Vanzarile de semiconductoare la nivel mondial au fost de 121 miliarde de dolari in prima jumatate a anului, cu 2% mai mult fata de perioada similara a anului trecut. In al doilea trimestru al anului s-au inregistrat vanzari de 59,9 miliarde de dolari
Vanzarile de semiconductoare la nivel mondial au fost de 121 miliarde de dolari in prima jumatate a anului, cu 2% mai mult fata de perioada similara a anului trecut. In al doilea trimestru al anului s-au inregistrat vanzari de 59,9 miliarde de dolari, comparativ cu 61,1 miliarde in primul trimestru. Vanzarile din luna iulie au fost de 20 de miliarde dolari, in scadere cu 1,7 procente fata de rezultatele din luna mai.
"Scaderea accelerata a preturilor in cateva segmente de piata importante a adus o crestere de numai doua procente in prima jumatate a anului, cu toate ca numarul unitatilor livrate a crescut cu aproape sapte procente", a declarat presedintele SIA, George Scalise. Cererea de pe segmentele de PC-uri si de telefoane mobile, care alcatuiesc 60% din piata semiconductoarelor, a crescut conform estimarilor, a afirmat Scalise.
Piata PC-urilor va creste cu peste zece procente in 2007. Vanzarile de computere personale din al doilea trimestru au fost foarte bune, potrivit presedintelui SIA. Cumparatorii de PC-uri s-au bucurat si anul acesta de scaderea preturilor la microprocesoare si memorii DRAM, care au permis fabricantilor de calculatoare sa ofere sisteme foarte puternice la preturi atractive. Pretul mediu pentru un sistem de tip desktop a scazut la 700 de dolari, in vreme ce cantitatea de memorie disponibila intr-un sistem obisnuit a crescut in ultimul an cu circa 50%.
De aseamenea, vanzarile de telefoane mobile vor creste cu 10% in 2007, a afirmat Scalise. Vanzarile cipurilor de procesare digitala a semnalului (DSP), componente esentiale intr-un telefon mobil, au crescut cu numai 3% in prima jumatate a anului, insa aceasta din cauza ca, la inceputul anului, nu se epuizasera inca stocurile de anul trecut.
Presedintele asociatiei industriei de semiconductoare a aratat ca preturile memoriilor DRAM au scazut cu aproape 40% fata de perioada precedenta a anului trecut, in vreme ce numarul de unitati livrate a crescut cu aproape 66%. O tendinta similara s-a inregistrat si pe piata memoriilor flash de tip NAND, dar preturile s-au stabilizat in ultimele luni.
Vinzarile de microprocesoare au crescut cu 7% fata de prima jumatate a anului 2006. Numarul de microprocesoare vandute a crescut cu 19% fata de perioada precedenta de anul trecut.
In iunie, asociatia SIA estimase ca vinzarile de semiconductoare din 2007 vor creste cu 1,8%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.