Dupa numai cateva luni de la moartea lui Octavian Paler, valoroasele sale scrieri au fost "completate" pe internet, cu texte al caror continut "geme" de figuri de stil, dar care nu-i apartin marelui literat. Este cazul poeziei intitulate "Avem timp",
Dupa numai cateva luni de la moartea lui Octavian Paler, valoroasele sale scrieri au fost "completate" pe internet, cu texte al caror continut "geme" de figuri de stil, dar care nu-i apartin marelui literat. Este cazul poeziei intitulate "Avem timp", precum si al eseului "Paradoxul vremurilor noastre".     Intr-un numar recent, revista Pro Lex a publicat la rubrica "Locul cu poezii" o "varianta" adaugita a poeziei "Avem timp", a regretatului Octavian Paler. Aceeasi "creatie" circula si pe internet, pe diverse site-uri, dintre care amintim: "www.poeziidedragoste.ro", www.cafeneaua.ro, www.jurnale.ro etc. "Fenomenul" se pare ca dateaza inca de cand Octavian Paler era in viata. Potrivit specialistilor in opera omului de cultura, poezia "Avem timp" are doar 21 de randuri - primul fiind "Avem timp pentru toate. Sa dormim...", iar ultimul: "Cand sa facem si asta, murim". Va reproducem aceste versuri asa cum ele apar in volumul "Octavian Paler - Scrisori imaginare", editie retiparita in 2007, de Editura Historia. "Este o tampenie fara margini ceea ce se intampla acum cu opera domnului Paler", ne-a declarat Geta Dimisianu, directorul editorial al Editurii Historia si redactor-sef al revistei cu acelasi nume, adaugand: "Octavian Paler nu ar fi scris aceste porcarii (randurile care "lungesc" poezia "Avem timp", n.r.) nici daca murea de trei ori... Credeti-ma ce va spun, pentru ca ii public opera lui Paler de 30 de ani si cunosc fiecare rand scris. Ceea ce au facut cei de la «Pro Lex» si ceilalti care au postat tot felul de «adaugiri» pe internet la «Avem timp» inseamna furt si este deja treaba politiei", ne-a mai spus Dimisianu.     Intre avocati. Nici fiul lui Octavian Paler, Alexandru, nu este indiferent fata de situatia creata: "Daca cei de la «Pro Lex» ar fi luat un fragment dintr-o carte a tatalui meu si l-ar fi publicat exact asa cum a fost scris ar fi fost, sa zicem, acceptabil. Dar, astfel, situatia devine incorecta. Nu e o noutate faptul ca pe site-uri gasesti tot felul de lucruri, dar ca o revista, reprezentata de o institutie, cu o personalitate juridica in spate sa aiba astfel de practici mi se pare grav. Nu vreau sa-mi incarc constiinta si sa fac plangere penala, dar vreau ca acest fenomen sa fie stopat. Avocatul dansilor va fi contactat de avocatul meu si vom incerca sa rezolvam problema pe cale amiabila", ne-a declarat, in exclusivitate, Alexandru Paler.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.