Cistigurile celei de-a doua banci din Romania, BRD - Groupe Société Générale, au urcat cu 32% la sfirsitul primului semestru din 2007.

Pe fondul unui avans de aproape 60% al creditelor acordate, BRD a obtinut in primele sase luni ale anului cistiguri de 417 milioane de lei, cu 32% mai mari decit in perioada similara a lui 2006. „Performantele financiare ale BRD - Groupe Société Générale in cursul primului semestru al anului se situeaza in parametrii prevazuti. Ele sint rezultatul cresterii productiei de credite, in special pe piata persoanelor fizice", transmite un comunicat al bancii. Rezultatele sint calculate potrivit standardelor romanesti de raportare, iar banca da rezultatele conform standardelor internationale doar la finele anului (rezultate consolidate). Volumul total al creditelor acordate clientelei se ridica la 20,8 miliarde de lei, in crestere cu 51% fata de aceeasi perioada a anului 2006. Creditele pentru persoane fizice au crescut cu 48%, in timp ce creditele acordate clientelei de persoane juridice au crescut cu 54%.

Creditele pentru persoane fizice reprezinta peste 46% din totalul creditelor acordate de banca. Depozitele depasesc 21,3 miliarde de lei, in crestere cu 32% fata de 30 iunie 2006. Rezultatul brut din exploatare este de 592 de milioane de lei, in crestere puternica fata de aceeasi perioada a anului 2006 (+59%). Costul riscului a atins un minim istoric la sfirsitul perioadei, datorita recuperarii unor creante.

La sfirsitul lunii iunie 2007, BRD - Groupe Société Générale numara peste 2.200.000 de clienti. BRD a emis 2.000.000 de carduri si opereaza o retea de 1.100 ATM-uri si peste 10.000 de POS-uri. Banca are cea de-a doua capitalizare bursiera la BVB (aproximativ 6 miliarde de euro). Rentabilitatea fondurilor proprii (ROE) a ajuns la sfirsitul primului semestru la un excelent nivel de 38,1%, in timp ce coeficientul de exploatare (cheltuieli generale/venit net bancar) a ajuns la 45,2%.

BRD este una din cele sase banci care au primit avizul Bancii Nationale pentru a opera potrivit noilor norme de creditare. Banca accepta un grad de indatorare de pina la 70% din venitul lunar al solicitantului si acorda, de asemenea, si credite fara avans.

Potrivit reprezentantilor bancii, de la introducerea noilor norme, in iunie 2007, numarul solicitarilor pentru credit imobiliar a crescut cu mai mult de 300%. La sedinta de tranzactionare de ieri, de la Bursa de Valori Bucuresti, titlurile BRD au scazut cu 0,39%.