Pasiune. Batranul are glontul din al Doilea Razboi Mondial si spune ca tine la el ca la ochii din cap Gheorghe Asanache, cel mai batran locuitor al comunei vrancene Bordesti, a implinit sambata, un secol de viata. Aniversarea l-a gasit plin de vigoa
Pasiune. Batranul are glontul din al Doilea Razboi Mondial si spune ca tine la el ca la ochii din cap Gheorghe Asanache, cel mai batran locuitor al comunei vrancene Bordesti, a implinit sambata, un secol de viata. Aniversarea l-a gasit plin de vigoare, pregatind lansarea monografiei satului natal. De-a lungul unui secol de viata, nea Gicu a adunat sute de intamplari tocmai bune de povestit stranepotilor. Dupa ce a terminat scoala de ofiteri, Gheorghe Asanache a participat la razboiul pentru eliberarea Basarabiei, in lupta primind un glont in mana dreapta. Apoi a fost inchis, timp de sase ani, in lagarul rusesc de la Tiraspol, iar la intoarcerea acasa a fost luat in vizor de Securitate. Dupa razboi, a fost pana la pensionare invatator si profesor la scoala din Bordesti. Nea Gheorghe a fost cel care a strans banii pentru ridicarea monumentului inchinat eroilor din Bordesti, iar cand a implinit 96 de ani s-a apucat sa scrie singura monografie a comunei. Cat despre glontul din mana dreapta, nea Gicu spune ca nu s-ar mai desparti de el "nici in ruptul capului". "L-am purtat decenii intregi, cu el ma duc in groapa", spune veteranul Bordestiului.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.