In cursul recentei vizite a presedintelui brazilian Luiz Inacio Lula Da Silva in Mexic, unul dintre subiectele principale de discutii a fost cooperarea in domeniul fabricarii bioetanolului si schimbului de tehnologie in acest domeniu, sustine ministr
In cursul recentei vizite a presedintelui brazilian Luiz Inacio Lula Da Silva in Mexic, unul dintre subiectele principale de discutii a fost cooperarea in domeniul fabricarii bioetanolului si schimbului de tehnologie in acest domeniu, sustine ministrului brazilian al Agriculturii Reinhold Stephanes. Brazilia, care este lider mondial incontestabil in domeniul biocarburantilor (20000 de milioane de litri anual) incearca sa-si extinda exporturile si pe pietele din America de Nord si Europa, iar Mexicul are un imens potential neutilizat de trestie de zahar si porumb, precum si o pozitie strategica prin vecinatatea cu SUA, dar nu are tehnologii si instalatii de producere a biocaburantilor. Oficialul brazilian a declarat ca tara sa este gata sa ofere Mexicului gratuit tehnologia de fabricatie si a cerut investitorilor mexicani sa se implice in productia de etanol a celor doua state.
Turneul latino-american al presedintelui Lula da Silva, care alaturi de Mexic a mai inclus Nicaragua si Jamaica, pare a fi doar o parte a unei strategii mai largi a guvernului de la Brasilia, care vizeaza consolidarea pozitiei de lider a tarii in domeniul biocarburantilor.
Exemplul brazilian pare a face emuli si in Africa, date fiind enormele necesitati energetice, precum si resursele neexploatate ale "Continentului Negru" in domeniul culturilor agricole, inclusiv pentru productia de caburanti. La 30 iulie, in capitala etiopiana Addis Abeba a avut loc o intalnire la nivel de experti si ministri ai agriculturii, transporturilor si energiei din statele membre ale Uniunii africane si Braziliei, reuniune consacrata subiectului eventualei dezvoltari a productiei de biocarburanti in Africa. Reuniunea a fost organizata in cadrul Planului Strategic 2004-2007 al Comisiei Uniunii Africane, care prevede si elaborarea unei strategii in domeniul energiilor regenerabile.
O problema majora la care, insa, expertii vor trebui sa raspunda este faptul ca, in ciuda unor resurse uriase de teren, a mainii de lucru ieftine si a climatului favorabil, productia de biocarburanti va trebui armonizata cu necesitatile de hrana ale Africii, problema foarte sensibila, data fiind foametea cronica de care sufera mai multe state de pe continent. Initiativa braziliana in Africa este sustinuta si de alte doua asa-numite "puteri emergente", India si Africa de Sud, care au de asemenea potential mare de cultivare a plantelor din care se produc biocarburani, si care sunt aliate cu Brazilia si in alte chestiuni economice si politice, precum negocierile in cadrul OMC, ori reforma ONU, a FMI si a Bancii Mondiale. Cele trei state cer cresterea ponderii tarilor in curs de dezvoltare in organismele internationale si o regandire a politicilor tarifare in cadrul OMC.

Si Japonia are proiectul ei
Ministerul japonez al agriculturii a anuntat un proiect care vizeaza producerea de biocarburant pe baza partilor necomestibile ale orezului, pentru a nu face sa creasca pretul alimentelor.
"Dispunem deja de tehnologii pentru a fabrica etanol pe baza de paie de orez, insa nu am reusit sa-l producem decat in laborator", a explicat responsabilul acestui proiect, Eiichiro Kitamura.
In prezent, etanolul este produs in special din plante precum sfecla, trestia de zahar sau porumbul. Detractorii acestui biocarburant afirma ca el va genera cresterea preturilor alimentelor de baza, agravand foametea din tarile sarace.
"Daca vom putea sa fabricam biocarburanti pe baza partilor necomestibile ale recoltelor, atunci pietele biocarburantilor si ale produselor alimentare nu vor intra in concurenta", a subliniat oficialul japonez. Procedee pentru fabricarea de bioetanol pe baza deseurilor vegetale exista deja in lume. O societate canadiana, Iogen, a inventat astfel un procedeu pentru a produce carburant pe baza de paie de grau.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.