Ca patron al celor doua afaceri, daca vrei sa cresti profitul (si chiar si salariile), ai doua solutii. Prima: cauti imigranti economici. A doua: iei oameni de la cea de servicii si-i angajezi in productie la ciorapi. Si planifici mai bine munca celo
Ca patron al celor doua afaceri, daca vrei sa cresti profitul (si chiar si salariile), ai doua solutii. Prima: cauti imigranti economici. A doua: iei oameni de la cea de servicii si-i angajezi in productie la ciorapi. Si planifici mai bine munca celor din servicii.


Cam asta e dilema guvernului. Si asa ar trebui sa discutam despre concedierile din administratie, fara bocete si fara populism. Piata muncii e strangulata de lipsa de oameni. Iar administratia ii tine acolo, cu salarii mici, insa cu o promisiune mai valoroasa decat ne inchipuim noi, astia care traim pe sarma: siguranta locului de munca.


De aproape 20 de ani, romanii s-au obisnuit sa caute un adapost la serviciu, nu o oportunitate de a creste - profesional si material. Generatia care munceste (decreteii si cei mai tineri decat ei) trage dupa ea ghiuleaua generatiei care s-a obisnuit sa stea (cei care au apucat sa "munceasca" un deceniu sub comunism). O generatie care
s-a repliat in administratia de stat, reusind in ultimii ani sa genereze chiar si salarii mai mari, mai ales prin ministere si diverse regii. Insa mai multi functionari si mai bine platiti nu inseamna mare lucru, daca eficienta scade. Iar eficienta administratiei e aproape nula in afara zonei luxuriante a spagii.


Tocmai de aceea cred ca trebuie sa golim birourile astea in care lumea sta si asteapta cresterea economica a altora. Concedierile din administratie ar avea efectul unei arteziene intr-o gradina topita de seceta: business-ul privat ar avea dintr-o data de unde sa angajeze. Business-ul privat, ala cu ciorapi, masini sau mobila, are nevoie de oamenii care acum se bucura de securitatea slujbei in amorteala cafelei de la 11 dimineata.


Sigur, ar fi o drama. Se vor pierde tabieturi, obisnuinte, cateva salarii (pana ce gasesti altceva). S-ar putea inregistra chiar cazuri de mutilari, oameni care sa ramana fara burti si gusi si funduri mulate pe scaune. Insa de castigat am castiga toti: pentru ca mai multa lume care munceste inseamna de fapt un tort mai mare din care sa ne servim, la capatul zilei.
Poate ca suna crud, insa concedierea poate fi cel mai bun lucru care sa se intample unui om. Ok, dupa castigul la loto, insa cu mult inainte de insuratoarea€¦


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.