Presedintele polonez, Lech Kaczynski, a confirmat ieri prabusirea coalitiei de guvernamant condusa de fratele sau, Jaroslaw, si convocarea alegerilor anticipate in octombrie, cu doi ani inainte de termen.   Presedintele polonez, Lech Kaczyn
Presedintele polonez, Lech Kaczynski, a confirmat ieri prabusirea coalitiei de guvernamant condusa de fratele sau, Jaroslaw, si convocarea alegerilor anticipate in octombrie, cu doi ani inainte de termen.   Presedintele polonez, Lech Kaczynski, a destituit patru ministri din guvernul condus de fratele sau mai mic, Jaroslaw Kaczynski, inlocuindu-i cu oameni devotati Partidului Lege si Justitie. "Aceste schimbari sunt rezultatul evolutiilor de pe esichierul politic si reprezinta totodata sfarsitul coalitiei de guvernare", a declarat presedintele. Destituirea oficiala a ministrilor din Partidul populist Sombrona (Auto-Apararea) si din Liga Familiilor Poloneze pune capat unei crize de peste cinci saptamani. La 9 iulie, liderul Sombrona - care detinea functia de vicepremier si de ministru al Agriculturii, a fost destituit. Liderii Sombrona au ramas in posturi pana au fost dati afara in corpore. Cel mai important politician destituit ieri este Roman Giertych, ministrul Educatiei si liderul Partidului ultra-catolic Liga Familiilor Poloneze.   21 OCTOMBRIE. Presedintele a stabilit deja cu opozitia liberala ca alegerile anticipate sa aiba loc la 21 octombrie, cu doi ani inainte de termen. Alegerile sunt considerate o aventura riscanta pentru Partidul Lege si Justitie, ce este urmat in sondajele de opinie de Platforma Civica. Partidul fratilor Kaczynski a obtinut cele mai multe voturi la alegerile din 2005, insa nu a reusit sa isi asigure majoritatea in Parlament. Partidul Lege si Justitie a reusit dupa indelungi negocieri cu Platforma Civica sa formeze un guvern minoritar, la care s-au mai adaugat Sombrona si Liga Familiilor Poloneze. Coalitia a fost insa uzurpata mai degraba de certurile personale dintre liderii celor patru partide.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.