Desi popularitatea i-a scazut in ultimele sondaje, Basescu sta mai bine decit predecesorii sai, dupa doi ani si jumatate de mandat. Traian Basescu a pierdut cel mai putin in ochii electoratului dupa exercitarea a doi ani si jumatate de mandat, in comparatie cu predecesorii sai care au indeplinit functia de sef al statului, Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Conform datelor comparative oficiale, rezultate din analizarea sondajelor de opinie din perioada 1992 - 2007, Traian Basescu inregistreaza cea mai scazuta cota de erodare din ultimii 15 ani, masurata dupa scurgerea a mai bine de jumatate din mandatul de presedinte al Romaniei, cuprinsa intre 43 si 55 la suta, in functie de sondaj. Conform datelor studiate, se poate vedea cum Ion Iliescu inregistra in iunie 1995 o cota de 39 la suta, in iunie 2003 avea 41 la suta, iar Emil Constantinescu scazuse in mai 1999 la 31 la suta.

Analiza pozitionarii lui Traian Basescu in comparatie cu predecesorii sai la Palatul Cotroceni se bazeaza pe Barometrul de Opinie Publica pentru anii 1995, 1999 si 2003. Pentru anul 2007 au fost folosite datele provenind din cele trei sondaje aparute in luna iulie: Gallup, IMAS si CURS. Pentru Ion Iliescu au fost luate in calcul doar cele doua mandate constitutionale din cele trei exercitate: 1992-1996 si 2000-2004.

Daca Traian Basescu este presedintele care sta cel mai bine dintre toti dupa doi ani si jumatate de mandat, conform aceluiasi studiu, cu o cota cuprinsa intre 40 si 43 la suta, PD este partidul de opozitie care se pozitioneaza la fel de bine in acelasi interval de timp luat ca referinta. La vremea lui, ca partid aflat la putere, PSD statea cel mai bine dupa doi ani si jumatate de mandat, conform BOP de atunci, cu o cota de 47 la suta. Acum insa, dupa acelasi interval de timp studiat, PNL a devenit partidul la putere care sta cel mai prost, cu procente care nu urca mai mult de 11-12.