Procurorii DIICOT au criticat in termeni duri, in recurs, decizia Curtii de Apel Bucuresti de revocare a intredictiei lui Vadim Benyatov de a parasi tara sustinand ca hotararea e nemotivata si ca instanta s-a substituit altor puteri in sta

Procurorii DIICOT au criticat in termeni duri, in recurs, decizia Curtii de Apel Bucuresti de revocare a intredictiei lui Vadim Benyatov de a parasi tara sustinand ca hotararea e nemotivata si ca instanta s-a substituit altor puteri in stat precum Curtea Constitutionala si autoritatea legislativa.

In motivele de recurs ale procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) care au contestat decizia din 31 iulie a Curtii de Apel Bucuresti ce permiteau plecarea din tara a consultantului Vadim Benyatov, anchetat pentru spionaj in dosarul privatizarilor strategice, se arata ca instanta a retinut ca procurorii DIICOT nu au calitatea de magistrati impartiali in sensul Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Instanta a retinut ca nici Constitutia Romaniei si nici pachetul de legi privind reorganizarea judiciara si statutul magistratilor nu ar fi in concordanta cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Procurorii DIICOT au aratat la randul lor ca in motivarea deciziei de revocare a interdictiei "instanta de judecata a trecut in domeniul unei alte puteri in stat, in speta, puterea legislativa".

Instanta a sustinut ca "procurorii DIICOT nu ofera garantiile de impartialitate pe care le prevede art. 5 al.3 din Conventie in conditiile in care efectueaza urmarirea penala" si ca desi in legea de organizare judecatoreasca se prevede calitatea de magistrat a procurorului, Curtea apreciaza ca aceste dispozitii cat si cele inscrise in art. 132 din Constitutia Romaniei ar fi in contradictie cu prevederi ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

In replica, in motivele de recurs, procurorii DIICOT au aratat ca "omnipotentul judecator al Curtii de Apel Bucuresti, printr-o intelegere total eronata a principiului independentei magistratului, s-a substituit pe rand Curtii Constitutionale, cat si autoritatii legislative, constatand ca Legea 303/2004 - legea privind statutul magistratilor si pricnipiile inscrise in acest act normativ cu privire la statutul procurorilor contravin Constitutiei si Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

"Ca un atentat suprem la autoritatea legislativa a statului, judecatorul Curtii de Apel Bucuresti a constatat nelagalitatea Constitutiei, apreciind neconcordanta acesteia cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului", au consemnat procurorii in motivele de recurs.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.