CNSAS incepe verificarea ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane, in special a candidatilor vehiculati in presa pentru scaunul patriarhal. Colegiul CNSAS vrea sa finalizeze studierea dosarelor pana in septembrie, cand va fi ales noul Patriarh al Biseric
CNSAS incepe verificarea ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane, in special a candidatilor vehiculati in presa pentru scaunul patriarhal. Colegiul CNSAS vrea sa finalizeze studierea dosarelor pana in septembrie, cand va fi ales noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Tot ieri, Forumul Civic Romanesc a atacat in termeni duri incetineala cu care s-a miscat Colegiul CNSAS, acuzand institutia de tainuirea unor dosare ale inaltilor ierarhi. Biserica Ortodoxa Romana a replicat ca este deschisa verificarii trecutului preotilor.
Autosesizare
"Vor incepe audierile la sfarsitul lunii august, pe 28, si vor veni la CNSAS si inalti prelati nu doar de la Patriarhia Romana, dar si din tara. Vom verifica pe toata lumea - mitropoliti, episcopi - dar in primul rand pe cei care vor candida pentru scaunul de patriah. Cu siguranta vom finaliza verificarile pana in momentul alegerii unui nou succesor pentru Prea Fericitul Teoctis", ne-au declarat ieri oficiali din institutie. De altfel, Mircea Dinescu a mentionat ca CNSAS a cerut institutiilor detinatoare de arhiva - SIE si SRI - reverificarea prelatilor BOR. Potrivit legii, acestia sunt verificati doar la cerere dupa ce ocupa functia respectiva, nu din oficiu. Dinescu a precizat ca institutia nu este obligata sa faca aceasta verificare din oficiu, dar ca a decis sa se autosesizeze dupa reaparitia in presa a unor informatii despre trecutul unor prelati.
CNSAS acuzat ca ascunde dosare
CNSAS a fost acuzat de reprezentantii unui ONG ca ar ascunde dosarele inaltilor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane si ca verificarea dosarelor acestora este tergiversata. Acuzatia a fost argumentata de presedintele Forumului Civic Romanesc, Adrian Stefan Iurascu, care a explicat in doar un an de zile Colegiul a verificat doar o singura persoana dintr-un total de 26 cerut de ONG. "Pana in prezent, CNSAS ne-a comunicat, printr-o adresa oficiala, ca s-a incheiat verificarea doar in cazul Preasfintitului Parinte Episcop-Vicar Vasile Fluieras, care nu a facut politie politica. In acest ritm, finalizarea cercetarii dosarelor pentru cei 26 de inalti ierarhi va fi incheiata peste 25 de ani", a Iurascu.
Biserica e de acord
In replica, Biserica Ortodoxa Romana a anuntat ca se pronunta pentru deschiderea dosarelor clericilor aflate in arhiva fostei securitati, dupa ce Forumul Civic Romanesc a acuzat ieri CNSAS ca ar ascunde dosarele inaltilor ierarhi. "Sfantul Sinod si-a facut publica aceasta pozitie inca din 1997, precizand ca sustine deschiderea dosarelor clericilor din arhiva fostei Securitati. In iulie 2001, Sfantul Sinod si-a precizat din nou pozitia fata de 'desecretizarea dosarelor clericilor', iar in septembrie 2006 aceasta a fost reafirmata inclusiv de patriarhul Teoctist", a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica. Problema colaborarii fetelor bisericesti cu Securitatea a fost transata, la finele anului trecut, dupa indelungi dezbateri, printr-o decizie care a stupefiat CNSAS. Ierarhii au propus infiintarea unei Comisii care sa se ocupe doar de dosarele preotilor. Din decembrie anul trecut nu s-a mai auzit nimic pe acest subiect.
Legaturile laicilor din Colegiul Elector Bisericesc cu Securitatea
Asociatia Civic Media a depus ieri la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii o lista cu cei 70 de membri laici ai Colegiului Elector Bisericesc in vederea cercetarii eventualei activitati de tip politie politica a acestora. Asociatia solicita CNSAS sa puna la dispozitia opiniei publice date privind vreo colaborare cu organele de Securitate ale regimului comunist a membrilor mireni ai Colegiului Elector Bisericesc, pana la data de 12 septembrie a.c., cand urmeaza sa aiba loc alegerile pentru noul Patriarh al Romaniei. In acest fel persoanele care ar putea fi santajate cu dosarul de Securitate pentru a vota la ordin ar putea fi eliminate de la vot. Totodata, Asociatia a mai lansat un apel acelor membri electori care fac parte din unele organizatii oculte sau politice sa se abtina de la vot. Printre persoanele de pe aceasta lista sunt si masonii remarcati de liderul PIN, Cozmin Gusa, inclusiv Sorin Frunzaverde, membru al Colegiului Elector din partea Episcopiei Caransebesului. (D.E.)
CNSAS trebuie sa decida
CNSAS trebuie sa decida, pana la alegerea Patriarhului, in cazul inaltilor ierarhi care au recunoscut colaborarea sau a celor, care au fost deja chemati la audieri: Teodosie (foto) (Arhiepiscop de Tomis), Andreicut (Alba Iulia), Bartolomeu (Cluj), Gherasim (Episcop de Valcea), informeaza Hotnews. Singurul inalt ierarh care si-a asumat colaborarea cu fosta politie politica a fost, in 1990, mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu. Dupa decizia CSAT de anul trecut, alti trei ierarhi au recunoscut fie ca au semnat un angajament de colaborare cu Securitatea, fie ca au dat mai multe note informative. Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a prezentat angajamentul pe care l-a semnat cu Securitatea in anul 1987, sustinand ca gestul sau a fost unul patriotic. Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, a facut aceeasi marturisire dupa doar o saptamana. Tot atunci, parintele Iustin Marchis de la biserica Stavropoleos din Bucuresti recunostea ca a semnat "trei-patru, poate cinci-sase" note informative despre oaspetii straini care vizitau Manastirea Cheia. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.