Nu stiu cum este cu febra asta a porcilor. Nu sunt medic veterinar sa ma pronunt, dar stau si ma intreb cum pesta a fost depistata doar la fermele producatorului american Smithfield, iar porcii vecini din alte ferme sau gospodarii sunt sanatosi. Desi
Nu stiu cum este cu febra asta a porcilor. Nu sunt medic veterinar sa ma pronunt, dar stau si ma intreb cum pesta a fost depistata doar la fermele producatorului american Smithfield, iar porcii vecini din alte ferme sau gospodarii sunt sanatosi. Desigur ca pot exista explicatii care, cred eu, ar trebui facute publice. Aceasta deoarece cele doua focare apar in zone ca Arad si Timis, care nu se regasesc pe harta focarelor active. Acest lucru complica relatia cu Uniunea Europeana. Iata si de ce. Pe 26 iunie 2007, agentia de stiri NewsIn anunta ca Romania poate solicita reluarea exportului de preparate din carne de porc cel mai devreme in luna octombrie, dupa evaluarea CE privind aplicarea planului de eradicare a pestei porcine, dupa cum declara presedintele de la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis. "Chiar daca am inchis si ultimul focar de pesta, nu putem cere, pentru moment, reluarea exportului. In luna octombrie vom primi o misiune de evaluare din partea Comisiei Europene. Doar dupa aceasta evaluare vom putea cere deschidere catre export", a explicat Roatis. De bine ce a fost inchis si "ultimul focar de pesta", iata ca au mai aparut doua. Şi unde? In doua judete care nu figurau pe lista transmisa Comisiei Europene. Ei bine, conform datelor ANSVSA, in luna decembrie 2006, odata cu demararea campaniei de vaccinare, evoluau 176 de focare active de pesta porcina clasica, localizate in 17 judete - Bacau, Bihor, Calarasi, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Valcea. Pai, tocmai in Arad si in Timis, judete beneficiare de cele mai mari investitii in domeniu, apare beleaua. Ce ghinion, putem spune. Aceasta pentru ca aici se intentiona sa fie format cel mare mare complex de export al carnii de porc. "Scopul nostru este sa cream cea mai importanta companie producatoare de carne de porc de pe piata locala si sa o pregatim sa devina un jucator important pe piata europeana in anul 2007, cand Romania va intra in Uniunea Europeana. Romania ocupa o pozitie centrala in ansamblul strategiei noastre pentru Europa" - declara in ianuarie 2006, Michael Cole, vicepresedinte in cadrul Smithfield. Mai mult, reprezentantul Smithfield isi manifesta atunci convingerea ca Romania va deveni liderul industriei alimentare europene. Pentru acest scop, compania anunta ca are un plan de investitii de peste 850 de milioane de dolari in Romania, in urmatorii 10 ani. Dar asta este situatia cand este sa se aleaga praful pe ultima suta de metri inainte de deschiderea pietei europene pentru "porcarii romani".Nu vreau sa se inteleaga ca sustin ideea unei conspiratii europene indreptate impotriva industriei carnii din Romania. Nu am aceste date. Pot doar sa observ momentul si locul unde a aparut aceasta napasta. De asemenea, nu am de gand sa sustin producatorul american. Are destule probleme si a ocolit legea prea mult. Ma surprinde, insa, reactia autoritatilor romane. A trebuit sa apara focarele de pesta ca acestea sa ia masuri la televizor. Smithfield nu a ascuns fermele in munti sau in codru pentru ca cei de la Autoritatea Sanitar-Veterinara sau cei de la Mediu sa nu afle ca in Arad si Timis se pregatesc pentru abatorizare efective record de porcine. Nici macar nu era nevoie sa se deplaseze la fata locului sa se uimeasca ca fermele nu au autorizatie de mediu sau sanitara. Acest lucru putea fi descoperit de pe site-ul celor de la Mediu. Iata si fermele care in prezent nu au aceasta autorizatie: Cemei 2 si 3, Bocsig, Misca 1 si 2, Mocrea, Sintea Mare, Gataia, Sipet, Jebei 1 si 2, Jamu mare 1,2 si 3, Ferendia, Vucova, Biled, Iecea Mare, Dudestii Vechi si cele trei ferme de la Boldur. Ce au pazit acesti inspectori? Nu au voie pe site?! Este greu de crezut ca nu stiau situatia din teritoriu. Toate autoritatile locale, indiferent de apartenenta politica, stiau ca exista nereguli si riscuri. In septembrie 2006 chiar au primit un Raport realizat de Tera Mileniul III, intitulat Impactul fermelor industriale de cresterea porcilor asupra mediului inconjurator. In preambul se mentioneaza urmatoarele: "Acest material este adresat administratiilor din partea de vest a Romaniei, unde Smithfield isi extinde productia". Cam ciudate intamplarile din vestul tarii. Pana la urma, ne-am obisnuit, nimeni nu o sa fie gasit vinovat ca pesta a aparut unde si cand nu trebuia. Porcii sunt vinovati!


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.