Din motive de buget, Basescu si democratii vor sa puna referendumul pentru uninominal si europarlamentarele in aceeasi zi.

PD ii solicita premierului Tariceanu sa stabileasca data europarlamentarelor. „Cerem Guvernului sa inceapa negocierile cu partidele politice in vederea stabilirii datei alegerilor pentru Parlamentul European", a declarat ieri presedintele executiv al democratilor, Adriean Videanu. In acest sens, liderul PD propune organizarea acestui scrutin la sfirsitul lui octombrie - inceputul lui noiembrie. In plus, Videanu acuza Executivul ca „nu a suflat nici o vorba despre informarea populatiei in legatura cu problematica europeana si cu institutiile europene", in conditiile in care acesta a fost motivul pentru care a decis in luna mai aminarea euroscrutinului.

Democratii nu se gindesc doar la data alegerilor pentru PE, ci si la cea a unui eventual referendum pentru votul uninominal. Iar daca s-ar putea, pedistii ar vrea ca acestea sa coincida. Din motive de economie, spun liderii PD. „Ar fi varianta cea mai economica", sustine vicepresedintele Comisiei pentru elaborarea noului Cod electoral, deputatul Valentin Iliescu. Videanu confirma si el aceasta motivatie: „Sub aspectul optimizarii costurilor, e varianta cea mai buna", crede presedintele executiv al democratilor. Totusi, acesta precizeaza ca PD nu are o pozitie oficiala pe aceasta tema, deoarece decizia convocarii referendumului apartine presedintelui tarii.

Intimplator sau nu, varianta organizarii in aceeasi zi a referendumului pentru uninominal si a europarlamentarelor era agreata si de Cotroceni. Din aceleasi motive de economie. „Daca se va ajunge la referendum, ar fi o cheltuiala inutila sa-l organizam la alta data decit europarlamentarele", declara, in urma cu o saptamina pentru Cotidianul, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu. Acesta preciza ca presedintele Basescu nu a luat o decizie in privinta referendumului, deoarece asteapta deocamdata pina in septembrie o decizie a Parlamentului.

PSD si PNL nici nu vor sa auda de referendum. Culmea, tot din motive de economie la buget, dar si pentru ca se tem ca PD s-ar folosi de campania lui Basescu la referendum pentru a cistiga mai multe voturi la europarlamentare. „Nu are nici un sens, tot in Parlament se va ajunge. Ar fi o cheltuiala inutila", spune liberalul Dorin Uioreanu. Aceeasi pozitie si la pesedistul Anghel Stanciu. Cei doi deputati cred ca in cele din urma se va ajunge pina la sfirsitul verii la un consens pe tema unei variante de vot uninominal si asta in ciuda faptului ca PNL si PD sustin varianta Asociatiei Pro Democratia, iar PSD, propria sa versiune. Democratii, in schimb, erau convinsi, prin vocea aceluiasi Valentin Iliescu, ca o consultare populara pe uninominal e iminenta, si asta din vina PSD, care s-a razgindit si nu mai sustine varianta propusa de Pro Democratia.

Stolojan, cap de lista PLD isi va prezenta lista candidatilor pentru europarlamentare pe 17 august, dupa ce aceasta va fi supusa votului Delegatiei Permanente, a anuntat ieri liderul partidului, Theodor Stolojan. Acesta a precizat ca a transmis saptamina trecuta tabelul cu propunerile PLD Coalitiei pentru un Parlament Curat, care va verifica daca acestea indeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a participa la scrutin. Surse din PLD il dau pe Stolojan aproape sigur cap de lista, urmat de rectorul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza", Dumitru Oprea.