Soferul si apropiatul Prea Fericitului Parinte Teoctist timp de 21 de ani, Costel Calapod, povesteste in exclusivitate pentru ZIUA, ultimele trei zile de viata ale Patriarhului. Din acest interviu aflam ca Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane rama
Soferul si apropiatul Prea Fericitului Parinte Teoctist timp de 21 de ani, Costel Calapod, povesteste in exclusivitate pentru ZIUA, ultimele trei zile de viata ale Patriarhului. Din acest interviu aflam ca Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane ramasese in aceste zile complet singur la Palat, doar cu cele doua maici, doi calugari si soferul sau, toti ceilalti prelati sau apropiati fiind in concediu, unii chiar plecati din tara. Chiar si profesorul Nicolae Ursea - medicul Patriarhului tot de 21 de ani - era in concediu, incercarea de a se sfatui telefonic cu el esuand. La aflarea acestei vesti, Parintele Patriarh a exclamat: "Aoleo, am incurcat-o!". Mai aflam ca singurii ierarhi ai BOR care stiau de operatie au fost Prea Sfintitul Vicentiu, Vicar Patriarhal, care a aprobat operatia de la Fundeni si Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale si de Nord, pe care Patriarhul l-a consultat privind oportunitatea interventiei chirurgicale in Germania. Dupa ce conducerea Spitalului Fundeni a refuzat oferirea Foii de Observatie reprezentantului legal al familiei, atat Costel Calapod cat si nepotul Patriarhului, Gheorghe Arapasu (foto dreapta), sunt hotarati sa afle adevarul asupra internarii, operatiei si mortii Prea Fericitului Parinte Teoctist. Inregistrarea interviului o puteti asculta pe www.ziua.ro
Povestiti-ne, va rugam, ultimele trei zile ale Patriarhului.
Vineri (27 iulie - n.r) am fost chemat la Prea Fericitul. Am stat si am asteptat. Acolo mai erau Prea Sfintitul Vicentiu, Costin, diaconul si parintele Pop, de la Cultural si de la Biserica Fundeni.
Parintele Gheorghe Pop. Dansul l-a adus pe profesorul Sinescu?
Da, stati sa va spun. Ei fost invitati in biroul Prea Fericitului, s-au dus, dar nu stiam ce se discuta. Cand au iesit afara, Prea Fericitul si cu ceilalti, l-au pus pe Pop sa-l sune pe profesorul de la Fundeni, pe Sinescu. El era in operatie, n-a putut sa fie contactat. Dupa care am luat legatura cu o directoare care a zis ca il anunta, i-a dat numarul de telefon al lui Sinescu lui Pop ca sa ia legatura cu el dupa ce iese din operatie. A luat legatura, s-a dus apoi acolo, la Prea Fericitul, ce au discutat ei acolo nu stiu, dar au stabilit ca sambata la ora 11.00 profesorul Sinescu sa fie asteptat la Patriarhie. Sambata la ora 10.30 l-am asteptat jos la bariere, ca sa poata veni cu masina. A venit si l-am condus pe prof. Sinescu la Prea Fericitul in birou, unde nu stiu ce au discutat pentru operatie. Dar cand Sinescu a iesit, l-am intrebat: "Care este situatia, dle doctor? S-a stabilit ceva?" Si mi-a zis: "Da, maine, duminica, la 17.30, trebuie sa veniti la Spitalul Fundeni pentru operarea Prea Fericitului". Dupa care profesorul a plecat cu Pop.
Si mi-a zis ca maine pot sa vin linistit, pe la 12.00, sa pregatesc masina si bagajele. Mi-a zis sa ies cu masina Toyota alba. Am luat bagajele, cartile, tot ce era de luat, in afara de geanta de mana a Prea Fericitului si bastonul. Duminica, Prea Fericitul a servit masa singur, m-a chemat la masa si m-a intrebat la cat plecam. I-am raspuns ca domn' profesor mi-a zis ca la 17.30 sa plecam si ca nu e nimic daca ajungem cu un minut mai tarziu sau mai devreme. Si mi-a zis: "Bine, atunci la 17.30 sa fim plecati". Prea Fericitul s-a dus in dormitor sa se odihneasca, iar eu am venit la garaj si m-am intins in masina. La ora 16.00 ma scoala Parintele Ioachim, administratorul Palatului Patriarhal, spunandu-mi ca a venit Prea Fericitul.
In afara de aceasta servieta mai avea si vreo geanta cu lucruri? Cat se astepta sa stea?
Avea un geamantan foarte mic cu trei maiouri, doua camasi, pijamalele, papucii, adica tot ce era necesar pentru trei-patru zile. Pentru ca asa s-a spus, ca o sa stea trei zile la reanimare si a patra zi o sa venim acasa. La dansul era Maica Valentina, care facea curatenie in dormitor, el era asezat pe scaun, i-am sarutat mana si i-am zis "Prea Fericirea Voastra, ati inteles gresit. La ora 5.30 trebuie sa ajungem. E prea devreme acum". Mi-a raspuns ca nu-i nimic, o sa mergem mai incet si ca n-are nimic, nu o sa ne certe ca am venit prea devreme.
Dvs. erati un apropiat de-al dansului. Spuneti-mi, va rog, de cat timp il deranja aceasta situatie? Am inteles de la domnul profesor Ursea ca dansul avea o infectie urinara.
Cu doua-trei saptamani de zile inainte de a pleca in Cehia, si-a facut toate analizele de sus pana jos. Tot, tot, tot.
Si cum i-au iesit?
I-au iesit toate analizele foarte bune, doar i s-a spus ca are o infectie la prostata. I s-a dat tratamentul respectiv, iar eu i-am cumparat medicamentele chiar cand a plecat de la spital.
Unde a facut analizele, la Carol Davila?
Da, la Carol Davila, pentru ca asa le facea de fiecare data, toamna si primavara.
Deci dansul se afla practic in plin tratament... Dvs i-ati luat medicamentele special pentru tratarea acelei infectii.
Eu i le luam intotdeauna.
Cat credeti ca il deranja noaptea?
Profesorul Ursea este doctorul lui personal, de 21 de ani; a fost si doctorul raposatului Iustin. Vreau sa va spun ca vineri dimineata, pe la 10.30 m-a chemat Prea Fericitul si mi-a zis "da-i telefon lui domn' profesor urgent, ca nu m-am odihnit toata noaptea, cand la WC, cand in pat". L-am sunat pe mobil pe profesor si suna ocupat, desi am insistat. Am sunat-o apoi pe dra Paula, secretara profesorului Ursea. Aceasta mi-a spus ca prof. Ursea si-a luat concediu pana pe 10 august. Imediat i-am spus Prea Fericitului ce se intampla si ca prof. Ursea are telefonul inchis. Prea Fericitul mi-a zis ca o sa discute el cu profesorul.
Cand s-a intamplat asta?
Aceste lucruri s-au intamplat vineri sau joi, se poate vedea dupa telefoanele date. Cand vin eu a doua zi dimineata l-am intrebat pe Andrei, care mi-a zis ca a incercat toata ziua, dar nu stie, poate Prea Fericitul a vorbit personal cu profesorul Ursea din dormitor.
Eu cand i-am spus ca profesorul Ursea este in concediu, mi-a zis "Aoleu, am incurcat-o!". Exact asa a zis si nu pot sa il uit.
Revenind la momentul plecarii la spital....
Am plecat cu Prea Fericitul la spital, duminica, pe la patru dupa masa. Inainte de a pleca, Prea Fericitul admira un tablou, facut cadou de nu stiu ce pictor. Si imi zice "Vezi, mai Calapod, ce reusit e! E un pictor care mi-a facut multe tablouri cadou". S-a sculat, mi-a dat mana sa il ajut la coborare, i-am deschis usa, a intrat in masina, si-a luat ramas bun de la maica Valentina, de la parintele Ioachim si de la Cristian, consilierul care era acolo. Jandarmul ne-a deschis portile. Am plecat, luand-o in jos pe 11 Iunie, si mi-a zis sa nu ma grabesc. A admirat parcul Patriarhal si mi-a zis ca ar trebui facut un gard frumos, ca asta este gard de pe timpul raposatului Iustinian. "Dar - zice - stejarul de la ambasadorul Indiei mai exista acolo, in parculet?". "Da, Prea Fericirea Voastra", i-am zis. Apoi m-a intrebat: "Dar la crucea aia, la care te uiti de pe Dealul Mitropoliei la Piata Unirii, mai exista tablia aia?" I-am spus ca nu mai e, ca a fost furata si mi-a cerut sa ii spun consilierului sa puna placuta la fel. Am luat-o apoi pe la Alba Iulia, am iesit la Muncii, am trecut bariera si acolo e biserica de pe partea dreapta, langa Stadionul 23 August. A admirat-o foarte mult si mi-a spus ca aici e parintele pro-rector.
Biserica de la Piata Muncii, cea ctitorita de Antonescu...
Da, da. Mi-a zis: "Ce biserica frumoasa... Si e ingrijita frumos...". Dupa ce am trecut de 23 August, la prima intersectie e o bisericuta mica si mi-a zis: "Costica, Biserica asta am sfintit-o in '53 sau '57". Am mai mers si am intrat pe Fundeni, unde e o biserica de prin 1600 si m-a intrebat daca imi aduc aminte ca am fost aici. Am mers in continuare, am urcat sus podul si am vazut biserica lui Pop. Parintele Pop mi-a dat telefon inainte si mi-a zis ca nu ma asteapta la prima intrare, ci dupa ce trecem de biserica, la a doua intrare. Parintele Pop ne-a asteptat cu masina, a luat-o inainte, eu dupa el, si am ajuns in fata, la intrarea centrala. Am coborat, am deschis usa, a coborat Prea Fericitul, ne-a asteptat profesorul Sinescu. Am fost condusi sus, la etajul 2, la un salon. Acolo erau cativa doctori si asistente pe care Prea Fericitul i-a binecuvantat. A fost internat in salonul 8, la etajul 2, iar mie mi-a spus ca am rezervat la salonul 6. I-am lasat pe parintele Pop si pe profesorul Sinescu in salon, dupa care am venit si l-am ajutat pe Prea Fericitul sa se dezbrace si sa puna hainele in dulap. Dupa care i-am spus ca eu cobor ca sa aduc bagajele de la masina. Am adus toate cartile, revistele, iconitele si ce mai avea Patriarhul, dupa care mi-a zis sa ma duc sa impart iconitele la bolnavi.
I-au facut vreo analiza seara?
Au venit doctorul cu o asistenta si cu inca un doctor si i-au spus ca trebuie sa faca procedurile necesare pentru pregatirea de operatie. L-au luat si a zis ca i-au facut electrocardiograma, ceva la plamani...
A facut radiografie?
Da. Dupa ce a venit inapoi, am mai stat cu el. Profesorul mi-a spus ca Prea Fericitul poate manca in seara aia doar supa de zarzavat, iaurt si apa plata. Am luat masina, m-am dus la Palat si am luat tot ce trebuia, dupa care am revenit la spital. In tot acel timp, intre 20.00 si 21.00, Prea Fericitul se odihnise. L-am sculat si i-am spus ca a sosit masa. Mi-a zis: "Ei bine, bravo! Masa copioasa!". I-am adus farfurii, tacamuri, pahar, totul.
Dar de ce nu a mai venit nimeni de la Palat?
Nu stiu. Asta a fost expresia lui de multe ori: "Singurul meu prieten tu esti, Costel". Asa s-a exprimat, asa va spun.
Dar dintre inaltii ierarhi cine stia de internarea lui?
Prea Sfintitul Vicentiu. Si cred ca si Inaltul Mitropolit Serafim. Ca mi-a zis, daca sa mearga in Germania sa-l opereze... Nu stiu cine, cine l-a indrumat sa vina sa il opereze aici, de ce nu a mers in Germania.... Eu stiu de la domn profesor Ursea ca dupa ce s-au facut analizele, cu doua trei saptamani inainte de a pleca in Cehia Prea Fericitul, au fost invitati la masa dl prof. Ursea cu dna profesoara. Iar din discutiile lor a reiesit ca rezultatele analizelor arata ca i-a iesit o infectie urinara la prostata, dar ca se trateaza si ca dupa ce se va trata de aceasta, va fi pe urma operat in Germania. Asa mi-a zis domn' profesor, asa va spun. Nu stiu cine l-a indemnat sa faca asta; unde nu stiu, nu stiu.
Am ramas la cina din seara de 29.
A mancat usor, asa cum i-a zis profesorul, si-a luat medicamentele care trebuiau luate dimineata, pranz si seara. A mancat iaurtul cu asa o pofta, de parca nu ar fi mancat niciodata. Dupa asta, mi-a zis: "Acuma urmam protocolul. Acuma mergem la odihna". I-am urat Prea Fericitului odihna placuta si m-am retras la salonul 6. Nu am putut sa dorm. De fata cu profesorul, Prea Fericitul a zis in felul urmator: "El va fi omul care va sta langa mine, dupa operatie, la reanimare". In salon am dat drumul la televizor si m-am uitat la o emisiune, apoi mi-am facut un dus si m-am culcat. Nu stiu cand am adormit, dar cand m-am trezit era 6.37. Am iesit, am fumat vreo doua tigari jos. Seful nu stia ca eu fumez, dar eu fumam mai pe sest, asa. Pe la 7.30 apare parintele Pop. M-a intrebat daca s-a trezit Prea Fericitul si i-am raspuns ca nu. Ne-am dus amandoi sa vedem, am verificat si Prea Fericitul dormea. Am zis sa il mai lasam pana la ora 8.00. In jurul orei 8 fara 10 apare profesorul cu fostul director, care era doctor anestezist, dr Tulbure, si cu sotia lui.
Dupa care a urmat operatia si moartea...
Nota: Din cauza calitatii slabe a sunetului, in interviul precedent nu s-a redat corect fraza din care reiesea faptul ca Testamentul Patriarhului Iustin a fost respectat intrutotul, printre mostenitori aflandu-se fostul presedinte al Tribunalului de la Campulung Muscel, procurorul Moisescu si doctorul Nutu, drept pentru care facem cuvenita rectificare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.