Artisti la licitatie
Lucrari apartinand unor pictori precum Jean Cheller, Sabin Balasa si Marcel Chirnoaga vor fi scoase la vanzare duminica, in cadrul licitatiei Casei Monavissa. In cadrul categoriei de Arta veche, Casa Monavissa va prezenta colectionarilor un ulei/carton apartinand lui Jean Cheller, intitulat "Iarna in mahala", o compozitie in culori calde, luminoase, care intra in licitatie pentru suma de 23.000 de lei noi. Din cadrul colectiei de tablouri semnate de artisti contemporani, vor fi puse in vanzare lucrari de Sabin Balasa, un ulei pe panza de mari dimensiuni - "Tinerete", Alma Redlinger, Virgiliu Parghel, Eva Cerbu, Virgil Mancas, Marcel Chirnoaga, Gabriel Catrinescu, Done Stan, Aureliu Razvan Ionescu, Wanda Schelarie Vladimirescu, precum si doua sculpturi - "Situatie limita II", un bronz de Mircea Roman si "Valul" de Gheorghe Marcu, bronz turnat, cizelat, patinat. Expozitia care precede licitatia va fi deschisa vineri, intre orele 14.00 si 19.00, si sambata, intre orele 10.00 si 19.00, la Biblioteca Centrala Universitara, Sala Galateca. (M.A.)
"Fata Morgana"
Vizitatorii unei expozitii fotografice deschise la Muzeul National de Arta din Cluj-Napoca pot sa rearanjeze fotografiile expuse si chiar sa le inlocuiasca cu propriile fotografii, realizate in diverse calatorii. Artista Iuliana Varodi a folosit in cadrul expozitiei "Fata Morgana" peste 1500 de fotografii facute in India si a expus franturi din poemele scrise in timpul celor 16 luni petrecute in aceasta tara. Iuliana Varodi este nascuta la Targu Mures si dupa 12 ani petrecuti in Olanda, s-a reintors in Romania unde a pus bazele centrului "Morisena", despre care spune ca este "un spatiu interdisciplinar dedicat unui set de proiecte ce combina arta contemporana colaborativa cu ecologia si proiecte sociale". (D.C.)
Carti importante la RAO Clasic
Colectia RAO Clasic continua sa publice marile carti ale literaturii europene, "Sonata Kreutzer si alte povestiri" a lui L.N. Tolstoi aflandu-se printre cele mai importante texte publicate la Editura RAO. Alaturi de "Sonata Kreutzer", editia, in format buzunar, cuprinde povestiri precum "Stapan si sluga", "Dupa bal", "Kornei Vasiliev" sau " Trei zile in sat". "Cine l-a citit pe Tolstoi nu poate sa nu admita ca obtine, la inchiderea cartilor sale, un conspect critic asupra lumii zugravite.", scria George Calinescu despre marele clasic al literaturii universale. (D.C.)