PSD l-a lasat din brate pe Ion Iliescu, acum, cind este din ce in ce mai aproape de boxa acuzatilor in care trebuie sa raspunda de porcariile din 13-15 iunie 1990.

Actualii lideri ai PSD s-au debarasat fara remuscari de parintele partidului. Odata cu „scoaterea pe tusa" a lui Ion Iliescu vor disparea cu siguranta un numar important de veterani – conservatorii partidului, cei pe care ii includem generic in „aripa Iliescu din PSD". Sint convins ca se vor gasi voci in media (plus ceva analisti), care sa proclame reformarea PSD. Ca sa nu mai vorbesc de Geoana & Co. Vor sustine pe toate canalele – nu doar TV – acelasi lucru. Si totusi sa nu ne grabim sa felicitam PSD, pentru ca lucrurile stau chiar asa. Eu nu pot sa incadrez dezicerea de Ion Iliescu in procesul de reformare a partidului celor trei trandafiri. Mai repede consider ca este vorba de un gest pragmatic al actualei echipe din fruntea PSD. Un Ion Iliescu in prim-planul PSD in 2008 nu ar mai reprezenta garantia voturilor venite din partea electoratului rural sau din zona pensionarilor. Din contra, o posibila afisare cu Ion Iliescu in „pole position" ar putea conduce spre pierderea unor voturi. Spun ca PSD a facut un gest pragmatic privind si din alt unghi: liderii partidului stiu foarte bine ca nu vor mai obtine foarte multe procente in 2008. Drept consecinta si locurile in Parlament vor fi mai putine pentru PSD. Ori, fara „iliesceni", se vor elibera totodata si un numar suficient de pozitii eligibile, care vor astimpara foamea de mandate a lupilor tineri – nu neaparat si reformatori – din partid. Faptul ca lepadarea de Iliescu nu are vreo legatura cu reformarea PSD o demonstreaza si faptul ca mai marii partidului fac front comun pentru apararea lui Radu Mazare, primarul Constantei si el deranjat de justitie. Tot din ratiuni pragmatice PSD considera ca Mazare este o piesa destul de importanta in angrenajul partidului si deci merita sa te lupti pentru el.

Ar mai exista citeva intrebari la care eu incerc sa dau un raspuns, Ce va face in viitor „aripa Iliescu"?. Cred ca o parte va fi recuperata de catre conservatorii lui Dan Voiculescu, iar cei care nu vor gasi vreu refugiu prin cotloanele partiduletului lui Talpes sau pe la PRM, vor disparea de pe scena politica. Ce va face PSD fara Ion Iliescu si „iliesceni"?. Cred ca va fuziona cu PD. Am eu o premonitie. In ceea ce-l priveste pe Ion Iliescu, el este, de aceasta data la propriu, ultimul pe lista.