Industria advertisingului se foloseste de continuturi sexuale explicite sau de aluzii mai subtile pentru a vinde orice: de la mezeluri pina la detergenti

Oricine l-ar fi acuzat pe Freud ca, elaborindu-si teoria despre cum libidoul este cel care ghideaza actiunile indivizilor si le determina, intr-o masura considerabila, alegerile, a dat dovada de paranoia poate sa-si reformuleze suspiciunile uitindu-se la un calup de spoturi publicitare. Sexul, in multe dintre formele sale, se regaseste, mai mult sau mai putin evident, in majoritatea reclamelor.

In cazul produselor cosmetice, parfumurilor, lenjeriei intime, al elementelor de vestimentatie, simbolurile sexuale sint usor explicabile si, mai mult, chiar justificate. Dar cind vine vorba de bauturi energizante, racoritoare, alcoolice, produse alimentare, produse de curatat parchetul, detergenti de vase sau componente pentru calculator, folosirea acelorasi sabloane sexuale ridica semne de intrebare. Intr-un numar din revista „Linux Journal" aparea o reclama la hardware: imaginea unei femei foarte atragatoare, insotita de urmatorul slogan: „Nu te simti prost, serverele noastre nu te vor lasa balta". Picaturile de Ice Tea sfiriie pe pielea bronzata. Aburul de cafea atrage barbatii in casa femeilor singure sau al caror sot a plecat deja la serviciu. Guma de mestecat iti creste sansele de eligibilitate. Samponul te scapa de matreata care, pina nu de mult, era singurul obstacol in calea unei armonioase relatii mai mult sau mai putin sexuale. El si ea se privesc cu dorinta in ochi in timp ce freaca dusumelele cu cel mai delicat detergent de pe piata, basca, imbunatatit prin extractele de aloe vera. Pina si iaurtul te face mai frumoasa si mai plina de sex-appeal. Ca sa nu mai pomenim de parfumurile si after-shave-urile care, o data folosite, le fac pe femei sa se napusteasca asupra purtatorului cu o asemenea pasiune, incit nu mai simt nici cum se contorsioneaza tabla masinii in care se deruleaza partida amoroasa. O alta cireasa de pe tort, jocurile erotice cu bomboane, pasta de tomate, ulei de floarea-soarelui si lista poate continua.

Atotputernicia sexului in advertising ridica cel putin o intrebare: sa fie, oare, sexul cel mai important impuls pentru implinirea caruia ai cumpara orice? Exploatarea acelorasi clisee si a acelorasi nevoi nu face decit sa-l puna pe consumator in postura unui cumparator frustrat, nevrotic, caruia trebuie sa i se livreze mesaje simple, de baza, de cele mai multe ori, cu aluzii sexuale, pentru ca „merg la sigur". Aproape ca pare un risc folosirea unor alte strategii mai ironice, mai putin directe. Premisa conform careia un client excitat este un client cistigat nu face decit sa restringa tematica pe care o pot trata reclamele si sa impinzeasca ecranele cu acelasi mesaj reformulat de mult prea multe ori.