Majorarea pensiilor, compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari, reducerea TVA la alimente, marirea salariilor profesorilor, muzica populara pe gratis tot pentru pensionari. Guvernul si partidele parlamentare s-au luat la intrecere in a ar
Majorarea pensiilor, compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari, reducerea TVA la alimente, marirea salariilor profesorilor, muzica populara pe gratis tot pentru pensionari. Guvernul si partidele parlamentare s-au luat la intrecere in a arunca cu pomeni electorale in romani.


Guvernul a facut ieri primul pas pentru majorarea pensiilor, aproband hotararea de modificare a legii prin care punctul de pensie va creste de la 1 septembrie cu 5%, valoarea acestuia ajungand la 416 lei. Tot ieri, ministrii au aprobat si majorarea punctului de pensie pentru agricultori cu 50%. Generozitatea Guvernului nu se opreste insa aici. De cateva saptamani, conferintele de presa de dupa sedintele Executivului sunt pline de anunturi privind acordarea de ajutoare. Spre exemplu, saptamana trecuta, guvernul a deschis larg buzunarul alocand 16.000 de miliarde de lei pentru primariile de la tara, pentru agricultori si pentru familiile nevoiase. 1.110 localitati din 40 de judete au primit bani pentru poduri, podete si punti pietonale, agricultorii au primit 13.200 de miliarde de lei vechi pentru motorina, seminte, pesticide si ingrasaminte, iar 377 de familii si persoane singure care se afla "in situatii de extrema dificultate" au primit 4,5 miliarde de lei vechi.


VENITUL MINIM SI MEDICAMENTELE. Guvernul si-a umplut bine tolba cu promisiuni si pentru anul viitor. Anul va debuta cu marirea punctului de pensie la 37,5% din valoarea salariului mediu brut. Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, anunta acum o saptamana ca si nivelul venitului minim garantat va fi, in 2008, superior celui de anul acesta, si ca vor beneficia de el 300.000 de familii si persoane singure. Mai mult, premierul Tariceanu promitea, luna trecuta, ca din 2008, si medicamentele pentru pensionari ar putea fi compensate 90%. Cu o singura conditie. Nu sa se gaseasca bani pentru compensare, cum v-ati astepta, ci... sa mearga sistemul informatic de gestionare a cheltuielilor Casei de Sanatate de la 1 septembrie 2007. "Nu garantez, nu imi place sa promit si sa nu fac, dar, daca sistemul informatic va functiona, vom lua aceasta masura", sustinea premierul in fata unor pensionari pe care i-a intalnit intr-un parc la Ardud, Satu Mare. Nici profesorii n-au fost uitati. Cum bugetul pe anul 2008 prevede alocarea a 6% din PIB pentru Educatie, ministrul Cristian Adomnitei a promis cresteri salariale si pentru aceasta categorie.


BATAIE PE TVA LA ALIMENTE. Cum Guvernul are la dispozitie buzunarul public si isi poate asuma impartirea pomenilor, partidelor din opozitie nu le ramane decat sa lupte cu arme inegale. Reducerea TVA la alimente e o masura pe care se bat atat PSD cat si PC, prin initiative legislative. Conservatorii au un proiect de lege adoptat de Senat, dar blocat la Camera Deputatilor, prin care s-ar reduce TVA la alimentele de baza de la 19% la 9%. Ideea a fost prinsa din zbor de PSD, vicepresedintele Ilie Sarbu declarand si el ca partidul sau va promova in toamna o initiativa legislativa in acest sens. In compensare, PSD vrea majorarea accizelor la produsele de lux: blanuri, bijuterii, parfumuri, masini de lux. Generozitatea PSD pe seama bugetului de stat merge insa pana la initia o lege privind acordarea de despagubiri pentru agricultorii care practica "agricultura de subzistenta".


Amintiri cu Adrian NastasePSD traieste electoral si din amintirea initiativelor fostului premier Adrian Nastase pregatite tot inaintea alegerilor, in 2004. Legiferate abia in 2006, pomenile lui Nastase sunt folosite abia acum, urmand sa intre in aplicare in 2008. Astfel, presedintele PSD, Mircea Geoana, anunta in luna iulie ca va intra in vigoare compensarea in bani a tichetelor de calatorie nefolosite acordate pensionarilor si acordarea a 25% din pensia sotului decedat catre cel supravietuitor. Geoana a plusat promitand pensionarilor, la Slatina, si gratuitate la abonamentele la tv, dublarea numarului de bilete de tratament si intrarea libera la spectacolele de muzica populara si teatru. PSD a mai depus la Senat un proiect de lege privind majorarea pensiilor militare de stat cu 3%, pana la 9% si unul privind acordarea unei prime de 17.000  lei celor care renunta la tractorul uzat pentru a-si cumpara unul nou.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.