O crima cutremuratoare a avut loc in sectia de psihiatrie a Spitalului Orasenesc Beclean, autoritatile declansand o ancheta.
La sfarsitul lunii iulie un bolnav suferind de schizofrenie l-a omorat pe un altul, oligofren, folosind un siret cu ca
O crima cutremuratoare a avut loc in sectia de psihiatrie a Spitalului Orasenesc Beclean, autoritatile declansand o ancheta.
La sfarsitul lunii iulie un bolnav suferind de schizofrenie l-a omorat pe un altul, oligofren, folosind un siret cu care l-a strangulat. Directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), Constantin Anton, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca incidentul a avut loc in sectia de psihiatrie a Spitalului Orasenesc Beclean, unde sunt internati 140 de bolnavi. Directorul a explicat ca sectia de psihiatrie are aproape de patru ori mai multi pacienti decat prevad normele europene acceptate de Romania. Din acest motiv, in saloane sunt internati cate aproximativ opt bolnavi, dublu fata de cat prevad aceleasi norme. Anton a precizat, de asemenea, ca autorul crimei, Virgil B., este internat de 11 ani in spitalul din Beclean cu diagnosticul de schizofrenie. El l-a strans de gat cu un siret pe Viorel Pintea, in varsta de 26 ani. Cel din urma suferea de oliogofrenie si a ajuns in spital in urma cu sase luni, dupa ce a trait vreme indelungata pe strazi. Potrivit Mediafax, in camera in care s-a petrecut crima se mai aflau alti cinci bolnavi care insa nu au avut nici un fel de reactie.
Aranjament nefericit
Doctorul Anton a precizat ca nu-si explica cum cei doi pacienti au ajuns sa fie internati in acelasi salon, intrucat se cunosteau de la inceput riscurile unui astfel de aranjament. "Nu se stie exact ce l-a determinat sa-l omoare.(...) Cea mai periculoasa combinatie este intre un schizofrenic si un oligofren, fiindca primul este practic scos din minti de ultimul, indiferent ce ar face", a explicat Anton. Potrivit autoritatilor bistritene, Virgil B. a evadat de mai multe ori din spital, motiv pentru care era tinut intr-un izolator, acolo unde a comis si crima respectiva. "Pacientii sunt inghesuiti, nu avem decat doi medici si ne-ar trebui cinci, ne mai lipsesc vreo cinci infirmieri de supraveghere si trei - patru asistente. Felul in care se face psihiatrie in Romania este departe de ce ar trebui sa se faca", a conchis medicul.
Vinovat este sistemul
Spitalele de psihiatrie se confrunta cu o criza acuta de locuri, a spus medicul, adaugand ca nici nu vrea sa se gandeasca la momentul in care va trebui sa mute o suta de bolnavi de bolnavi de la Beclean in alta parte, fiindca nici macar nu cunoaste destinatia. Totodata, directorul este ingrijorat de faptul ca mai trebuie sa adune de pe strazi alti aproximativ o suta de viitori pacienti care in acest moment circula nestingheriti. "Investim intr-o sectie de psihiatrie si la Bistrita, dar si aceea tot cu 40 de locuri. Nu stiu ce vom face cu ceilalti", a precizat Constantin Anton. Potrivit Mediafax, in ceea ce priveste ancheta facuta de ASP Bistrita-Nasaud, aceasta nu a gasit deocamdata alt vinovat decat sistemul in sine. "Procuratura il ancheteaza pe bolnav sa vada daca era sau nu lucid, iar directorul Spitalului Beclean face verificari printre angajati sa vada daca acestia au respectat timpii de supraveghere, daca au avut grija ca pacientii sa nu aiba arme albe. Cred ca la sireturi nu s-a gandit nimeni ca si la arme albe", a mai spus directorul ASP. Conducerea spitalului Beclean a decis sa-l tina pe bolnavul suspectat de crima in izolator si sa nu-i mai permita sa aiba contact cu alti pacienti. (Oana ROTARU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.