Vara aceasta - mai bine zis primavara aceasta - era planificata "rezolvarea" chestiunii Kosovo. Faptul ca noul termen de "rezolvare" a fost amanat pana in luna decembrie nu inseamna decat ca - din nou - Rusia si-a impus punctul de vedere. Uniunea Eur
Vara aceasta - mai bine zis primavara aceasta - era planificata "rezolvarea" chestiunii Kosovo. Faptul ca noul termen de "rezolvare" a fost amanat pana in luna decembrie nu inseamna decat ca - din nou - Rusia si-a impus punctul de vedere. Uniunea Europeana s-a dovedit inca o data total incapabila sa rezolve o problema grava din propria curte. Dizolvarea fostei federatii Iugoslave a scapat de sub controlul sau influenta europenilor. Multiplele experimente desfasurate aici - de la cele militare la cele lingvistice - au zapacit total intreaga regiune. Pe cealalta parte Rusia isi desfasoara propriul joc in Transnistria.
Diferenta majora este ca in vreme ce americanii nu prea au nici un cuvant de spus in ceea ce priveste Transnistria - rusii au un cuvant greu de spus in ceea ce priveste Kosovo. Rusia a reusit sa amane - pentru multa vreme de acum incolo - orice decizie privind Kosovo. Mai mult, Rusia a inceput sa puna conditii in ceea ce priveste desfasurarea negocierilor. Intre timp, americanii nu pot decat sa ceara - absolut degeaba! - respectarea acordului de la Istanbul din 1999, adica retragerea trupelor ruse din Transnistria. Moscova a facut un pas si in directia asta: a suspendat participarea la Tratatul privind Fortele Conventionale din Europa: cu alte cuvinte, isi poate mari cu oricat, in orice moment forta militara din Transnistria. Diplomatia rusa are la dispozitie o paleta larga de optiuni: de la amenintarea cu veto-ul in Consiliul de Securitate al ONU pana la neonorarea angajamentelor internationale, orice este posibil.
In tot acest joc Uniunea Europeana este practic inexistenta. Bruxelles-ul a alunecat intr-o birocratie care se impuiaza in toate capitalele europene capusand si blocand orice fel de initiativa. Birocratia europeana a ajuns o monstruoasa fabrica de "proiecte", agrafe de birou si hartie reciclabila. Deocamdata nu exista o Europa politica unita capabila sa isi administreze propriul continent. De altfel, Europa este in genunchi in fata Rusiei prin totala dependenta energetica. Faptul ca firmele rusesti aflate la cheremul Kremlinului controleaza si majoritatea liniilor de transport energetic din Uniunea Europeana nu reprezinta decat bomboana pe coliva.
Romania este prinsa intre Kosovo si Transnistria, iar de la Uniunea Europeana nu pare sa se astepte de la cine stie ce sprijin. Trimisul Bruxellesului la Chisinau abia ce ne-a recomandat sa aruncam cu bani in societatea civila transnistreana listata la cei mai cautati infractori de Interpol. Acuza "Romania - magarul troian in Uniunea Europeana" este o obraznicie in conditiile in care Uniunea Europeana nu ofera nimic in afara de sfaturi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.