Lalulia, Mutu, Scar si proaspat indragostitul Sindbad, felinele mari din Moldova, gusta acum din libertatea sud-africana. Alti trei lei din Romania ar putea sa le impartaseasca norocul.

  La Zoo Buhusi au mai ramas trei lei
Lalulia, Mutu, Scar si proaspat indragostitul Sindbad, felinele mari din Moldova, gusta acum din libertatea sud-africana. Alti trei lei din Romania ar putea sa le impartaseasca norocul.

La Zoo Buhusi au mai ramas trei lei ce viseaza la libertate foto: Kuki Barbuceanu, Vier Pfoten Dupa o calatorie cu o singura escala, la Frankfurt, cei patru lei plecati din lipsa de spatiu de la gradinile zoologice din Buhusi si Bacau au fost eliberati joi dimineata in doua sanctuare ale rezervatiei Shamwari Game Reserve. Zborul cu avionul a fost lipsit de probleme. In plus, animalele pareau sa fie intr-o stare destul de buna, in ciuda proastelor conditii indurate in Romania, descrie pentru editia electronica theherald.co.za Claire Blenkinsop, directorul local al Born Free, fundatia britanica ce a facut posibil transferul in colaborare cu Asociatia pentru Protectia Animalelor Romania (APAR).

Mai mult decit atit, Sindbad, fost leu de fotograf, avind jumatate din greutatea unui mascul normal, a prins repede gustul libertatii si a pus deja ochii pe una dintre femelele rezervatiei, vecina cu el de tarc. "Fiind mai blind, mai pisicos, mai obisnuit cu oamenii, mai putin teritorial, s-a adaptat instantaneu si s-a imprietenit cu o leoaica, cu care are o idila prin gard. Sta singur acum, pentru ca e in carantina, apoi va fi mutat cu cine se impaca mai bine", povesteste pentru Cotidianul Ionut Lesovici, manager de proiect-voluntar la APAR.

"Cazati" in acelasi tarc de doua hectare, leoaica Lalulia si ai ei Mutu si Scar, fostele atractii ale Zoo Buhusi, se adapteaza mai greu. "Sint mai fricosi, au stat unii intr-altii in prima ora. Nu era teritoriul lor, nu stiau cine ii ataca. Dar se vor obisnui. E un lucru normal, pentru ca ei sint mai aproape de leul animal salbatic decit de pisica", explica Lesovici, cu precizarea ca perioada de acomodare dureaza in jur de o saptamina. In prima faza, personalitatea celor patru feline plecate din Romania va fi obiect de studiu, pentru a se putea stabili cu ce colegi de tarc s-ar intelege mai bine. Cel mai probabil, familia din Buhusi va imparti acelasi amplasament.

Si alti lei din Romania sint pe cale sa guste din norocul fostilor confrati din Moldova. APAR este in tratative cu un alt sanctuar din Africa de Sud pentru preluarea a inca trei exemplare de la gradinile zoologice inchise din tara. Totodata, asociatia va pune pe roate "o campanie antifoto cu animale salbatice". "Toate animalele salbatice folosite de fotografi (n.r. - fotografi pentru turisti) sint prost tratate. E normal ca acestia sa nu le poata asigura un medic veterinar, care este scump, sau o buna nutritie, care iarasi este scumpa", atrage atentia Ionut Lesovici. In consecinta, leii respectivi devin probleme ulterioare pentru gradinile zoologice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.