Marea ducesa Maria Vladimirovna Romanova, 54 de ani, stranepoata a tarului Alexandru al II-lea, a inceput pe 7 august, o vizita de patru zile la Vladivostok, fiindca intentioneaza sa marcheze amintirea unei alte vizite imperiale (sau aproape) care a
Marea ducesa Maria Vladimirovna Romanova, 54 de ani, stranepoata a tarului Alexandru al II-lea, a inceput pe 7 august, o vizita de patru zile la Vladivostok, fiindca intentioneaza sa marcheze amintirea unei alte vizite imperiale (sau aproape) care a avut loc in urma cu 116 ani, in acelasi oras care pentru rusi este mai mult decat un simbol: intr-adevar, reprezinta puterea lor asupra Pacificului si a unei regiuni cruciale din Asia, noteaza ziarul La Repubblica, citat de Rompres. Vladivostok da spre Marea Japoniei. Este resedinta regiunii Primorje, la granita cu China. Acolo, in golful Zolotoje Rob, se afla comandamentul flotei Pacificului. Acolo este capul de linie al miticei Transiberiana. In ultimii ani Vladivostokul a devenit una dintre vitrinele cele mai stralucitoare ale noii Rusii.
Dar de ce se duce oare Marea ducesa Maria Vladimirovna acolo? Nu reiese ca orasul Kremlin ar fi numit-o ambasadoare ad honorem pentru a redescoperi itinerare istorice, culturale din Marea batrana Mama Rusia? Dimpotriva, la Moscova multi au strambat din nas la auzul acestei initiative, iar biroul de presa al regiunii Primorje a evitat orice polemici daunatoare, mai ales ca mai sunt doar patru luni pana la alegerile parlamentare din luna decembrie. Astfel, s-a preferat sa se opteze pentru o conferinta de presa finala, in 9 august, nu intamplator, de ziua Sfantului Romano. Invitatia este bine definita, prerogativele nobiliare ale oaspetelui imperial exista toate: "Mostenitoarea Casei imperiale ruse, Altetea Sa Imperiala, suverana marea Ducesa Maria Vladimirovna", iar vizita sa este definita drept una "de cunoastere". Poate ca voiau sa scrie de "recunoastere".
Intre anii 1890-1891, printul Nicolae Romanov, viitor Nicolae al II-lea tar al tuturor Rusiilor, s-a dus la Vladivostok, capitala foarte indepartatei si turbulentei regiuni Primorje, pentru o serie intreaga de evenimente pe care rangul i le impunea si pe care guvernul de atunci le considera oportune: punerea "ramurii" Ussuri la marea linie de cale ferata Transsiberiana; inaugurarea terminalului feroviar si aceea a monumentului inchinat amiralului Nevelski. Dar mai cu seama a fost trimis acolo pentru ca se deschidea primul bazin de carenaj rus din Extremul Orient, indispensabil in strategiile tariste.
Rusia tinea piept puterii tarii Soarelui rasare, iar la putin timp avea sa izbucneasca razboiul cu Japonia in 1904. Tokio nu a avut nevoie de nici un an pentru a invinge aroganta Rusie in 1905: dramatica batalie din insula Tusima a fost traita de rusi drept cea mai mare rusine si intr-un anumit fel a dezlantuit prima revolutie impotriva regimului tarist. In fine, la bine si la rau, Vladivostok este un oras care are un rol foarte important in istoria rusa contemporana. Dar si in istoria Marii ducese Maria Vladimirovna: bunicul Kiril a fost marele protagonist al razboiului ruso-japonez, iar un alt stramos, Marele duce Constantin, este amintit drept "parintele tuturor cadetilor" dupa eroica sa comportare in razboiul naval ruso-turc din 1870.
Acum, ea a marturisit ca vrea "sa inceapa sa se familiarizeze" cu "locurile sfinte si frumusetile" orasului, si acest lucru i-a umplut de orgoliu pe locuitorii sai, dar si autoritatile. Guvernatorul orasului, Serghei Dsrkin, un bun putinian, sau clerul ortodox al diecezei locale, va rosti rugaciunea de Multumire in catedrala Sf.Nicolae.
Exista in cadrul vizitei etape semnificative si ceremonii la Muzeul Arseniev, la gara abia renovata (asa cum a facut printul Nicolae...), la Arcul de Triumf unde Marea ducesa se va intalni cu delegatii de militari, marinari, studenti de la Institutul Politehnic local, cu reprezentanti ai mass-media. Apoi, Marea Ducesa va participa la mese, excursii in peninsula Kamciatka, la Magadan, sau la casa primului guvernator militar din Primorje, reprezentant al tarului la Vladivostok. Va duce flori la Memorialul Gloriei flotei din Pacific. Va lua masa la bordul marii nave antisubmarin, <<Maresal Saposnikov>>. Acestea sunt niste semne si semnale foarte precise: nu este vorba de o vizita oarecare. Ci de un fel de consfintire. Fiindca in urma cu noua ani, cand au avut loc funeraliile bietelor ramasite pamantesti ale tarului Nicolae al II-lea, ale sotiei Alexandra, ale celor cinci copii si ale servitorilor masacrati in 1918, printre Romanovi exista un razboi deschis, pentru a se stabili cine era mostenitorul. Marea ducesa, sprijinita de clerul ortodox, nu a participat la funeralii. Nici rivalul Nicolae Romanov. La Kremlin, marea ducesa este mai bine vazuta decat Nicolae, care s-a autodefinit "printul democrat". (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.