reprezinta doar o institutie deconcentrata a Ministerului Culturii si Cultelor si nu are in custodie monumente istorice. Responsabilitatea pentru protejarea, conservarea si gestionarea siturilor protejate intra direct in sarcina autoritatilor locale.
Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a anuntat ca va finanta in acest an, cu o suma de circa 1,5 milioane lei, 53 de santiere arheologice si proiecte de inventariere arheologica. Cele mai importante sume sunt destinate sapaturilor de la Cetatea Histria - 150.000 de lei noi - si de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa - 120.000 lei. Finantarea arheologica in acest an se realizeaza prin subventie de stat, in valoare de 355.000 lei, si prin contracte cu institutiile care fac cercetari la diferite santiere, adica aproximativ 1,14 milioane lei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.