>> Derulat prin programul Sibiu - Capilala Culturala Europeana si finantat de firma austriaca REHAU, proiectul REHAU ARTCampus a oferit 10 zile de tabara pentru zece tineri artisti la Avrig, Sibiu.
>> Programul - care a inclus premii de 3000 de
>> Derulat prin programul Sibiu - Capilala Culturala Europeana si finantat de firma austriaca REHAU, proiectul REHAU ARTCampus a oferit 10 zile de tabara pentru zece tineri artisti la Avrig, Sibiu.
>> Programul - care a inclus premii de 3000 de euro si un mare premiu constand intr-un circuit cultural elvetian pentru contacte artistice - va lua sfarsit in noiembrie printr-o licitatie organizata de Sotheby's.
>> Marele premiu si premiul intai au ajuns la cei doi bucuresteni prezenti in proiect, Dumitru Gorzo si Gili Mocanu, iar premiile urmatoare - sibianului Sebastian Mocanu si clujeanului Marius Brecea.

Localnicii ii spun inca "sanatoriu" - dupa destinatia pe care a primit-o locul in timpul comunismului; un loc bizar de rafinat, contrastand puternic cu cenusiul transilvan al oraselului Avrig. Locul a fost resedinta de vara a baronului von Brukenthal - un personaj extravagant, ramas in memoria colectiva nu atat in calitate de guvernator al Transilvaniei, cat de mare colectionar de arta. "Baronul Brukenthal - explica Liviana Dan, critic de arta si curator al Muzeului Brukenthal - era ceea ce azi se numeste un tip 'conectat>>, deci preocupat de arta contemporana lui si de noile tendinte; ceea ce, printr-o iluzie de perspectiva, ne apare ca fiind o colectie de arta veche in acele timpuri reprezenta avangarda epocii." Acesta e unul din motivele pentru care, detaliaza dr. Dieter Bogner, critic austriac, istoric de arta si specialist planning muzeal, campusul organizat aici pentru zece plasticieni apartinand ultimul val s-ar fi inscris in asteptarile baronului german.
Cei zece artisti sunt Dumitru Gorzo, Gili Mocanu, Dan Maciuca, Marius Bercea, Kristina Ratiu, Mircea Suciu, Veres Szabolcz, Mirela Traistaru, Bogdan Tucudean, Sebastian Moldovan, selectionati in luna martie la Viena, dintr-un numar de 17 candidati. Acum programul a luat sfarsit, iar lucrarile sunt expuse inca din 7 august pentru publicul pasionat, intr-unul din corpurile "sanatoriului". Locul a fost amenajat ca sa arate a galerie de arta contemporana. Intr-o incapere au fost puse banci negre, aduse din capela, care dau locului un aer solemn, facandu-te vrand-nevrand atent la cromatica violenta a lui Gorzo sau la tonalitatile austere, in alb si negru, ale lui Sebastian Moldovan.

La limita nonfigurativului
Gorzo a pictat patru peisaje inspirate de locatia campusului, in culori pop, strident-artificiale (fundal roz si galben fosforescent), si a sculptat cu drujba cateva figuri extraterestre - toate animate de aceeasi sensibilitate ludic-ironica a artistului. Sebastian Moldovan a creat cateva instantanee la limita nonfigurativului, inspirate de o realitate televizata, alb-negru, si a produs o instalatie video care filmeaza un detaliu din perete care, reprodus pe ecranul laptop-ului, arata ca un peisaj de pestera. Gili Mocanu e prezent cu doua serii - niste obiecte misterioase pe care sunt inscrise aceleasi litere, pe de o parte, si, pe de alta, doua tablouri infatisand constructii arhitectonic imposibile, ce combina elemente arhitectonice eclectice. Marius Suciu e prezent cu un ciclu tematic, sapte tablouri decupand detalii cu oameni care fac curatenie, pictati cu exactitate chirurgicala de fotografie, "o reflectie asupra violentei - intotdeauna dupa un act violent se face curatenie; acesta e momentul reflectiei" (in cuvintele artistului). Veres Szabolcz resusciteaza critic realismul socialist pictand peisaje in care decorul natural a fost supus transformarilor tehnologice - fascinatia lui indreptandu-se in special asupra siturilor de constructii (remarcabil un tablou care surprinde un brat de excavator in aer). Marius Borcea insceneaza tensiuni decontextualizand imagini tv intr-un cadru pictural. Una peste alta, e greu de gasit o nota comuna intre acesti artisti sau "un aer de familie".
Din cei zece artisti prinsi in proiect, opt sunt absolventi ai Acdemiei de Arta din Cluj, iar doi (Dumitru Gorzo si Gili Mocanu) sunt din Bucuresti, "doua prezente extravagante din sudul Romaniei", dupa cum spune curatorul Liviana Dan. Cei doi fac parte din echipa lui Dan Popescu, curator la H'Art, prezent in proiectul REHAU cu un "dreamteam" de cinci artisti; de altfel, trei dintre ei au luat premii. Programul a inclus si trei workshop-uri, tinute de Dieter Bogner, Liviana Dan si un invitat surpriza din New York, Massimiliano Gioni, curator la New Museum of Contemporary Art, care, dezvaluie Marius Suciu, a examinat fiecare lucrare si a tinut sa stea de vorba cu fiecare artist in parte.
Deliberarea dureaza neasteptat de mult, iar numele castigatorilor sunt anuntate la party-ul care incepe, din aceasta cauza, cu intarziere. "Nu ar fi trebuit sa se dea premii, fiindca orice decizie ar fi luat juriul, ar fi fost oricum nedreapta; e ca la un concurs de 100 de metri unde toti participantii au scos sub 10 secunde", spune Mihai Oroveanu. Totusi, premiul trei, in valoare de 500 de euro, i-a revenit lui Marius Bercea, care "intepeneste imagini de televizor, extrapoland medii diferite" (Oroveanu dixit), premiul doi (1000 de euro) - lui Sebastian Moldovanu, care "decodeaza peisaje cinematografice cu o sensiblitate clar picturala - printr-un mediu, cel pictural, care sugereaza alt mediu, cinematografic", premiul intai (1500 euro) - lui Gili Mocanu, care "creeaza arhitecturi imposibile, amestecand in cadrul unei constructii stiluri arhitecturale care nu pot sta impreuna, venind din civilizatii diferite" si, in fine, Marele Premiu - Dumitru Gorzo, care "printr-o gama de culoare neobisnuita, de prost-gust, persifleaza o traditie picturala", unul din tablouri, detaliaza criticul Mihai Oroveanu, luand peste picior impresionismul discutabil al lui Andreescu. Dintre castigatori, cel mai fericit parea Gili Mocanu: "Particip la o expozitie, la Regensburg, orasul in care s-a nascut Papa Benedict, cu un 'echer papal>>, o lucrare care m-a costat 1500 euro, imprumutati de la prieteni; premiul imi acopera la centimetru imprumutul".
IN TOAMNA
>> REHAU e cel mai important colectionar de arta din Austria. REHAU ART Campus Romania 2007, o initiativa a companiei de materiale plastice, a decis sa finanteze un program adresat unui numar de zece tineri plasticieni romani, carora li s-a oferit timp de zece zile gazduire in resedinta de vara a baronului Brukenthal de la Avrig. Proiectul este inclus in programul "Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007", insa banii rulati apartin in integralitate firmei austriece, primaria sibiana punand la bataie spatiul. Sfarsitul campusului a adus, pe langa premii in valoare de 300 euro, si "o excursie culturala" in Elvetia, prin care castigatorului marelui premiu i s-a oferit posibilitatea de a intra in contact cu curatori si colectionari de arta; o oportunitate mai importanta decat banii, tinand cont de slaba vizibilitate a artei plastice romanesti in afara. In noiembrie, la Bucuresti, va avea loc o licitatie organizata de Casa Sotheby's pentru lucrarile celor zece pictori, cu scopul strangerii de fonduri pentru programe sociale adresate copiilor. Sotheby's este una din cele mai prestigioase case de licitatii din lume, prezenta pentru prima oara in Romania; licitatia este importanta pentru ca firma are o retea de colectionari si curatori, iar numele artistilor romani vor fi prezente in cataloagele Sotheby's.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.