Coalitia poloneza de guvernamint este adusa in pragul colapsului de un scandal sexual si o ancheta de coruptie.R. Giertych si A. Lepper,
„vulpoii" politicii poloneze Partidul Autoapararea, al doilea ca importanta in coalitia condusa de premierul Jaroslaw Kaczynski, a decis duminica sa se retraga de la guvernare, dupa ce presedintele sau, Andrzej Lepper, a fost demis din functia de vicepremier si din cea de ministru al Agriculturii. „Coalitia nu mai exista. Ea a fost rupta de partidul lui Jaroslaw Kaczynski, Dreptate si Justitie", a declarat Lepper la sfirsitul reuniunii consiliului politic al partidului. In cazul organizarii alegerilor anticipate, Platforma Civica, principalul partid de opozitie de centru-dreapta, ar obtine 34% din voturi, fata de cele 22% de care s-ar bucura Dreptate si Justitie. Cu toate ca partidul a sustinut, cu 61 de voturi fata de doar opt, retragerea ministrului constructiilor si a ministrului muncii, Lepper a aratat ca acestia se vor pune la dispozitia premierului, dupa ce vacanta guvernului se va incheia. „Coalitia poate merge mai departe daca partenerii nostri accepta criteriile bunei guvernari. Anuntul retragerii partidului Autoapararea nu rezolva nimic", a comentat Karol Karski, membru marcant al partidului fratilor Kaczynski, citat de Associated Press.

Analistii polonezi considera ca Andrzej Lepper va pierde controlul asupra partidului daca va sustine retragerea de la guvernare, deoarece majoritatea deputatilor din partea partidului Autoapararea au contractat mari imprumuturi bancare si sint acum dependenti de sursele de venit pe care le aduce puterea. In acest sens sint invocate zecile de mesaje telefonice de protest pe care Lepper le-a primit de la deputatii sai, dupa ce a adus in discutie luna trecuta retragerea de la guvernare.

Actuala criza guvernamentala isi are originea intr-un scandal sexual de proportii, care a izbucnit la inceputul lui 2006. Lepper, fost sef al unei ferme de porci, a fost acuzat de hartuire sexuala si de viol, imediat dupa preluarea functiei de vicepremier. Una dintre victime, Aneta Krawczyk, care incerca sa-si gaseasca un loc de munca in echipa partidului, a reclamat ca i-au fost cerute servicii sexuale de catre cei de la conducere, dupa care unul dintre membrii partidului, Jacek P., i-a injectat o substanta de uz veterinar pentru a-i provoca un avort.

Procurorii polonezi au cerut efectuarea unor teste ADN, care au demonstrat ca vicepremierul Lepper nu este tatal copilului. Ulterior, Lepper a mai fost acuzat de hartuire sexuala de una dintre sotiile membrilor partidului Autoapararea, careia vicepremierul i-a cerut favoruri sexuale in schimbul promovarii sotului ei. Lepper s-a aparat declarind ca premierul manipuleaza justitia si ca „acesta nu trebuie sa comenteze nimic despre sex, pentru ca el nu a experimentat niciodata senzatiile unei relatii stabile cu o femeie", o aluzie la faptul ca Jaroslaw Kaczynski, in virsta de 58 de ani, este necasatorit si locuieste impreuna cu mama sa.

Pe parcursul investigarii afacerii sexuale, procurorul a descoperit si un caz de finantare ilegala a partidului, prin deturnarea unor fonduri guvernamentale. Lepper a fost demis din guvern in septembrie 2006, insa premierul l-a reprimit, pentru a-si putea pastra majoritatea guvernamentala. Imediat, Lepper a acuzat din nou executivul de folosirea Biroului Anticoruptie, un organ infiintat de actualul guvern in scopuri politice. De aceasta data, chiar un raport al Transparency International arata ca Biroul Anticoruptie este o „masina de propaganda a guvernului, care a operat doar citeva arestari cu ecou in mass-media".

Autoapararea a decis, la sfirsitul lunii iulie, sa fuzioneze cu Liga Familiilor, al treilea partid al coalitiei de guvernamint. Roman Giertych, liderul Ligii Familiilor si ministru al invatamintului, are reputatia unui homofob, fiind autorul unei legi care cere concedierea profesorilor care s-au declarat homosexuali. Ironic, semnul electoral al noului partid, Liga si Autoapararea, este vulpea.