Incidentul provocat, luni, de lansarea unei rachete ruse pe teritoriul georgian starneste, in continuare, un razboi al declaratiilor intre Moscova si Tbilisi. In vreme ce Rusia neaga ca ar avea vreo legatura cu racheta, Organizatia pentru Securit
Incidentul provocat, luni, de lansarea unei rachete ruse pe teritoriul georgian starneste, in continuare, un razboi al declaratiilor intre Moscova si Tbilisi. In vreme ce Rusia neaga ca ar avea vreo legatura cu racheta, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) cere partilor implicate sa coopereze in ancheta despre care Tbilisi sustine ca este orchestrata de Moscova.
Statele Unite, prin vocea purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, au condamnat atacul cu racheta asupra Georgiei. "Au mai fost atacuri in trecut si oricine ar fi responsabil de acest atac, de acest tip de provocari trebuie sa inceteze", a spus oficialul american. La randul sau, OSCE a indemnat ieri "toate partile implicate" sa coopereze in ancheta privind lansarea rachetei pe teritoriul georgian. Presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul spaniol de Externe, Miguel Angel Moratinos, a afirmat ca trebuie adoptata "o abordare cooperanta" in ancheta referitoare la aceasta afacere. Moratinos a cerut o investigatie cu participarea "tuturor partilor implicate", arata comunicatului publicat pe site-ul oficial al OSCE.
In paralel, ministrul georgian de Externe, Ghela Bejuasvili, a anuntat ca un raport al specialistilor rusi si al OSCE, care nu a fost publicat, confirma ca bombardierele care au patruns neautorizat in spatiul aerian al Georgiei proveneau din Rusia.
Dupa ce presedintele georgian Mikhail Saakashvili a acuzat direct Kremlinul pentru faptul ca a incercat sa creeze panica in societatea georgiana, seful de Stat Major al armatei ruse, generalul Iuri Baluievski, a replicat ieri, afirmand ca declaratiile autoritatilor de la Tbilisi, potrivit carora avioanele rusesti ar fi patruns neautorizat in spatiul aerian georgian, sunt o "provocare la adresa Rusiei". Totodata, generalul rus a trasat o paralela intre viitorul provinciei sarbe Kosovo si cele doua provincii separatiste georgiene, Abhazia si Osetia de Sud, care urmaresc recunoasterea internationala ca state independente. Imediat dupa incident, Tbilisi a apreciat acest incident ca fiind "un act de agresiune" din partea Rusiei si a cerut organizarea unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate ONU, pe marginea acestei probleme. Moscova a negat de la inceput ca avioanele sale ar fi responsabile de lansarea rachetei, afirmand chiar ca Georgia ar fi aruncat ea insasi racheta, pentru a da nastere unor tensiuni cu Rusia. Relatiile bilaterale ruso-georgiene au cunoscut, in ultimii ani, dupa venirea la putere a lui Saakashvili, numeroase episoade tensionate. Ca si in cazul Ucrainei, Georgia a devenit una dintre tintele energetice ale Rusiei. Razboiul economic dus de Moscova si cu alte foste state sovietice nu a scutit nici Georgia, Rusia stopand, anul trecut importurile de apa minerala si de vin georgiene.
Incidentul din Georgia a ajuns si la urechile ministrului romane de Externe, Adrian Cioroianu. Potrivit unui comunicat al MAE, seful dipomatiei romane a avut, miercuri, o convorbire telefonica cu ministrul georgian al Afacerilor Externe, Gela Bezhuashvili, la initiativa acestuia din urma.
"MAE roman a apreciat ca este un incident care trebuie tratat cu toata seriozitatea, ale carui circumstante trebuie elucidate. Ministrul Cioroianu a mentionat ca subiectul va fi discutat si cu partenerii europeni si euro-atlantici", se spune in comunicat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.