IPS Bartolomeu Anania este primul ierarh care s-a declarat de acord cu campania propusa de Cotidianul.Bartolomeu Anania prefera o spovedanie in cerc restrins La invitatia lansata acum citeva zile de Cotidianul membrilor Sfintului Sinod de a spune daca au colaborat sau nu cu Securitatea a raspuns pina acum un singur ierarh, IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului. „E mai bine sa se stie inainte decit dupa alegerea cuiva, caci, daca se afla mai tirziu, se complica lucrurile si pentru Biserica", ne-a declarat inaltul ierarh. „Ideea ziarului e buna, dar cred ca aceasta marturisire ar trebui facuta in cadrul Sfintului Sinod. In ziua alegerilor, dupa ce se fac propunerile, candidatii nominalizati care accepta candidatura vor prezenta un CV, in care cred ca ar putea fi introdusa si aceasta mentiune privind relatia cu Securitatea", este de parere IPS Bartolomeu.

El pledeaza pentru aceasta forma a „lepadarii de Securitate", nu pentru cea publica, din cauza experientei personale. IPS Bartolomeu a acceptat sa publice anul trecut citeva fragmente din jurnalul sau care descriau viata sa de detinut politic din anii comunismului timpuriu, iar presa, crede el, a interpretat aceasta ca pe o marturisire a relatiei sale cu Securitatea. In realitate, spune mitropolitul Clujului, el nu a colaborat cu serviciile secrete „nici in detentie, nici in libertate; nici in tara, nici in strainatate; nici cu angajament, nici fara angajament; nici cu nume conspirativ, nici cu numele propriu".

Spre deosebire de IPS Bartolomeu, mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, de asemenea ierarh eligibil la functia de patriarh, a refuzat sa raspunda la „chestionarul Cotidianul". „Noi sintem in doliu in aceasta perioada", a motivat IPS Laurentiu inainte de a inchide telefonul.

Reticenta inaltilor ierarhi fata de ideea deconspirarii relatiilor pe care unii dintre ei le-au avut cu Securitatea nu are legatura cu votul ascultarii, depus la intrarea in viata monahala. „Biserica si ierarhii ei respecta legea si institutia abilitata sa faca aceste deconspirari, insa daca vreunul doreste sa raspunda la intrebarile din «chestionarul Cotidianul», este liber sa o faca. Nici o initiativa personala in acest sens nu poate fi ingradita, caci in Biserica libertatea este esentiala", spune preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvint al Patriarhiei.

Radu Preda: „Sub asediu nu va marturisi nimeni" Teologul clujean Radu Preda considera ca problema deconspirarii preotilor irita in aceasta perioada, intrucit ea ar trebui extinsa asupra intregii societati romanesti. „Focusarea doar pe Biserica pune in pericol dimensiunea pozitiva a primenirii. Nu e normal sa presupui ca 40 si ceva de oameni (membrii Sfintului Sinod - n.r.) au devenit exponentii raului din Romania „, argumenteaza Radu Preda, convins ca si concentrarea doar pe cei care conduc Biserica este dezagreata. „Ceilalti securisti stau bine mersi in pliurile societatii. Cine stie citi ofiteri activi or fi doar in administratia bisericeasca si nimeni nu vorbeste despre ei. Concentrarea doar pe virfuri creeaza o stare de asediu, iar sub asediu nu va marturisi nimeni", sustine teologul, criticind si tonul „pseudomoral" al unora din cei care militeaza pentru deconspirarea preotilor. „E ca si cum as spune eu ca mor de grija unor cardinali care sint pedofili si masoni, desi nu sint catolic. Cind pui problema in termenii in care a fost pusa pina acum, poti fi acuzat de lipsa de sinceritate morala si de faptul ca nu vrei binele Bisericii", mai spune acesta, conchizind: „Cine se stie cu musca pe caciula sa nu candideze".

Chestionarul cu intrebari privind relatia ierarhilor cu Securitatea, pe www.cotidianul.ro/select