Din ce in ce mai multi romani ajung la usa Ambasadei Romaniei in Cehia, cerind ajutor dupa ce cad victime traficantilor de forta de munca, spune insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Romaniei la Praga, Dan BalanescuTraficantii de persoane speculeaza tentatia
romanilor din zonele sarace de a lucra in UE Un tinar dintr-un sat din judetul Mures, plecat la munca la negru in Cehia, odata ajuns la destinatie a cazut in capcana patronilor, care i-au promis un salariu de peste 1.000 de euro, si l-a chemat si pe tatal sau acolo. Parintele, in virsta de 65 de ani, insulino-dependent, a ajuns dupa o luna si jumatate, impreuna cu fiul, la portile Ambasadei Romaniei pentru ca nu primisera nici un ban de la angajator si voiau sa se intoarca acasa. Cei doi nu aveau nici asigurare medicala, ramasesera fara pasapoarte, nu aveau nici bani, iar tatal, bolnav de diabet, ajunsese in faza in care risca sa i se amputeze un picior. Cazul este doar unul dintre sutele cunoscute de insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Romaniei la Praga, care a relatat pentru Cotidianul ca tentatia romanilor din zone devaforizate de a lucra in tarile UE este speculata de traficantii de persoane. Acestia le promit cistiguri mari si le cer un comision de 150 de euro.

Odata ajunsi in Cehia, oamenii sint plasati altor retele, care ii lasa fara actele de identitate, ii vind patronilor si dupa o luna, maximum doua in care nu sint platiti, romanii cer ajutor ambasadei. Reprezentanta diplomatica nu poate sa le dea bani, dar poate sa le emita titluri de calatorie pentru intoarcerea in tara si sa-i plaseze la un adapost special pentru persoanele traficate, pina primesc bani de la rudele din tara.

„Intr-o seara, in martie, 67 de persoane au venit la ambasada in aceasta situatie, iar in prima seara de dupa Pasti au venit 12 romani. Sint insa zile consecutive in care vin zeci de persoane", a declarat diplomatul roman. „Sint oameni care chiar au crezut ca vor sosi in aceasta tara pentru a munci cu un contract de munca, pentru ca asa li s-a promis, dar si-au dat seama ca au devenit sclavi aici", a adaugat el. Fenomenul a devenit mai evident dupa aderarea Romaniei la UE, deoarece a crescut si numarul cetatenilor romani care pot intra legal in Cehia, sperind sa obtina o slujba decenta.

Dan Balanescu a subliniat ca este foarte importanta cooperarea dintre politistii romani si cei cehi pentru anihilarea acestor retele de trafic de forta de munca, pina acum trei astfel de retele fiind desfiintate. Problema este ca, atunci cind sint interogati de politie, romanilor le este frica sa recunoasca faptul ca au muncit la negru si sustin ca sint turisti, ceea ce ingreuneaza mult ancheta autoritatilor. In plus, foarte putini au date exacte despre angajatori - nu cunosc numele patronilor sau pe cel al firmei angajatoare. Majoritatea romanilor aflati in astfel de situatii muncesc in constructii, in domeniul forestier, sint carausi la restaurante ori baruri sau lucreaza la groapa de gunoi a orasului.

Exista insa in Cehia circa 3.000 de romani care lucreaza legal, printre acestia multi tineri angajati la companii multinationale - de exemplu, sute de romani lucreaza pentru IBM in localitatea Brno.

Locuri de munca pentru romani in UE, pe www.cotidianul.ro/select