Cresterea accentuata a salariilor, majorarea preturilor la alimente cauzata de seceta, dar si a preturilor la utilitati si carburanti pot pune in pericol cresterea ratei inflatiei. Cu toate acestea, Guvernul va avea bani pentru majorarea pensiilor, p
Cresterea accentuata a salariilor, majorarea preturilor la alimente cauzata de seceta, dar si a preturilor la utilitati si carburanti pot pune in pericol cresterea ratei inflatiei. Cu toate acestea, Guvernul va avea bani pentru majorarea pensiilor, proveniti din taxarea salariilor in crestere.


Cresterea preturilor la legume si fructe, a preturilor la energie si gaze, precum si a cotatiilor petrolului pe pietele internationale a determinat BNR sa revizuiasca in crestere cu 0,2 puncte prognoza de inflatie pentru 2007, de la 3,7% la 3,9%.

"Am revizuit prognoza in usoara crestere pentru acest an, pe baza elementelor certe de care dispunem, fara a include riscurile. La primele sase luni, rata inflatiei a depasit cu 0,5 puncte prognoza noastra anterioara", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, cu ocazia prezentarii Raportului trimestrial asupra inflatiei."Cresterea preturilor la paine are printre cauze si procesul de aliniere al preturilor cu nivelul mediu din UE, nefiind un efect exclusiv al secetei din Romania", a spus Isarescu. Integrarea in UE a fost ajutor nesperat in lupta cu inflatia prin cresterea concurentei, intr-o maniera mai accentuata decat anticipa BNR, a precizat Isarescu. BNR prognozeaza o inflatie in scadere cu 0,5 puncte prognoza de inflatie pentru 2008, de la 4,2% la 3,7%.


PERICOLE. Cele patru mari riscuri asociate proiectiei Bancii Centrale referitoare la inflatie pe 2007 si 2008 sunt politica veniturilor, politica fiscala, deficitul de cont curent si evolutiile inregistrate pe piata agroalimentara, a avertizat guvernatorul.

Cel mai important risc este politica veniturilor, in conditiile  in care cresterile salariale au depasit productivitatea, iar acestea genereaza efecte in lant, precum majorarea pensiilor sau cresterea creditarii. La jumatatea acestui an, cresterea salariilor a fost de 20 la suta, dublu fata de prognoze. Isarescu nu a exclus o corectie fie asupra cursului valutar, fie asupra salariului net real, din cauza politicii de venituri "categoric nesustenabila pe termen lung" si necorelata cu cresterile de productivitate a muncii. Isarescu a mentionat ca sporul de productivitate trebuie sa fie mai mare sau egal cu cresterea salariului net real plus aprecierea cursului si ca situatia actuala de crestere alerta a salariilor se va razbuna asupra cursului sau a salariului net real.


INCERTITUDINI ELECTORALE. Isarescu a aratat ca in perioada urmatoare politica fiscala indica posibilitatea unor dezvoltari nefavorabile mai degraba decat a unor evolutii restrictive. Atat in privinta salariilor, cat si a politicilor fiscale, Isarescu a aratat ca exista riscuri semnificative avand in vedere ca urmeaza mai multe procese electorale, si deci presiuni pe cheltuielile publice.

La nivel de incertitudini, Isarescu a trecut pe primul loc evolutia cursului de schimb, aratand totodata ca in prima perioada a anului moneda nationala s-a apreciat peste anticipatiile BNR. Alte incertitudini provin din evolutia preturilor internationale la combustibili si din eventuale modificari ale programului de ajustare a preturilor administrate.

Bani de pensiiBugetul asigurarilor sociale va avea un deficit nesemnificativ, sau va fi chiar echilibrat, in ciuda majorarii cu 40% a pensiilor, intrucat cresterea salariilor va aduce un surplus semnificativ de venituri la acest capitol bugetar, a spus Isarescu. "La mijlocul anului, bugetul asigurarilor de stat a avut un excedent de jumatate de miliard de euro. Cu tot cu majorarea din septembrie si cea de la inceputul anului viitor, bugetul de asigurari sociale va fi echilibrat cel putin pana dupa mijlocul anului viitor", a spus Isarescu. BNR isi bazeaza calculele pe anticipatiile privind cresterea salariilor, care deja depaseste prognozele oficiale pentru acest an. Isarescu a aratat ca salariile au urcat cu 20% in primele sase luni, fata de o majorare estimata la 10% pentru intreg anul 2007.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.