Cele treisprezece chipuri ale lunii este povestea unei vieti remarcabile, ce cuprinde un secol de aventuri palpitante si de istorie americana, din tinuturile salbatice ale Sudului asa cum era inaintea Razboiului Civil pina in epoca moderna, tehnologizata, a secolului XX.

La virsta de doisprezece ani, un orfan pe nume Will Cooper primeste un cal, o cheie si o harta si este trimis intr-o calatorie la granita teritoriilor stapinite de indienii cherokee. De-a lungul anilor, eroul devine negustor prosper, avocat autodidact si senator; e adoptat de o capetenie cherokee, lupta pentru Confederatie in fruntea unei armate compuse in majoritate din indieni, stringe si pierde averi si iubeste toata viata aceeasi femeie, pierduta si din nou regasita. Will Cooper devine astfel unul dintre eroii americani clasici, un om insetat de aventuri si devotat unui tinut, semenilor sai, unei femei si unui stil de viata, toate acestea raminindu-i in mod tragic inaccesibile, cu toate stradaniile sale.

Charles Frazier este autorul celebrului „Cold Mountain", roman distins cu National Book Award si transpus pe marele ecran de regizorul Minghella, cu Jude Law, Nicole Kidman si Renee Zellweger in rolurile principale. Charles Frazier (n. 1950) a studiat la Chappel Hill si Appalachian State University. In 1986 si-a luat doctoratul in literatura americana. A predat literatura la University of Colorado.

La inceputul anilor ’90, Frazier paraseste viata academica pentru a se dedica scrierii romanului care avea sa-i aduca celebritatea. Ii vor trebui sase ani pentru ca, in 1997, sa publice „Cold Mountain" (tradus in 2004 la Polirom), romanul sau de debut, care va inregistra un imens succes de public si de critica si ii va aduce National Book Award, unul dintre cele mai prestigioase premii literare americane.

Charles Frazier, „Cele treisprezece chipuri ale lunii". Editura Polirom, 2007. 600 de pagini. Pret: 34,95 lei