Deficitul comercial al Romaniei este cronic si va creste in continuare, fiind din ce in ce mai greu de finantat cata vreme principala sursa a creseterii economice raman importurile a declarat ieri, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Livi
Deficitul comercial al Romaniei este cronic si va creste in continuare, fiind din ce in ce mai greu de finantat cata vreme principala sursa a creseterii economice raman importurile a declarat ieri, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, la The Money Channel. El a mai adaugat ca stagnarea exporturilor in termeni reali in luna iunie si cresterea acestora cu numai 5% in primul semestru arata lipsa de competitivitate a agentilor economici din Romania pe pietele europene.
"Este al saptelea sau al optulea an consecutiv cand deficitul comercial se agraveaza. Se agraveaza de natura serioasa anul acesta, cu 65% in primul semestru. Practic, mergem catre deficite din ce in ce mai greu de finantat", a subliniat Voinea. El a mai spus ca in Uniunea Europeana mai sunt doar Bulgaria si doua tari baltice care au deficite comerciale comparabile sau mai mari decat al nostru, raportat la PIB.
De asemenea Liviu Voinea a tinut sa faca o corelatie intre deficitul comercial si inflatie si a spus ca cel putin teoretic, inflatia ar fi trebuit sa scada, sau sa-si incetineasca cresterea, "pentru ca daca seceta a produs o crestere a pretului la legumele si frunctele de productie locala, ar fi trebuit acestea sa fie inlocuite cu legume si fructe din import, care, datorita aprecierii leului sa fi fost mai ieftine". "Nu s-a intamplat asa. Asta imi arata probabil problemele de competitie care raman pe multe piete din Romania", a mai adaugat directorul GEA.
Totodata, Voinea a estimat, la The Money Channel, ca datorita secetei si a faptului ca nu s-au facut toate cheltuielile publice previzionate, creseterea economica pe primul semestru al acestui an ar putea fi de 5,8-6%, usor sub prognozele oficiale. Chiar daca economia nationala ar avea o crestere potentiala de 6,1%, pe mai multi ani de acum inainte, asa cum estimeaza BNR, tot ar fi sub asteptarile Guvernului, care se raporta la un nivel al cresterii economice de 6,5%. "Avem si o anumita anticipare a unei cifre mai mici de crestere economica fata de previziunea oficiala, care tine seama si de veniturile fiscale, ce se vor situa sub asteptari", a spus Voinea la Money Channel.
Pe de alta parte, directorul GEA a spus ca BNR a stabilit tinta de inflatie cu o variatie de 1% in plus sau minus, ceea ce ii ofera posibilitatea de a se incadra in marja. Totusi, Voinea a observat ca "vor mai fi insa de la luna la luna anumite cocoase inflationiste".
Mai mult, Liviu Voinea a spus ca nu trebuie uitati doi factori foarte importanti, cresterea preturilor administrate si intoarcerea trendului pe cursul de schimb. Voinea a explicat ca anul acesta nu am avut o crestere substantiala a preturilor administrate, pentru ca acest lucru a fost amanat probabil din motive electorale, dar, la un moment dat va trebui sa fie facuta aceasta majorare a preturilor administrate, pentru ca este o cerinta a Uniuneii Europene.
De asemenea, directorul GEA a adaugat ca "pana acum, aprecierea leului a ajutat foarte mult dezinflatia, dar cursul nu poate merge intr-o singura directie" si va urma o schimbare a trendului pe cursul valutar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.