Dupa interviul pe care profesorul Nicolae Ursea, medicul personal al Patriarhului, l-a acordat Ziarului ZIUA in legatura cu moartea acestuia, autoritatile statului au decis sa declanseze mai multe anchete. Ieri, agentiile de presa, posturile de ra
Dupa interviul pe care profesorul Nicolae Ursea, medicul personal al Patriarhului, l-a acordat Ziarului ZIUA in legatura cu moartea acestuia, autoritatile statului au decis sa declanseze mai multe anchete. Ieri, agentiile de presa, posturile de radio si de televiziune au preluat dezvaluirile facute de medicul Ursea in ziarul nostru. Parchetul inca nu s-a autosesizat, dar ar putea primi o solicitare de ancheta penala din partea Colegiului Medicilor
Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) s-a autosesizat in legatura cu procedeul de internare si respectare a protocolului preoperator in cazul interventiei chirurgicale efectuate Patriarhului Teoctist, de catre doctorul Ioan Sinescu. La randul sau, Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a dispus o ancheta administrativa la Clinica de Chirurgie si Transplant Renal Fundeni, comisia urmand sa analizeze modul in care au fost respectate regulile si procedurile legale privind internarea si tratamentul la care a fost supus Patriarhul Teoctist. Patriarhul Teoctist a murit cu zile, sustine medicul personal al acestuia, cel care l-a ingrijit 21 de ani. Profesorul Nicolae Ursea, medic primar medicina interna si medic primar nefrologie, a afirmat intr-un interviu acordat in exclusivitate Ziarului ZIUA ca a fost mintit de dr. Ionel Sinescu cu privire la starea de sanatate a Patriarhului, intr-un moment in care aceasta depasise stadiul de critica. Ursea afirma ca, personal, nu ar fi recomandat interventia chirurgicala, in conditiile in care Patriarhul suferea de o infectie urinara, tratabila mai degraba cu antibiotice decat cu bisturiul. Medicul personal al Patriarhului a mai spus ca a vorbit la telefon cu doctorul Sinescu care l-a asigurat ca Patriarhul se simte bine si nu a fost operat chiar in momentul in care acesta era resuscitat dupa interventia chirurgicala. Ieri, medicul Ionel Sinescu a spus, intr-un interviu acordat BBC, ca nu a stiut ca doctorul Ursea era medicul personal al Patriarhului si ca nu mai stie exact ce a vorbit cu el la telefon. El recunoste ca nu a discutat nici cu reprezentantii Patriarhiei despre faptul ca Prea Fericitul Teoctist va fi supus unei operatii. In aceste conditii Patriarhia Romana a salutat, ieri, decizia CMMB de a se autosesiza in cazul interventiei la care a fost supus Patriarhul Teoctist, apreciind ca numai asa va fi stabilit adevarul legat de operatia acestuia. Chiar daca pana la aceasta ora procurorii nu s-au autosesizat in cazul decesului Patriarhului, Ziarul Ziua solicita Parchetului General sa demareze ancheta in acest caz.
Acuzatiile profesorului Ursea
"Din punct de vedere medical, erau doua lucruri: unu, sa nu se atinga de el fara medicul personal. Deci trebuiau sa ma cheme, sa ma aduca din groapa, sa ma aduca langa dumnealui... Era prima chestiune... A doua chestiune: nu era oricine, trebuia organizat un consult medical de specialisti. Eu eram impotriva". "Culmea este urmatoarea: i-am dat telefon lui Sinescu si l-am intrebat, luni: <<Domnule, am auzit ca l-ati operat>>. Mi-a raspuns, la telefon: <<Nu, nu l-am operat>>. Si el era operat si era si mort", a mai precizat medicul personal al Patriarhului.
"Avea toate investigatiile facute in urma cu trei saptamani inainte, la mine, la spital, la Carol Davila. I le facusem pe toate. Acum trei saptamani avea un puseu infectios. L-am tratat, s-a rezolvat treaba asta si era totul bine. A reaparut infectia. Reaparand infectia, trebuia un tratament antiinfectios si dupa aceea discutata problema interventiei chirurgicale", a declarat profesorul Nicolae Ursea.
Familia cere ancheta penala
Imediat dupa inmormantarea de ieri, un reprezentant al familiei Patriarhului, Gheorghe Arapasu, fiul fratelui Prea Fericitului Parinte, a incredintat un avocat sa obtina Foaia de Observatie a internarii de la Fundeni. Avocatul s-a deplasat la Fundeni unde a solicitat documentul directorului spitalului, dr Constantin Popa. Directorul a refuzat sa ofere actul familiei, motivand ca este obligat sa pastreze confidentialitate pacientului. Pacientului mort. Avocatul a declarat ca exista numeroase precedente, inclusiv in cazul Tanacu, unde familia a primit imediat Foaia de Observatie. Singurul act care ar fi putut fi oferit familiei, a afirmat dr Popa, este Biletul de iesire din spital, care contine un rezumat al Foii de Observatie. Dar acesta nu poate fi dat decat de catre medicul care l-a intocmit, in acest caz, dr Ionel Sinescu, executorul operatiei. Acesta insa nu era ieri de gasit in spital. Familia, revoltata, a anuntat ca va obtine Foaia de Observatie prin Justitie si oricum va inainta o plangere penala pentru a se declansa o ancheta oficiala in cazul mortii Patriarhului. (V.R.)
Masonii din Adunarea Nationala Bisericeasca
Liderul PIN Cozmin Gusa a dezvaluit, ieri, pentru ZIUA, lista masonilor din Adunarea Nationala Bisericeasca (ANB), sustinand ca unii dintre acestia, sub coordonarea democratului Sorin Frunzaverde, incearca influentarea votului pentru alegerea noului Patriarh. Gusa l-a acuzat pe Frunzaverde ca face lobby pentru selectarea unui candidat la scaunul patriarhal "mai apropiat de valorile masonice". Potrivit presedintelui PIN, fostul sef al SIE, Ioan Talpes, ar avea si el o influenta considerabila asupra unora dintre membrii ANB. PIN i-a cerut sefului Masoneriei Romane, Eugen Ovidiu Chirovici, sa se delimiteze de aceste actiuni de influentare a votului pentru alegerea noului Patriarh.
Uneltirile lui Frunzaverde si Talpes
PIN a precizat, ieri, ca unii masoni - membri ai comisiilor din ANB, precum si din Adunarea Eparhiala a Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestiului - au desfasurat in ultimele zile un lobby printre persoanele care au drept de vot pentru alegerea noului Patriarh pentru a incuraja alegerea unui candidat care "ar fi mai apropiat de valorile masonice decat alti candidati". "Cea mai flagranta apare atitudinea domnului Sorin Frunzaverde care in numele organizatiei masonice din care face parte si beneficiind de influenta conferita si de pozitiile politice sau administrative pe care le-a detinut, coordoneaza in mod direct cea mai mare parte din actiunile mentionate mai sus", se arata intr-un comunicat de presa. Partidul lui Cozmin Gusa considera ca situatia este cu atat mai grava cu cat, in cazul lui Frunzaverde, este vorba de o recidiva, fiind de notorietate faptul ca acesta si-a folosit influenta masonica, politica si administrativa si la momentul alegerii Mitropolitului Ardealului, I.P.S. Laurentiu Streza.
Chirovici, somat sa intervina
Gusa ne-a declarat ca, pe langa masonii aflati sub coordonarea lui Frunzaverde, "mai sunt cativa, influentati de o persoana oculta care nu este membru in ANB, dar care face in aceasta perioada jocuri de influenta la nivelul masoneriei si al SIE in favoarea lui Traian Basescu: Ioan Talpes". De aceea, PIN ii solicita Marelui Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, Eugen Chirovici, o delimitare de aceste actiuni, considerand ca in nici un caz votul in favoarea noului Patriarh nu trebuie tarat in alta parte decat in interiorul Colegiului Electoral Bisericesc si pe baza valorilor cutumelor si regulamentelor care guverneaza activitatea Bisericii Ortodoxe Romane. Potrivit informatiilor ZIUA, actiunile de lobby au fost in favoarea Mitropolitului Moldovei, IPS Daniel. Va prezentam in continuare lista membrilor ANB care, potrivit lui Gusa, au legaturi cu masoneria:
Comisia organizatoare
Viorel Roman - Arhiepiscopia Iasilor- membru
Av. Ioan Rus - Arhiepiscopia Alba Iulia- membru
Prof. Ing. Dr. Constantin Nicolescu - Episcopia Argesului si Muscelului- membru
Ing. Dr. Sorin Frunzaverde - Episcopia Caransebesului- membru
Lucian Iliescu - Episcopia Giurgiului - membru
Comisia Bisericeasca
Acad Constantin Balaceanu Stolnici - Arhiepiscopia Bucurestilor- membru
Ing. Ioan Mocioalca - Episcopia Caransebesului- membru
Prof. univ. Dr. Aurel Ciumberica - Episcopia Giurgiului- membru
Comisia Culturala
Constantin Asavoaie - Arhiepiscopia Clujului- membru
Comisia Economico- Financiara
Ing. Trifon Belacurencu - Episcopia Tulcea- membru
Gheorghe Martin - Arhiepiscopia Tomisului- membru
Comisia Bugetara
Dorel Onaca- Arhiepiscopia Tomisului- membru
Prof. Cornel Popa- Episcopia Oradei, Bihorului si Salajului- membru
(Raluca PAPADOPOL )
Ministerul Sanatatii a descins la Fundeni
Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a dispus ieri o ancheta administrativa la Clinica de Chirurgie si Transplant Renal Fundeni, comisia urmand sa analizeze modul in care au fost respectate regulile si procedurile legale privind internarea si tratamentul la care a fost supus Patriarhul Teoctist. "Am stabilit ca din echipa de control sa faca parte sase persoane, cate doua de la directia de audit a Ministerului Sanatatii Publice, a corpului de control a MSP si a Inspectiei Sanitare de Stat. Este vorba despre modul in care au fost respectate anumite reglementari ale Contractului cadru privind acordarea asistentei medicale. Controlul a inceput chiar in aceasta zi (n.r.-ieri). Institutul Clinic Fundeni este unitate medicala de elita subordonata direct Ministrului Sanatatii", a spus Nicolaescu, citat de Mediafax. In plus, dupa semnalele aparute in presa, ministrul Sanatatii a cerut lui Ervin Szekely, secretar de stat pentru relatia cu Parlamentul sa sesizeze in scris Colegiul Medicilor din Romania despre acest caz. Potrivit unor surse oficiale din Ministerul Public, procurorii nu s-au autosesizat in cazul decesului Teoctistului, doar Colegiul Medicilor putand remite o sesizare in legatura cu acest fapt. (D.E.I.)
Colegiul Medicilor investigheaza procedura de internare
Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti s-a autosesizat in legatura cu procedeul de internare si respectare a protocolului preoperator in cazul interventiei chirurgicale efectuate Patriarhului Teoctist de catre doctorul Ioan Sinescu. "In acest sens, in conformitate cu reglementarile legale, Comisia va face demersurile oficiale necesare obtinerii documentelor medicale aflate in evidentele Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Fundeni, care vor fi analizate de catre expertii Comisiei", precizeaza Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti, citata de Mediafax. Se mai arata ca evaluarea documentelor medicale si analiza efectuata de catre experti vor fi incluse in ordinea de zi a primei sedinte de lucru a Comisiei de Disciplina. (D.E.I.)
Patriarhia saluta sesizarea Colegiului
Patriarhia Romana saluta decizia CMMB de a se autosesiza in cazul interventiei la care a fost supus Patriarhul Teoctist, apreciind ca numai asa va fi stabilit adevarul legat de operatia acestuia, a declarat Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, citat de Mediafax. "Este un act responsabil al Colegiului Medicilor Bucuresti, singurul for abilitat sa stabilesca adevarul in legatura cu operatia Preafericitului Teoctist. Patriarhia saluta decizia CMB, intrucat numai prin actiunea medicilor vom afla adevarul", a mai spus Stoica. (D.E.I.)
Explicatiile lui Sinescu
Intr-un interviu acordat BBC, doctorul care l-a operat pe Patriarh sustine ca nu stia ca profesorul Ursea, pe care-l desconsidera, era medicul Prea Fericitului, dar recunoaste ca a vorbit cu el tocmai in timpul reanimarii disperate
Medicul care l-a operat pe Patriarhul Teoctist, Ionel Sinescu, neaga acuzatiile aduse de medicul personal al Prea Fericitului Parinte intr-un interviu acordat BBC. Sinescu a declarat ca s-a facut o confuzie intre simptomatologia indusa de adenomul de prostata si infectia urinara, pe care profesorul Nicolae Ursea sustine ca a tratat-o la timp.
In urma cu doua zile, ziarul ZIUA arata ca echipa doctorului Sinescu a incalcat cele mai elementare reguli medicale, in momentul in care a decis operarea Preafericitului Patriarh Teoctist. Mai mult decat atat, profesorul Nicolae Ursea, medicul personal al Patriarhului, care-l ingrijea de 21 de ani, afirma ca pacientul sau a murit cu zile si ca el nu a recomandat interventia chirurgicala.
Publicam in continuare materialul difuzat de postul de radio BBC si interviul pe care acesta l-a luat medicului Ionel Sinescu. (D.E.I.)
Intrebarile ZIUA
1. Cine l-a influentat si convins pe Patriarh ca este necesara interventia medicala, prezentata probabil ca "minora" cand exista si alte remedii medicale?
2. De ce nu s-a anuntat public internarea Patriarhului? Daca se invoca asa-zisa discretie de ce s-a trambitat ca operatia a fost un succes si Patriarhul este bine?
3. De ce nu a fost insotit Patriarhul de medicul sau curant?
4. Era operatia cea mai indicata, cea cu interventie deschisa si sub anestezie generala? A existat o a doua opinie?
5. De ce dr Sinescu nu a solicitat consultul unui medic cardiolog si al unui medic nefrolog in prealabil?
6. De ce pentru o asemenea inalta personalitate nu s-a realizat un consult specializat, al unei Comisii de specialisti, conform standardelor nationale, europene si internationale in vigoare?
7. De ce nu a fost echilibrat Patriarhul inainte de operatie, dupa cum este necesar cu orice pacient la o varsta inaintata, pentru a i se intari cordul?
8. Cum raspunde Ministerul Sanatatii si statul, in final, pentru deja cel de-al treilea caz in care constatam ca pentru demnitarii de rang inalt nu exista o procedura de criza pentru interventie rapida?
9. Unde este Foaia de Observatie, de negasit ieri la Spitalul Fundeni?
10. De ce s-a inecat in sange Patriarhul, cand a avut o operatie la prostata?
Reporter: Medicul personal al patriarhului Teoctist, profesorul Nicolae Ursea, a declarat ziarului Ziua ca nu a fost consultat atunci cand medicii de la Fundeni au decis sa il supuna pe Patriarh unei interventii chirurgicale. Potrivit profesorului Ursea, in aceste situatii exista doua principii care trebuie respectate.
Nicolae Ursea (audio de pe www.ziua.ro): Sa nu se atinga de el fara medicul personal, deci trebuia sa ma cheme, sa ma aduca din groapa, sa ma aduca la dumnealui. Era prima chestiune. A doua chestiune, nu era oricine, trebuia organizat un consult medical de specialisti. Nu este voie, domnule, deontologic, nu este voie sa operezi un om cand are un medic personal. Era o personalitate.
Reporter: Pe de alta parte, directorul Spitalului Fundeni, Constantin Popa, admite ca nu a fost anuntat ca Patriarhul a fost internat, decat a doua zi. El adauga ca nu exista o prevedere legala in acest sens, dar ca Regulamentul de ordine interioara al spitalului prevede ca directorul trebuie anuntat. Dl. Constantin Popa mai spune ca medicii intotdeauna iau decizia de tratament la momentul oportun, excluzand astfel posibilitatea ca doctorii de la Spitalul Fundeni sa fi actionat grabit, in necunostinta de cauza sau la o posibila solicitare a fostului Patriarh de grabire a procedurilor medicale. Cat despre faptul ca Patriarhul nu ar fi semnat fisa prin care se iau la cunostinta riscurile la care se supune prin interventia chirurgicala ...
Constantin Popa: Semnarea acestui act este un lucru mult mai important pentru medic decat pentru pacient. Intr-o astfel de situatie, pacientul trebuie sa fie informat. Pacientul este informat si in momentul urmator el semneaza sau nu semneaza acest lucru. Exista si acordul implicit pentru ca, in momentul in care un pacient vine fiind consultat anterior, el stie pentru ceea ce vine pentru ca daca nu ar mai dori, nu s-ar mai prezenta.
Reporter: Sa inteleg ca Patriarhul a venit deja. Se cunostea foarte bine starea lui de sanatate si pe baza acelor acte s-a facut operatia.
Constantin Popa: Categoric, pentru ca orice persoana din aceasta tara si Prea Fericitul avea un medic curant.
Reporter: Directorul Spitalului Fundeni, Constantin Popa, mai spune ca este greu sa decida o sanctiune pentru ca nu a fost anuntat la timp de prezenta Patriarhului in spital, fiindca de obicei se iau in considerare in primul rand tratarea pacientului si mai apoi formalitatile administrative. Directorul spitalului mai spune ca in cazul in care Colegiul Medicilor ar declansa o ancheta privind circumstantele medicale ale decesului Patriarhului este deschis la colaborare deplina pentru ca situatia sa se clarifice. La randul lor, reprezentantii Colegiului Medicilor Bucuresti analizeaza in aceste ore daca se impune inceperea unei anchete.
Realizator: Profesorul Nicolae Ursea, de la Spitalul Carol Davila, cel care a fost medicul personal al Patriarhului in ultimii 20 de ani, acuza, asadar, mai multe nereguli de procedura la Spitalul Fundeni, unde a fost operat Patriarhul Teoctist. L-am intrebat pe medicul Ionel Sinescu, seful Clinicii de Urologie de la Fundeni, cel care a facut operatia de prostata, daca ar fi trebuit sa se consulte cu medicul personal al Patriarhului Teoctist inainte de interventie.
Ionel Sinescu: In mod firesc, da, numai ca nimeni nu a stiut ca dl. profesor Ursea este medicul personal al Patriarhului Teoctist si nici o clipa nu m-as fi gandit. Chiar m-am si gandit, cand am vazut documentele medicale ale Patriarhului si tratamentul pe care l-a avut pentru adenomul de prostata ca, probabil, nu a avut pe cineva de specialitate. Ulterior am aflat ca cel care se ocupa de sanatatea Patriarhului ar fi fost dl. profesor Ursea. Deci, n-am stiut acest lucru, ca dumnealui era implicat. De fapt, nici Patriarhul n-a pomenit nici o clipa numele profesorului Ursea.
Realizator: Dl Ursea mai spune ca, in principiu, cand exista un astfel de caz, cand pacientul are o varsta mai inaintata, cand exista o istorie de complicatii cardiace, se face o comisie inainte de aceasta operatie. A existat aceasta comisie la dumneavoastra la spital inainte de operatia Patriarhului?
Ionel Sinescu: A existat comisia anestezico-chirurgicala pentru problema medicala a Preafericitului, care si-a spus cuvantul, analizand investigatiile efectuate, rezultatele lor, starea pacientului si decizand asupra terapiei care se impunea.
Realizator: Dumneavoastra ati diagnosticat o infectie urinara - asa cum sustine profesorul Ursea, care l-a consultat pe Patriarh cu vreo trei saptamani inainte la Spitalul Davila?
Ionel Sinescu: Am citit si eu stupefiat in ziar ca Patriarhul a fost tratat pentru infectie urinara. Nu cred sa fi avut vreodata infectie urinara, cred ca a avut doar adenomul de prostata cu simptomatologia caracteristica, intrucat la noi urocultura a iesit sterila. Deci nu a existat nici un fel de infectie urinara in momentul in care Patriarhul a fost internat in Fundeni si investigat. Iar confuzia intre simptomatologia indusa de adenomul de prostata si infectia urinara este foarte clara. De altfel, cred ca-si depaseste aria de competenta dl. profesor Ursea, pentru ca dumnealui nu este urolog, din cate stiu eu, este nefrolog, iar in momentul de fata, daca un student la medicina in 2007 face confuzii asa de grave intre simptomatologia de adenom si cea de infectie urinara cu siguranta nu trece examenul.
Realizator: Dle profesor, ati discutat la telefon cu profesorul Ursea, luni?
Ionel Sinescu: M-a sunat luni, in jurul orei 13:00 - nu mai stiu foarte exact. Am vorbit cu profesorul Ursea foarte scurt, cateva cuvinte, in jurul orei 12:30-13:00, aproape 14:00, nu stiu exact cat era, nu eram singur, eram in reanimare, era o multime de lume acolo si, evident, nu puteam sa port un dialog cu profesorul Ursea, mai ales ca nici nu stiam in ce pozitie ma suna.
Realizator: I-ati transmis cumva ca Patriarhul nu suferise o operatie? V-a intrebat si i-ati zis ca nu, n-a fost operat. Va mai amintiti?
Ionel Sinescu: Nu mai stiu exact ce am discutat cu profesorul Ursea, dar sunt sigur ca in pozitia in care eram atunci nu puteam sa port un dialog asezat.
Realizator: Va mai amintiti daca in cursul zilei ati vorbit cu cei de la Patriarhie, v-au cerut informatii cum se simte Patriarhul Teoctist, care este starea sa de sanatate? Dumneavoastra ne-ati declarat noua, intr-un interviu luni seara, ca Patriarhul incepuse sa aiba complicatii cam la vreo doua ore dupa operatie.
Ionel Sinescu: Este corect, asa au fost lucrurile, asa au stat, cam la doua ore dupa operatie a inceput sa aiba probleme. Nimeni, oficial, de la Patriarhie nu ne-a intrebat nimic si nu ne-a cerut nici un fel de comunicat. De altfel, singurul comunicat si primul comunicat pe care l-am facut, l-am facut dupa ce Patriarhul s-a prapadit, dupa ora 17:00.
Realizator: N-ati vorbit cu nimeni altcineva? Va intreb, pentru ca exista un comunicat al Patriarhiei in cursul dupa-amiezei, in care se spune ca Patriarhul Teoctist se simtea bine dupa operatie.
Ionel Sinescu: Intr-adevar, Patriarhul se simtea bine dupa operatie si s-a simtit foarte bine timp de doua ore. Dar de la mine nu a plecat nici un fel de stire, intrucat Patriarhul m-a rugat sa pastrez confidentialitatea asupra internarii si asupra evolutiei medicale, ceea ce, de altfel, am si facut in momentul in care s-a prapadit. Deci, nu eu am dat vreun comunicat, n-am dat nici o stire nimanui.
Realizator: N-ati vorbit dumneavoastra?
Ionel Sinescu: Nu eu, nu.
Erata
Dintr-o regretabila eroare, in pagina 4, sub titlul Manipularea Media, in locul dr. Constantin Popa, directorul Spitalului Fundeni, a aparut fotografia academicianului prof. dr. Constantin Popa, directorul Institutului National de Neurologie si boli neurovasculare. Facem pe aceasta cale cuvenita rectificare.
Soferul si apropiatul Patriarhului timp de 21 de ani dezvaluie pentru ZIUA ultimele ore din viata PF Teoctist si modul in care a fost tratat Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane
Costel Calapod: "Era mort de la trei, trei si-un sfert"
Soferul si apropiatul Patriarhului timp de 21 de ani, Costel Calapod, face dezvaluiri fulminante despre ultimele clipe ale Patriarhului intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru ZIUA. Din partea intregii ierarhii bisericesti la spital s-a mai aflat doar parintele Gheorghe Pop, consilier la Arhiepiscopie si paroh in Fundeni. Parintele Pop ne-a declarat ieri ca Patriarhul l-a rugat sa-l aduca la Patriarhie pe "doctorul Zinescu". Dupa care a aflat ca este vorba de Ionel Sinescu. Parintele Pop a parasit spitalul dupa ce dr. Sinescu l-a asigurat ca operatia a iesit bine. Astazi va prezentam marturia tulburatoare a lui Costel Calapod, urmand sa publicam luni un alt interviu despre ultimele zile ale Patriarhului. Singurul care i-a ramas aproape in spital, Costel Calapod, a fost martorul neregulilor declansate in timpul operatiei. Din pacate, acesta nu a reusit sa-i stea la capatai, conform dorintei Patriarhului. Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a murit singur in spital, fara a fi spovedit si impartasit, pentru ca nu avea nici un preot alaturi. Varianta audio a interviului poate fi ascultata pe www.ziua.ro.
Va rugam sa ne povestiti ziua de luni, 30 iulie.
La sapte jumatate eu m-am sculat. La usa a aparut parintele Pop, m-a intrebat daca s-a sculat Preafericitul, i-am spus ca inca doarme bine, asa, si cand s-a intors a dat peste o telecomanda care a cazut jos, m-am dus s-o ridic si a zis las-o sa nu-l deranjez, sa-l las. Dupa care a venit profesorul cu doctorul, fostul director... cum ii spune... care a (neinteligibil) si cu sotia lui la ora opt si mi-a zis sa-l scol. Am intrat, am pus mana pe el si usor-usor l-am clatinat, s-a sculat Preafericitul putin speriat, putin asa ... cand a vazut pe domnul profesor si pe domnul doctor si pe doamna, sarut mana doamna", i-au sarutat toti mana Prefericitului - ei, cum v-ati odihnit?" - "nu prea bine", zice, toata noaptea din cinci in cinci minute pat-WC, pat WC, abia acum m-a luat somnul spre dimineata".
Din cauza infectiei urinare...
Cred ca da. Doctorul a scos din geanta alba dosarul cu analizele pe care i le facuse domnul profesor Ursea si fisa medicala cu instructiuni cum sa ia medicamentele. Si cu fisa medicala a consultat analizele, apoi a consultat fisa medicala cu luarea medicamentelor dupa care mi-a spus: "care sunt medicamentele?" "Uitati-le aici, in cutie", i-am spus. In cutie erau medicamentele in pliculete foarte mici, pentru dimineata, pranz si seara. Am scos plicul de dimineata, mi-a zis: "care sunt medicamentele?" - "uitati-le" - mi-a zis: astea doua le ia, atat, restul nu le mai ia pana se termina cu operarea, si de acolo va incepe iar cu medicamentele respective". Am facut cum am facut, a luat doua pastile, i-a zis Prea-Sfintia Voastra acum o sa mergem la camera de reanimare, unde va va pregati. I-a zis "o sa va dam o pastila inainte de operatie, dupa care se va face o operatie la spate - unde?" - "In sira spinarii?"- i-a zis - pentru anestezie.
Dar i-au dat o pastiluta inainte?
Da.
Si Preafericitul ce a zis?
Zice medicul: "Ati mai avut anestezie pana acuma?" Zice: "Nu, n-am fost internat, n-am avut probleme, anestezie am avut cand mi-a cazut coronita intr-o parte, doamna doctor Popescu mi-a facut o injectie de mi-a aranjat-o. Pai, zice, e floare la ureche treaba asta".
Dansul a crezut ca e ca la dentist...
Da, da. Dupa care la opt si jumatate l-a dus la blocul operator la etajul patru, asta era la etajul doi. Cand au plecat, a venit asistenta - am ramas doar eu cu parintele Pop - a venit o asistenta si i-a pus niste magneti pe piept, patru-cinci, nu stiu cati, si a inceput sa faca niste aparate, sa piuie si avea pulsul tin minte 75; era ora opt si treizeci si patru. Pulsul 75, tensiunea 15 cu 8. Dupa care Preafericitul - eu stand pe fotoliu ca era un fotoliu ca sa stau acolo langa el - la un moment dat a inchis ochii, cu mainile lateral pe langa corp, asa, si din buze spunea o rugaciune. Dupa care a deschis ochii: E! zice, acuma urmam tot protocolul pana la sfarsit, zice, uite vezi e ca la noi, zice: nici n-am mancat, n-am servit apa, merg ca si cum sa slujesc Sfanta Liturghie. Astea au fost ultimele cuvinte ale Preafericitului in viata. Dupa care pe noi ne-au dat afara, si cu patul ala pe rotile l-au dus pe culoar pana la lift. La lift au deschis usile, l-au bagat in lift si l-au urcat sus pana la etajul patru. Eu m-am dus jos si am fumat o tigara, parintele Pop s-a dus sus, dar din momentul ala n-a mai dat voie in spate la nimeni. Si a plecat in operatie. Dupa ce l-a operat - la opt treizeci si patru a intrat in operatie, la noua patruzeci si sapte, era aproape zece, l-a adus din operatie la camera de reanimare. Parintele Pop a vrut sa mearga si cu mine, insa doctorita ne-a poftit afara. Am auzit zicand: dati-i afara, dati-i afara! striga din camera de la reanimare. Pe noi ne-a dat afara, in tensiune stand asa vreo zece-cincisprezece minute, am vazut deodata agitatie. La un moment dat pe la ora doisprezece am vazut fugind doua asistente, una brunetica si inca una si au adus un aparat din ala de se face pe piept de resuscitare si un monitor si inca un doctor sau asistent ce era ...
De la etajul doi, deci doua etaje mai jos...
Da. Si erau transpirati asa, fleasca pe spate si pe fata, un doctor inalt sau asistent, ce era.
Nu stiti ora aproximativ?
Doisprezece, doisprezece si ceva. Si la doua si ceva a venit parintele Ioachim cu apa plata si ceai indulcit...
Dar intre doisprezece
si doua ce s-a intamplat?
Pai, n-a mai dat voie la nimenea, a pus trei bodyguarzi. In momentul cand s-a dat stirea la Realitatea, sa fi fost unu si ceva - doua, nu pot sa-mi dau seama ca eram terminat, parintele Ioachim a primit un telefon nu stiu de la cine ca este pe Realitatea...
In orice caz, intre douasprezece si doua a fost agitatie mare.
Agitatie mare, da. Am intrebat-o pe doamna asistenta ce s-a intamplat - au aparut niste complicatii domnule, zice. Asta a fost singurul raspuns, de la doamna asistenta sefa, una grasa.
De la etajul doi?
Da, de la etajul doi.
Si n-ati mai apucat sa-l vedeti?
Nu mi-au mai dat voie, domnule! Si in momentul asta era agitatie: ei intrau, ieseau, transpirati.
Parintele Pop era cu dumneavoastra?
Parintele Pop, dupa ce l-au dus pe Preafericitul la operatie de dimineata la opt si jumatate, a mai stat pana cand Preafericitul a fost adus la reanimare, cand cu treaba cand i-au zis (Patriarhului): tusiti!, dati afara!, adica avea ceva in gura.
Se inecase?
Dupa care a mai stat cand i-a zis asistenta ca au aparut complicatii si l-au dus sus, dar el n-a mai stat ca trebuia sa plece in concediu.
Si a plecat?
A plecat in concediu si am ramas singur-singurel. I-am dat telefon si i-am zis: ce ai facut parinte, m-ai lasat singur? Zice: am plecat la Maramures. Am vazut acolo si pe domnul profesor, insa nimeni nu ma baga in seama, ca pe un caine dinala, desi stabilisera ca atunci cand il aduce de la operatie soferul o sa fie acolo, pentru ca avea foarte-foarte mare incredere in mine. Cand s-a facut schimbul de personal, la doua - doua si ceva, a iesit o asistenta mica si grasuta care nici n-a vrut sa stea de vorba cu mine. Si cand a iesit alta asistenta i-am spus: va rog din tot sufletul spuneti-mi care e situatia? Situatia, zice: e mort!
Le ce ora?
Era trei-trei si un sfert. Intre trei si patru.
Puteti sa va aduceti aminte cum arata asistenta?
Cum sa nu, era grasa.
Era asistenta doctorului Sinescu?
Nu stiu. Cine era asistenta sefa de dimineata la etajul doi.
Nu-mi vine sa cred, mai
spuneti-mi o data: la trei - trei
si un sfert ati spus?
Va spun ca le-am vazut pe astea care fugeau intre trei si patru, imbracate frumos, ca ele se duceau acasa ca le venise schimbul deja. Exact nu pot sa spun minutul si secunda, insa atunci cand se schimba, aici e ora: intre trei si patru. Bodyguardul e martor. Cand am auzit asta am dat telefon de la parintele Ioachim, ca era parintele Ioachim cu mine, a stat cu mine de la ora unu pana la ora cinci cand l-am vazut pe Preafericitul mort. Si i-am zis: da-i un telefon Preasfintitului, ca eu sunt sofer, nu e nimeni, un arhiepiscop, nu-i intereseaza, e Patriarhul tarii, chiar in halul asta?!? Si am inceput sa plang, a inceput si calugarul Ioachim, ca e calugar, sa planga si el. Si i-a dat telefon: Preasfintia-voastra - lui Vicentiu - uitati-va ce a declarat la Realitatea, ca este mort, doua persoane care au iesit, la fel mi-au spus ca e mort. Veniti, va rog frumos. Intre patru si cinci a fost telefonul, ca se poate vedea pe telefon. La saptesprezece fara zece vine Vicentiu nervos ca unde e profesorul, care era in birou jos, se pregatea sa dea comunicatul de presa la conferinta de presa, la ziaristi.
In ce birou?
Era chiar in fata acolo, in aripa stanga unde era aranjat acolo ca sa mearga sa dea comunicatul.
Asta inainte de cinci?
Cinci fara zece, cinci fara douazeci - aici e. Si profesorului ii tremurau mainile, era cu nevasta si cu anestezistul si in fata lui Vicentiu profesorul zice: a decedat Preafericitul, au fost complicatii cardiace, zice, cu inima. Si nevasta lui Tulbure ne-a luat si ne-a dus la reanimare si acolo Preafericitul invelit cu un cearsaf, cu picioarele iesite, mort, mort, mort.
La etajul doi?
Exact, la etajul doi. Am inceput sa plangem, Preasfintitul a spus o rugaciune, lumanarea era aprinsa deja, se vedea ca era trecuta, adica cat sa fi fost...
Deci era pusa de mai mult timp...
Da. Si i-am luat mana sa i-o sarut si imi era frica sa nu fac o congestie ca eu mai am tensiune. Si atunci Preasfintitul a zis sa luam bagajele si a vorbit cu doctorul si i-a spus sa nu-i faca autopsie sau sa-l imbalsameze si au spus ca o sa-i faca niste injectii. Am luat apoi bagajele si geanta personala; le-am spus ca i-o dau personal lui Vicentiu, pentru ca are telefon, are acte, are bani. Pe urma am venit la palat, maica Modesta si alte maici...
A solicitat cineva explicatii doctorului la spital acolo?
Pai Preasfintitul Vicentiu n-a intrebat decat: domnule profesor care e situatia? Si acesta a spus: Preasfintite, a avut probleme cu inima si a facut nu stiu cum se cheama... soc cardiac ... Iar domnul profesor..., adica ati vorbit cu domnul profesor si ati vazut ce a zis. Am venit la palat, am descarcat bagajele pe hol, geanta am dat-o in primire, bastonul, banii, telefonul care era inchis - Preafintitul l-a bagat in geanta, a pus-o pe hol, a sigilat usa. Asta e realitatea, pe care va spun, nu-mi vine sa cred. Si n-am mai intrat in Palat din momentul in care am dus bagajul, nu mai intru. Nu-mi vine sa cred, nu-mi vine sa cred... Preafericitul este mort la 92 de ani. (...) Eu sunt sofer, ies la pensie, nu ma intereseaza... dar vreau sa zic adevarul. Preafericitul, saracul, mai putea sa traiasca, cum a spus si domnul profesor (Ursea) - patru-cinci ani... Nu era bolnav. Nu era bolnav, saracul. Adica ale batranetii, ca la 92 de ani. Era foarte lucid, zicea: daca Doamne fereste! patesc ceva, o pareza si n-oi mai fi lucid, pregatea o casa aici, unde sa se retraga.
Aveti idee, a lasat un testament, daca se gandea la o asemenea situatie?
Testament exista de la revolutie... Ar trebui sa fie, ca el mi-a mai zis: mobila din sufragerie s-o ia domnul Voinescu care a fost procuror general si tot asa... Preafericitul a respectat si testamentul raposatului Iustin intocmai...
Si ce v-a spus?
A spus ca va lasa un testament.
Daca era pregatit de retragere inseamna ca lasase si un testament...
Nu de-acuma. Testamentul e treaba de la Revolutie, din '89. Trebuie sa existe.
(Interviu realizat de Victor RONCEA)
Slujba Invierii!
Patriarhul Teoctist a fost coborat in cripta din Catedrala Patriarhala unde va odihni pana cand va fi mutat in viitoarea Catedrala a Neamului
Foto: B.O.R. Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, trecut la cale vesnice, la inceputul saptamanii, a fost inmormantat ieri intr-o cripta din Catedrala Patriarhala, unde odihnesc trei dintre predecesorii sai, Miron, Nicodim si Iustin. La slujba de inmormantare au asistat peste 8.000 de credinciosi din intreaga tara si delegatii din strainatate. Serviciul religios oficiat a fost specific calugarilor si s-a oficiat Slujba Invierii.
Ceremonia de inmormantare a Prea Fericitului Patriarh Teoctist a inceput putin inainte de pranz cu o slujba condusa de Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, alaturi de membrii Sfantului Sinod al BOR si de mai multi Inalti Ierarhi ai lumii ortodoxe. Patriarhul Constantinopolului si Mitropolitul Daniel au evocat personalitatea Patriarhului Teoctist apreciind ca, indiferent de greutatile prin care acesta a trecut, nu si-a pierdut credinta. Slujba s-a incheiat cu o cantare de la Inviere, "Hristos a inviat", folosita doar in ritualul de inmormantare a monahilor. In procesiune, sicriul Patriarhului Teoctist a fost incadrat de sase monahi cu catui. Din cortegiu au facut parte si membrii familiei Patriarhului, reprezentantii institutiilor statului, functionarii Administratiei Patriarhale si al Arhiepiscopiei Bucurestiului, clerul si credinciosii. La ocolirea Catedralei Patriarhale s-a cantat "Sfinte Dumnezeule!". Cortegiul s-a oprit in fata intrarii in Catedrala, timp in care fanfara a cantat imnul national si a fost trasa o salva de trei focuri de arma, de catre militarii Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazu". Dupa ocolirea Bisericii, sicriul a fost bagat in Catedrala Patriarhala si a fost urmat doar de cel care purta crucea Prea Fericitului Teoctist, Intaistatatorii, sefii delegatiilor si rudele Patriarhului.
Pisania, asezata la slujba de 40 de zile
Sicriul cu trupul Patriarhului Teoctist a fost readus in Catedrala si coborat in groapa, in timp ce corul canta "Hristos a inviat", asa cum s-a intamplat si la sfarsitul slujbei de inmormantare. Mai multe fete bisericesti au luat apoi pamant si l-au aruncat crucis deasupra trupului Prea Fericirii Sale zicand: "Al Domnului este pamantul si primirea lui, lumea si toti cei ce locuiesc intr-insa". Apoi in groapa a fost varsata cenusa din cadelnita si s-a asezat piatra de pe mormant. Pisania - lespedea de marmura de Ruschita care va acoperi mormantul Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist din Catedrala Patriarhala - va fi asezata la slujba de 40 de zile. Placa funerara, de doi metri lungime, 85 de centimetri latime si 15 centimetri grosime, va avea reprezentate sigla Patriarhiei si cea a Prea Fericitului Teoctist, crucea patriarhala (la picioare) si conturul din frunza de artar sculptat in basorelief. Scrierea de pe pisanie va fi cea hotarata de catre Sfantul Sinod. Dupa ce ieri dupa-amiaza trupul Patriarhului a fost depus in mormant, au fost inchise chesoanele, iar peste aproximativ zece zile va fi trasa placa de beton.
Usa Catedralei ramane deschisa
Foto: B.O.R. Cateva zeci de credinciosi au asteptat peste patru ore pana a fost amenajat mormantul Patriarhului Teoctist, pentru a veni in pelerinaj in Catedrala. "La ora 17.00, primii care au avut acces in Catedrala au fost lucratorii de la REBU, care au muncit mai multe ore sa curete zona din preajma bisericii. De acum, usa Catedralei va ramane deschisa pentru toti cei care vor dori sa-l planga pe cel care a fost primul patriarh dupa decembrie 1989", a spus preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei. Trupul Patriarhului Teoctist a fost depus in ultimul loc ramas liber din Catedrala Patriarhala, alaturi de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea (1925-1939) si de succesorii acestuia Nicodim Munteanu (1939-1948) si Iustin Moisescu (1977-1986). Cand va fi gata Catedrala Mantuirii Neamului, trupul Patriarhului Teoctist va fi mutat acolo.
Reuniune comemorativa
Au urcat in Dealul Mitropoliei pentru a-i aduce un ultim omagiu Intaistatatorului BOR presedintele Basescu, premierul Tariceanu, presedintele Senatului Vacaroiu, fostii sefi de stat Iliescu si Constantinescu, Mircea Geoana, C.V. Tudor, Adrian Nastase, Gheorghe Funar, principesa Margareta si principele Radu, Adriean Videanu, Adrian Cioroianu si Adrian Iorgulescu.
Inaintea slujbei de inmormantare, la Palatul Patriarhiei, a avut loc sedinta comemorativa a Sfantului Sinod al BOR, in cadrul careia a fost evocata personalitatea Patriarhului Teoctist. Reuniunea comemorativa a fost precedata de oficierea Sfintei Liturghii, sub conducerea Episcopului Sebastian Ilfoveanul, de catre un impresionant sobor de preoti. (Andrei GHICIUSCA)
Mesajul Casei Regale
Familia Regala a Romaniei a fost reprezentata ieri la ceremoniile funerare ale Preafericitului Parinte Teoctist, de Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei si Alteta Sa Principele Radu de Hohenzollern-Veringen. Incepand cu ora 9.00, in Aula Palatului Patriarhiei, Altetele Lor au luat parte la sedinta comemorativa a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, organizata in prezenta delegatiilor oficiale romane si straine. Principele Radu, care a citit un mesaj din partea Regelui, a aratat ca Mihai I a fost contemporanul tuturor liderilor BOR. Regele a transmis ca-si doreste ca Dumnezeu sa il aseze pe Patriarhul Teoctist alaturi de predecesorii sai Miron, Nicodim, Iustinian si Iustin. "Familia noastra si cu mine suntem alaturi de toti cei care varsa astazi o lacrima pentru Parinte si cer luare aminte la importanta pe care credinta stramoseasca o are in Romania de astazi", a spus principele Radu. (A.G.)
Faur Isaia "ridicat" de politisti
In corturile puse la dispozitie de MIRA, cadrele medicale ale Jandarmeriei au sprijinit peste 2.000 de cetateni care aveau nevoie de apa sau de ingrijire medicala de specialitate. Singurul moment care a necesitat interventia fortelor de ordine a fost cand politistii l-au recunoscut, in timp ce se afla pe Dealul Mitropoliei, pe timisoreanul Faur Isaia, cunoscut pentru mai multe incidente, printre care faptul ca l-a stropit cu cerneala pe fostul presedinte Emil Constantinescu. Barbatul a fost dus la Sectia 14 Politie, unde s-a constatat ca nu avea de gand sa faca nici un scandal si ca venise la Bucuresti doar sa asiste la eveniment si sa-i dea unui preot o scrisoare "pe latura spirituala". Ulterior, la solicitarea acestuia, politistii l-au dus pe Isaia la gara, pentru a pleca spre casa. (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.