La moartea Patriarhului, termenii speficifici domeniului religios au produs un val de confuzie in rindul politicienilor, dar si al presei. De la anuntarea mortii Patriarhului Teoctist, la televiziuni mai ales, dar si in presa scri


La moartea Patriarhului, termenii speficifici domeniului religios au produs un val de confuzie in rindul politicienilor, dar si al presei. De la anuntarea mortii Patriarhului Teoctist, la televiziuni mai ales, dar si in presa scrisa, precum si pe buzele polticienilor au "rasarit" exprimari care pot stirni, dupa caz, risul sau furia. Depinde doar din ce unghi sint privite nefericitele exprimari. Campionul absolut al unei confuzii legate de moartea Intii Statatorului Bisericii Ortodoxe Romane este presedintele PC, Dan Voiculescu. Chiar la Antenele sale, Dan Voiculescu a putut fi auzit spunind ca PF Teoctist a fost "un reper in lipsa asta de moralitate". Daca o spuneau altii, se trezeau precum Mircea Dinescu reclamati la sefi. Liderul PC a vrut sa spuna, probabil, "un reper de moralitate in lipsa asta de moralitate"

Cea mai draguta dintre confuzii le apartine celor de la postul de televiziune N 24. La jurnalul serii din miercurea de dupa deces, prezentatoarea a fost auzita - citind textul vreunui editor - ca Patriarhul "s-a inaltat la ceruri". Afirmatia este hazlie nu doar pentru cunoscatori, dar si pentru credinciosi in general. In credinta crestin-ortodoxa este statuat ca doar Mintuitorul s-a inaltat la ceruri, iar catolicii cred, in plus, si in inaltarea cu trup, la ceruri, a Maicii Domnului.

Antena 3 cita copios reportaje din "Jurnalul National" care titra pe prima pagina informatii referitoare la "mitrea" patriarhala. Acoperamintul capului Prea Fericirii Sale a fost o mitra care i-a fost pusa in sicriu alaturi de alte insemne ale statutului sau. Dar cum Mitrea - si nu mitra - a fost colegul lui Dan Voiculescu in vremea Aliantei PSD+PUR, greseala poate fi considerata ca fiind una lumeasca. Iertarea ar putea veni prin matanii.

Titulatura oficiala a Parintelui Patriarh, care este una simpla, Prea Fericitul, le-a dat multa bataie de cap politicienilor si prezentatorilor de televziune. Numai ca in zilelele acelea, politicienii si ziaristii l-au "degradat" pe Prea Fercitiul Teoctist la titulatura de "Inalt Prea Sfintitul", sau, si mai grav, "Prea Sfintitul". IPS este titulatura pentru mitropoliti si arhiepiscopi, iar PS pentru episcopi si episcopi vicari, eparhioti sau nu. S-au folosit si titulaturi care nu exista, de genul "Inalt Prea Fericitul". Insa cea mai draguta titulatura atribuita Prea Fericitului a fost cea de "Sfintul Parinte". Acesta este titlul purtat doar de Papa de la Roma si care, prin urmare, nu are nimic de-a face cu ortodoxia.

Cei mai multi dintre cei care au vorbit "pe din afara" l-au trimis pe Patriarh "in nefiinta". Termenul nu are deloc de-a face cu esenta credintei crestine care propovaduieste existenta vietii de dupa moarte. "Trecerea in nefiinta" a fost inventata de comunisti pentru a inlocui termeni precum "trecerea la cele vesnice".

Draguta a fost perspectiva proletara din care l-a caracterizat Ion Iliescu pe fericitul intr-u adormire si drept de pomenire Patriarh, insistind pe "originea simpla, taraneasca". Teodor Melescanu a interpretat in felul sau atitudinea benevola a PF Teoctist. "M-a onorat cu prietenia", a spus ministrul Apararii despre relatia sa cu Prea Fericitul.

Antena 3, la slujba de inmormintare, transmitea o stire in care spunea ca "spatiul pare sa ajunga tuturor, tineri, batrini, ori mireni, veniti aici in amintirea ultimului Patriarh al Romaniei". Ce nu a stiut Antena voiculesciana este ca si tinerii si batrinii la care facea referire sint, deopotriva, "mireni" care au venit la inmorminatrea unui "cleric". Nu Radio Erevan a dat raspunsul la intrebarea: "Ce legatura exista intre limba engleza si Teoctist?", ci TVR. Rubrica zilnica a jurnalelor de actualitati de la postul public de televiziune, care cuprindea informatii despre moartea Patriarhului Romaniei, se intitula "Remember Teoctist". No comments!


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.