In SUA a fost creat un vaccin care ne protejeaza nu doar de tulpina actuala a virusului H5N1, ci si de eventualele mutatii pe care le-ar putea suferi virusul gripei aviare.

Pana in prezent, cercetatorii care au analizat evolutia virusului gripei aviare sustineau ca este imposibil sa se gaseasca un vaccin care, administrat oamenilor, sa ii protejeze pe acestia impotriva unei noi tulpini a virusului H5N1. Cel putin pentru cateva luni sau chiar ani dupa aparitia H5N1 mutant. Insa o echipa de cercetatori de la Institutul National de Alergologie si Boli Infectioase din Maryland si de la Universitatea de Medicina din Atlanta a pus la punct un vaccin care ne fereste de efectele unei eventuale epidemii de gripa aviara extrem de virulenta pentru oameni.


"Desi nimeni nu stie daca sau cand se va face trecerea virusului H5N1 de la pasari la oameni, cercetatorii din Maryland si Atlanta au descoperit o cale de a anticipa modul cum se va produce aceasta trecere si de a preveni efectele negative", a precizat directorul Institutului National de Sanatate Publica din SUA, Elias Zerhouni. Vaccin impotriva gripeio aviare