Dupa sase saptamani de cautari frenetice si de studii indelungate asupra populatiei de delfini de apa dulce din apele fluviului chinez Yangtze, cercetatorii au ajuns la o concluzie funesta. Nici un exemplar din aceasta specie nu mai exista la ora act
Dupa sase saptamani de cautari frenetice si de studii indelungate asupra populatiei de delfini de apa dulce din apele fluviului chinez Yangtze, cercetatorii au ajuns la o concluzie funesta. Nici un exemplar din aceasta specie nu mai exista la ora actuala.


Miturile chinezesti il numeau "baiji", "zeita fluviului". Cu botul sau prelung si cu aripioara dorsala plasata in apropierea cozii, delfinul de apa dulce din fluviul Yangtze a zburdat prin valurile sale timp de 20 de milioane de ani. Pana anul acesta, care, probabil, va fi consemnat ca anul disparitiei acestei specii de pe suprafata pamantului. Este a patra specie de mamifere mari care dispare in ultimi 500 de ani. Iar in ultimii 50 de ani, este singura specie de vertebrate de talie mare care nu mai poate fi vazuta decat in fotografiile de arhiva sau in paginile atlaselor de zoologie.

Cursul de apa al marelui fluviu chinez era singurul loc din lume in care acesti delfini au fost observati.


ESEC. "Nu am putut detecta nici un «baiji» in principalul curs de apa al fluviului, in ciuda eforturilor intense de cautare, ceea ce are drept consecinta trista faptul ca perspectiva de a muta delfinii supravietuitori intr-o rezerva ex situ - singura lor modalitate de conservare - a pierit", a comentat cercetatorul Samuel Turvey de la Societatea Zoologica din Londra pentru revista Scientific American. Timp de sase saptamani, o echipa de oameni de stiinta "a ascultat" incontinuu apele fluviului pentru a detecta frecventele specifice limbajului delfinilor de apa dulce, in vreme ce patru ambarcatiuni monitorizau cursul de apa pentru a detecta prezenta fizica a mamiferelor acvatice. Fara succes, insa.


CAUZE. Disparitia speciei de delfini este datorata, in opinia specialistilor, faptului ca in ultimii 50 de ani cursul de apa al fluviului Yangtze a fost folosit intensiv pentru transport. Un alt factor agravant l-a reprezentat construirea si intrarea in functiune a monumentalului Baraj al Celor Trei Defileuri, cel mai mare din lume, ceea ce a constituit o adevarata catastrofa pentru ecosistemul fluviului. In ultimii zece ani, de la cele cateva mii de exemplare de delfini de apa dulce consemnate in vechime, numai cateva sute mai ramasesera in habitatul lor natural.


AMINTIRI
"Delfinul de apa dulce din Yangtze a fost un mamifer remarcabil care s-a separat de celelalte specii cu peste 20 de milioane de ani in urma"
Dr. Samuel Turvey, Societatea Zoologica din Londra


Urmatorul pe lista neagraMarsuinul fara inotatoare dorsala din fluviul Yangtze, singura specie de acest fel care traieste in apa dulce, este si el amenintat cu disparitia. Cercetatorii chinezi de la Fundatia Baiji.org au reusit sa obtina reproducerea unui exemplar in captivitate, in conditiile in care in prezent sunt sub 2.000 de exemplare in apele fluviului, iar rata de extinctie este de 7% pe an. Desi este trecut pe lista IUCN (Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii si Resurselor Naturale) a animalelor amenintate cu disparitia, marsuinul are mici sanse de supravietuire, in conditiile poluarii excesive a fluviului Yangtze.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.