Autoritatile din Timis cauta modalitati de a scapa de porcii din fermele americanilor unde a fost confirmat virusul pestei porcine. Dupa doua saptamani de pesta, timp in care s-au strans mii de cadavre, autoritatile au hotarat ca o parte din acestea
Autoritatile din Timis cauta modalitati de a scapa de porcii din fermele americanilor unde a fost confirmat virusul pestei porcine. Dupa doua saptamani de pesta, timp in care s-au strans mii de cadavre, autoritatile au hotarat ca o parte din acestea sa fie incinerate, iar o parte ingropate. „Efectele pestei porcine nu trebuie sa afecteze factorii de mediu din zonele unde au izbucnit focarele, adica apa, aerul si solul“, au declarat autoritatile din Timis.

De aproape doua saptamani, satenii localitatii Cenei, judetul Timis, sunt nevoiti sa suporte mirosul ingrozitor provenit de la ferma americana Smithfield, unde sunt depozitate mii de animale moarte din cauza pestei porcine. Aerul devine irespirabil seara si dimineata, dar si atunci cand afara se incalzeste putin, motiv pentru care localnicii sunt nevoiti sa stea mai mult cu geamurile inchise. Duhoarea pestilentiala a crescut in intensitate odata cu inceperea procesului de ardere a cadavrelor de porci. „Am inceput procedura de ucidere a porcilor si ardere a acestora. In urma arderii va fi un miros si mai puternic, dar asa sunt procedurile, speram ca va fi pe o perioada scurta“, a declarat directorul adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Timis, Csaba Daraczi.

Mii de gloante pentru porcii americanilor
Decizia de incepere a procesului de incinerare a porcilor a fost luata dupa ce aproximativ 1.000 de porci au fost ingropati in cadrul fermei, in recipiente speciale. Compania Smithfield a solicitat Comandamentului Antiepizootic Timis sa aprobe cat mai repede cererea de eliberare a autorizatiei pentru arderea si ingroparea porcilor eutanasiati, conform prevederilor legislatiei UE, astfel incat sa poata fi eliminate cele doua focare de pesta porcina din fermele companiei din judetul Timis. Autoritatile sanitar-veterinare au decis ca lichidarea porcilor sa se faca prin impuscare de catre reprezentantii Smithfield, autorizati pentru utilizarea armelor respective, iar cadavrele sa fie arse cu carburant lichid in bazinele special construite in incinta fermelor din Cenei si Igris.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.