Cand are loc decesul Patriarhului, si el om ca noi toti, la 92 de ani, stiut fiind ca avea probleme de sanatate, era exclus ca cineva sa nu gandeasca la "moartea prematura si stranie a sai (SIC).
Dar avea 92 de ani, cu 24 de ani mai mult decat
Cand are loc decesul Patriarhului, si el om ca noi toti, la 92 de ani, stiut fiind ca avea probleme de sanatate, era exclus ca cineva sa nu gandeasca la "moartea prematura si stranie a sai (SIC).
Dar avea 92 de ani, cu 24 de ani mai mult decat media de viata a barbatilor din Romania. Exacerbarea acestei intamplari in mass media reflecta lipsa de inspiratie si de subiecte de vara ale presei mioritice.
S-a spus ca miza alegerii noului Patriarh ar fi in realitate bugetul Catedralei Neamului sau averile manastiresti.
O fi si asta, dar este vorba in primul rand de o noua formula de actiune a BOR, o noua atitudine publica, un nou discurs.
Mergand pe acest fir conspirational, unii pot sa spuna ca sondajele de opinie vin si ele in completarea teoriei.
Pentru a dinamiza viata politica declarativa, pentru a forta actiuni politice demne de luat in seama, adeptii teoriei conspiratiei pot sa spuna ca au inceput brusc sa apara sondajele de opinie.
Desigur ca prima intrebare este cat de relevante pot fi cata vreme mai mult de 25% din populatia activa a tarii s-a refugiat la mare, la munte, la tara sau in strainatate pentru a fugi de caldura, de ploi, de frig sau de stress.
Ei bine, fara a face apel la vreo conspiratie, aceste sondaje nu pot fi prea relevante pentru ca cei care pleaca masiv in concedii nu sunt cei cu venituri medii sau mici, cei cu mentalitati de asistati sau pensionarii.
Cei care pleca in concedii sunt fie liderii politici in tandem cu afaceristii prieteni, fie cei cu venituri medii spre mari, care in timpul anului muncesc si asteapta de la Guvern nu pensii in plus, ci coerenta si scaderea taxelor si a impozitelor.
Si cu toate acestea, sondajele de opinie au avut un efect nesperat pentru mass media. Le-a oferit cel putin doua subiecte exploatabile: analize pe spatii largi ale succesului electoral al premierului Tariceanu cum ar fi cresterea credibilitatii, si reactia abrupta si lipsita de sens a presedintelui Basescu.
Brusc, dupa aparitia sondajelor care aparent il defavorizau ca efect al opozitiei in ceea ce priveste pensiile, presedintele Basescu se duce la Groapa de Gunoi, direct de la Catedrala Mitropolitana.
Mare taina aceasta vizita. Ce o fi vrut Traian Basescu sa ne spuna noua cetatenilor? Poate ca a vrut sa comunice interesul lui fata de problemele obstii sau ca el este singurul care se mai ocupa de ceva in tara asta cand toata lumea este in vacanta, sau ca numai el rezolva ceea ce nici primarul, nici premierul nu reusesc?
Oarecum neclar. Si oricum gunoiul nu face parte din campul semantic din sfera afectelor pozitive ale populatiei carpato-danubiano-pontice. Singura grija a locuitorului la bloc in sezonul pepenilor este ca masinile de gunoi sa ia cojile inainte de a se imputi.
Sa se fi iritat atat de mult Traian Basescu de cifrele din sondaje, sa nu fi avut pe nimeni sa-i spuna ca ele, cifrele, nu sunt relevante cand e sezonul vacantelor, sau poate pur si simplu presedintele a simtit nevoia de "a face ceva", de a redeveni jucator, de a redeveni util si practic?
Dar daca este sa faca ceva (si este cazul mai ales ca acum are campul liber prin vacantele politicienilor) poate sa convoace un CSAT pentru grau, o sesiune extraordinara a Parlamentului pentru situatia din educatie, sa lanseze reforma constitutionala sau cea a legii electorale. Sunt atat de multe de facut incat vizita la Groapa de Gunoi Glina se abate de la discursul prezidential.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.