Tribunalul Bucuresti a amanat ieri, pentru 24 septembrie, procesul lui Gregorian Bivolaru, liderul Miscarii pentru Integrare Spirituala in Absolut (MISA), pana la urmatorul termen instanta urmand sa-l citeze pe acesta la domiciliul sau din Suedia,
Tribunalul Bucuresti a amanat ieri, pentru 24 septembrie, procesul lui Gregorian Bivolaru, liderul Miscarii pentru Integrare Spirituala in Absolut (MISA), pana la urmatorul termen instanta urmand sa-l citeze pe acesta la domiciliul sau din Suedia, unde s-a refugiat, cerand azil politic. Totodata, instanta a constatat, la sedinta de ieri, ca mai multe persoane din cele 21 acuzate in acest proces nu s-au prezentat sau nu si-au angajat avocati. Potrivit acuzarii, liderul MISA, Gregorian Bivolaru, prin abuzul de autoritate spirituala pe care o exercita asupra mai multor persoane, a facut trafic de persoane, propaganda nationalist-sovina, a instigat la ultraj si la tulburarea linistii publice.
Social-democratul suedez Seppo Isotalo, prezent la procesul lui Bivolaru, a spus ca in calitate de reprezentant al OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) a venit in Romania pentru a vedea daca se respecta drepturile omului in acest proces, sustinand ca pe site-ul Ministerului Afacerilor de Externe s-a publicat rechizitoriul inainte ca cei 21 de inculpati sa afle continutul actului de acuzare. Mentionam ca, pe site-ul MAE nu apare rechizitoriul lui Gregorian Bivolaru si nici pe site-ul Ministerului Public.
21 de inculpati
Liderul MISA a fost trimis in judecata la mijlocul lunii iunie de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), impreuna cu 20 de membri ai organizatiei, pentru savarsirea mai multor infractiuni. Este vorba de constituire ori aderare sau sprijinire a unui grup infractional organizat, trafic de persoane, propaganda nationalist-sovina, promovare a ideologiei fasciste prin propaganda, instigare la ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice. Potrivit Mediafax, anchetatorii il acuza pe Gregorian Bivolaru de trafic de persoane, dupa ce au descoperit ca, in perioada decembrie 2001-martie 2004, in calitate de lider de fapt al MISA, impreuna cu alte persoane din conducerea acestei organizatii, prin abuzul de autoritate spirituala pe care o exercita asupra mai multor persoane le-a transferat si cazat pe acestea in imobile aflate sub controlul MISA. El determina apoi persoanele respective sa desfasoare diverse activitati lucrative (denumite "karma-yoga") neremunerate, cu incalcarea dispozitiilor legale referitoare la conditiile de munca, salarizare, sanatate si securitate sociala, in beneficiul exclusiv al MISA si conducatorilor acesteia. Procurorii sustin ca, in perioada 1991-martie 2004, impreuna cu alte persoane, Bivolaru a initiat, constituit si apoi condus in interiorul MISA un grup infractional organizat, care ulterior s-a extins. Acest grup infractional actiona in mod coordonat, in baza unei structuri ierarhice piramidale bine stabilite, sub conducerea ferma a lui Bivolaru, pentru a obtine beneficii materiale si financiare, constand in contravaloarea sanctiunilor pecuniare ("amenzi", "confiscari" de bunuri diverse), aplicate partilor civile si altor persoane vatamate, precum si a muncii neretribuite ("karma-yoga"), prestate de acestea, toate fiind practicante de yoga in cadrul MISA.
Instigari la antisemitism
Procurorii il mai acuza pe Gregorian Bivolaru ca, impreuna cu trei complici, a publicat si vandut mai multe carti in care sunt promovate idei antisemite. Ideile antisemite erau reluate ulterior in cursurile de "yoga" sustinute de acestia in fata adeptilor MISA, instigand la antisemitism si nationala impotriva poporului evreu. O alta acuzatie adusa lui Bivolaru este cea de instigare la ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, constand in aceea ca, in noaptea de 12 spre 13 martie 2002, a instigat mai multe persoane, adepte MISA, sa evolueze pe scena Salii Polivalente din Bucuresti, in fata unui public alcatuit din 1500 de spectatori, intre care se aflau si minori, interpretand dansuri cu caracter erotic, in stare de nuditate completa, simuland totodata intretinerea de raporturi sexuale cu ajutorul unor falusuri confectionate artizanal din diverse materiale, manifestarea fiind de natura sa aduca o grava atingere bunelor moravuri. In martie 2004, in urma unor descinderi ale fortelor de ordine in imobile apartinand MISA s-au gasit mii de materiale pornografice si video-chat-uri erotice neautorizate. Bivolaru a fost arestat sub acuzatia de intretinere de relatii sexuale cu o minora, dar eliberat dupa numai doua zile. La inceputul lunii iunie 2004, judecatorii au emis un mandat de arestare pe numele liderului care intre timp a reusit insa sa treaca fraudulos frontiera, refugiindu-se in Suedia, unde a primit azil politic. (Andrei GHICIUSCA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.