Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica (foto), a anuntat ieri ca sesizarea a fost depusa, "de un laic - reprezentant al Patriarhiei", la sediul CNSAS, fiind adresata presedintelui institutiei, Ladislau Csendes."Cererea a primit
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica (foto), a anuntat ieri ca sesizarea a fost depusa, "de un laic - reprezentant al Patriarhiei", la sediul CNSAS, fiind adresata presedintelui institutiei, Ladislau Csendes."Cererea a primit numarul 533/10 august 2007. De acum incolo, nu mai depinde de noi, asteptam decizia Colegiului CNSAS", a precizat preotul Stoica, citat de Mediafax. Aceasta sesizare va fi inaintata la comisia parlamentara care coordoneaza activitatea CNSAS, probabil la inceputul saptamanii viitoare, a mai spus Stoica, aratandu-se rezervat fata de solutionarea acesteia intrucat este vacanta parlamentara. Demersul Patriarhiei Romane a survenit, asa cum anunta un comunicat inca de joi, ca urmare a articolului intitulat "IPS Antonie i-a cerut lui Ceausescu sa-l faca general", publicat in ziarul Cotidianul din 9 august, considerand ca declaratiile lui Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS "intra sub incidenta art. 24 din Legea nr. 187/ 1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica". Potrivit reprezentantilor Patriarhiei Romane, declaratiile lui Mircea Dinescu sunt incompatibile cu statutul de membru al Colegiului CNSAS. De asemenea, Patriarhia Romana a subliniat ca, potrivit legii privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica, "darea spre publicitate a unor date sau informatii din dosare, necorespunzatoare adevarului, de natura sa lezeze viata, demnitatea, onoarea sau reputatia unei persoane constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani". Totodata, potrivit aceleiasi legi, "prezentarea denaturata a datelor din dosarul de securitate, in scopul discreditarii sau al nedeconspirarii, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a mai lucra in domeniul arhivelor". Mircea Dinescu a primit cu detasare informatia potrivit careia Biserica Ortodoxa Romana il reclama la CNSAS pentru ca ar fi incalcat legea de functionare a institutiei prin divulgarea de informatii, aratand ca cele pe care le-a afirmat nu se regasesc in arhiva Consiliului. "Sa ma reclame, abia astept! Vor fi surprinsi sa afle ca informatiile pe care le-am dat publicitatii nu le am din vreun dosar de la CNSAS, ci dintr-o cu totul si cu totul alta sursa. Sa ma reclame unde doresc domniile lor", a replicat Dinescu, contactat telefonic de Mediafax. In articolul mentionat, Mircea Dinescu afirma ca fostul mitropolit al Ardealului, Antonie Plamadeala, care a incetat din viata in 2005, ar fi activat in Securitate. Dinescu sustinea ca "exista o scrisoare a lui Plamadeala catre Ceausescu in care, pe 23 august, cerea sa fie avansat general, pentru ca a stat suficient timp colonel". Dinescu si-a justificat dezvaluirea prin faptul ca CNSAS a anuntat ca va verifica dosarele ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane care vor candida pentru scaunul de Patriarh. (D.E.)
Mitropolitul Ardealului neaga
Mitropolitul Ardealului, Inalt Prea Sfintitul Laurentiu Streza, a respins cele afirmate de Mircea Dinescu la adresa predecesorului sau, IPS Antonie Plamadeala, negand ca acesta ar fi fost un apropiat al fostei Securitati sau ca i-ar fi cerut lui Ceausescu sa-l avanseze de la gradul de colonel, la cel de general.
Suparat pe membrul CNSAS ca nu respecta doliul Bisericii Ortodoxe Romane, IPS Laurentiu a declarat pentru Rompres ca "Dinescu, daca are curaj sa se lupte cu ce vrea el, sa se lupte, e treaba lui. Noi 40 de zile pastram doliu dupa Patriarh". In acelasi timp, Mitropolitul Ardealului l-a invitat pe Mircea Dinescu sa arate documentele care stau la baza acuzatiilor aduse IPS Antonie Plamadeala. "Daca Dinescu are curaj, sa iasa cu documente! Sa publice Dinescu ce a gasit, ca sa vedem ca e asa", a declarat succesorul mitropolitului Antonie Plamadeala. Potrivit lui Streza, este exclus ca Plamadeala sa fi fost un apropiat al Securitatii, in conditiile in care a fost inchis si urmarit multa vreme de aceasta. "Nu a fost apropiat Securitatii. Adica un om care a fost inchis, urmarit atata vreme, cum sa fie apropiat al Securitatii?", a adaugat IPS Laurentiu Streza. In opinia sa, toate afirmatiile care se fac in aceasta perioada referitoare la preoti, au legatura cu alegerea noului Patriarh, programata in luna septembrie. "In momentul de fata, ei nu au nici un drept sa judece ierarhia, pentru ca pe ei nu ii bagam in seama. Noi nu cerem de la nimeni permisiune sa ne alegem Patriarhul. Noi ne alegem Patriarhul pe care il vrem noi", este de parere IPS Laurentiu Streza.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.