Cintaretul, actorul si realizatorul radio Florian Pittis a incetat de viata duminica, anunta agentia NewsIn. Florian Pittis avea de mai bine de un an de zile un adenom de prostata pe care medicii nu l-au putut opera. Actorul si realizatorul radio Florian Pittis, in virsta de 63 de ani, a fost internat de urgenta la Institutul Oncologic din Bucuresti saptamina trecuta, potrivit reprezentantilor spitalului, care au refuzat atunci sa dea detalii despre boala sa.

Directorul Institutului Oncologic: Pittis a fost constient pina in ultimele clipe

Managerul Institutului Oncologic Bucuresti, Nicoleta Manu a anuntat ca decesul lui Florian Pittis a fost inregistrat duminica la ora 15:15 minute si ca pacientul a fost constient pina in ultimele clipe de viata.

"A fost constient pina aproape de ultima clipa si a comunicat pina in ultimele clipe de viata", a declarat Manu.

Ea a adaugat ca singurul lucru pe care la dorit el si familia a fost sa se pastreze o discretie in legatura cu ultima lui perioada de viata. Directorul Institutului a mai precizat ca Pittis a fost depistat cu boala de care suferea in urma cu mai bine de un an.

Institutul Oncologic: Pittis a dorit discretie in legatura cu boala de care suferea

Potrivit medicilor de la Institutul Oncologic din Bucuresi, Florian Pittis a lasat, inainte de a muri, o nota prin care si-a exprimat dorinta ca aspecte al bolii sale sa nu fie dezvaluite presei sau altor persoane.

"Subsemnatul Florian Pittis declar prin prezenta si pe propria raspundere ca nu doresc, sub niciun motiv, ca niciun aspect al bolii mele, pentru care sunt internat sa fie comunicat presei sau persoanelor neautorizate de mine", se arata in nota semnata de Pittis si citita duminica presei de reprezentantii Institutului Oncologic Fundeni, dupa decesul actorului. Pittis a multumit personalului medical al spitalui in care este internat pentru ca au respectat aceasta dorinta a lui.

Potrivit medicilor care l-au ingrijit, in cursul diminetii de duminica, Pittis a fost transferat la terapie intensiva unde nu a dorit sa ramina.

Presedintele Basescu regreta disparitia lui Pittis, "spirit vesnic tinar"

Presedintele Traian Basescu a transmis duminica un mesaj de condoleante familiei lui Florian Pittis, seful statului sustinind ca a primit cu "adinca tristete" vestea disparitiei artistului.

"Actor de teatru si film, interpret de muzica folk, compozitor, precum si realizator de emisiuni de radio si de televiziune, Florian Pittis a fost un artist complex, o personalitate remarcabila a vietii culturale romanesti. Spirit vesnic tinar, el a adus in inimile noastre bucuria artei si a cuvintului rostit cu inegalabila expresivitate", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, remis duminica NewsIn.

Adrian Paunescu: "Pittis a cazut pentru ca si-a asumat suferintele celor din jur"

Scriitorul si politicianul Adrian Paunescu, ce a condus Cenaclul Flacara, din care a facut parte si Florian Pittis, a spus ca decesul actorului se datoreaza nu doar cancerului, cit si faptului ca si-a asumat suferintele celor din jurul sau, potrivit Realitatea TV.

"Nu pot sa cred ca a cazut din cauza cancerului la prostata, el a cazut din cauza tuturor suferintelor pe care si le-a asumat din partea celor din jurul sau, a societatii romanesti, ale generatiilor tinere", a spus Adrian Paunescu despre decesul lui Pittis. "Are ingropata in el toata suferinta si toata erodarea vecinilor sai de virsta, de oras, de tara", potrivit poetului si presedintelui Comisiei de cultura a Senatului.

"A fost un actor de geniu, a avut acel spirit shakespearian care l-a facut puternic in tot ceea ce a exprimat, nu numai in actorie, nu numai in folk, nu numai in dialog, nu numai in mereu primenita lui pornire de schimbare a gustului public, dar si cind facea reclame, cind facea publicitate era foarte special", a explicat Paunescu.

Poetul a scris chiar si citeva versuri, in 1986, despre Pittis, "care se prevestea un claisc inca de pe atunci. "La Teatrul Bulandra poeme se spun/ De Pittis, actorul nebun de preabun/ El cinta si striga si cere ceva/ Dar nu pentru el, pentru lacrima sa", a recitat Paunescu.

Potrivit lui Paunescu, a lasat in urma "idealurile lui de libertate si de cultura".

Marius Teicu: "Pittis era sufletist, un om care nu se gindea in primul rind la bani"

Florian Pittis, decedat duminica, la virsta de 63 de ani, a fost un om de cultura, dar si un showman si un artist care nu se gindea in primul rind la bani "asa cum fac multi", ci facea arta din pasiune, a spus compozitorul Marius Teicu la Realitatea TV.

Marius Teicu a aflat de la Realitatea TV de moartea lui Pittis si a spus ca nu-i vina sa creada, pentru ca se intilnise cu artistul in urma cu citeva saptamini.

"Il cunosc de mult pe 'Motu', cam din '69, cintam la mare si acolo ne-am cunoscut", a povestit Teicu. "Era un om extraordinar, eu nu-l cunosteam pina atuncea, m-am dus la el pentru ca-l vazusem la televizor, in celebrul trio pe care-l facea cu Anda Calugareanu si cu Dan Tufaru. Iata ca nu mai este niciunul din acel extraordinar trio, pentru noi era un mare imbold de urmat. Cind a aparut, Olimpia Panciu, Mihai Constantinescu si cu mine intotdeauna cautam sa ne ridicam la nivelul lor."

Compozitorul a spus si ca Pittis a fost un om care a facut arta din pasiune. "Era un mare sufletist, era un om care nu se gindea in primul rind la bani, asa cum fac multi. Era un showman, marturie stau toate inregistrarile de la TVR pe care le-a facut", a adaugat Teicu.

Berti Barbera, despre moartea lui Pittis: "Mi s-a destramat un mit"

Cintaretul si realizatorul radio Berti Barbera a spus ca moartea lui Florian Pittis echivaleaza cu destramarea unui mit, pentru ca-l considera nemuritor, potrivit Realitatea TV.

"Mi s-a destramat un mit, pentru ca eu ma gindeam ca 'Motul' n-are cum sa moara", a spus Barbera. "Eu, cind am fost studentul lui, am fost un fan al lui si a fost unul din putinii mei asa-zisi 'eroi printre romani'."

"Tot ce putem face acum este sa ne adunam si sa mergem mai departe", potrivit lui Barbera. "Din pacate, din nou ne vom aduna si vom vorbi despre un om de care o sa ne fie foarte dor, amintirile sunt foarte multe. Am avut o relatie in care intotdeauna am avut de smuls cel putin un zimbet."

Victor Socaciu: "Odata cu 'Motu' dispare generatia hippie"

Artistul folk Victor Socaciu considera ca odata cu Florian Pittis, decedat duminica, la virsta de 63 de ani, disparea intreaga generatie hippie de la finalul anilor '60, pe care "a trait-o cu pasiune", potrivit Realitatea TV.

"Odata cu Florian Pittis, 'Motu' Pittis cum il alintam noi, dispare generatia hippie, o generatie Flower Power pe care am trait-o, am cultivat-o si am indragit-o, am trait-o cu pasiune la sfirsitul anilor '60 si inceputul anilor '70", a declarat Victor Socaciu.

Artistul folk a mai spus ca moartea lui Pittis, considerat "cap de serie al generatiei sale, si ca actor, si ca om de scena in general", lasa un gol imens prin plecarea sa prematura.

"Prin anii '70 ne-a apropiat pe amindoi un filosof indian, Krishnamurti. El era primul care l-a adus in Romania pe Krishnamurti, si l-a si tradus, dadea din traducerile lui prietenilor apropiati", a povestit Socaciu. "Florian Pittis este un rebel frumos care ne va lipsi mult, un spirit in perpetua cautare."

Horia Moculescu despre Pittis: "'Motul' face parte dintre persoanele care nu mor"

Compozitorul si realizatorul de emisiuni muzicale Horia Moculescu a spus despre Florian Pittis, decedat duminica, la virsta de 63 de ani, ca a fost un luptator, unul dintre acei oameni "care nu mor" niciodata, potrivit Realitatea TV.

"'Motul' a fost un eveniment in timp si un monument in aceeasi masura", a spus Moculescu, care il cunoaste pe Pittis din vremea cind era "proaspat absolvent" al Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, la finalul anilor '60 .

"A fost unul dintre luptatorii care si-au oferit, chiar cu risc, acest atasament pentru muzica rock pe care a adorat-o. Are merite pina si administrative, daca stam sa ne gindim ca a fost directorul unui post de radio pentru tineri (Radio3Net - n.r.)".

"Ce usor disparem si cite regrete lasa in urma o asemenea personalitate", a adaugat Moculescu. " Este pacat ca nu se vorbeste despre personalitati decit atunci cind mor", a mai spus el, adaugind insa ca ' Motul' face parte "dintre persoanele care nu mor".

Florian Pittis, intre pasiunea pentru teatru, muzica rock si echipa Rapid

Actor, regizor, interpret de muzica folk, realizator de emisiuni radio si fan al echipei Rapid, Florian Pittis a incetat din viata duminica, la virsta de 63 de ani, la Institutul Oncologic din Bucuresti.

Pittis s-a nascut la 4 octombrie 1943, in Bucuresti. I se spunea "Motu", porecla despre care Pittis a precizat, intr-un interviu aparut in august 1999 in revista Formula AS, ca i-a dat-o bunica din partea tatalui. Era alintat "Motu" pentru ca era primul nepot, care urma sa duca numele familiei mai departe si din acest motiv era "mai cu mot".

A urmat cursurile Liceului "Gheorghe Lazar" din Capitala, la sectia real – matematica, iar in 1966 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC), la clasa actorului Radu Beligan. Pasiunea pentru teatru a inceput in anul 1958, cind a intrat in Cercul dramatic infiintat la liceu de actorul Petre Gheorghiu de la Teatrul Municipal "Lucia Sturza-Bulandra". In acelasi an a facut figuratie in spectacolul "Omul cu mirtoaga", la Teatrul National, unde a intrat cu ajutorul tatalui, care, pensionar fiind, facea, la rindul sau, figuratie acolo.

Cariera in teatru

La IATC a intrat din a doua incercare, dupa ce a luat lectii de dictie si a lucrat ca electrician voluntar la Teatrul Bulandra, timp in care a urmarit toate spectacolele, seara de seara, si aproape toate repetitiile. Recordul de vizionare a fost la spectacolul "Cum va place", pe care l-a vazut de 236 de ori. Pittis a afirmat ca "norocul" lui a fost Liviu Ciulei, care i-a propus, intr-o seara, sa inlocuiasca un actor, iar mai tirziu, cind maestrul a devenit director la Teatrul Bulandra, l-a si angajat. In prima sa aparitie pe scena teatrului, in 1961, a jucat in rolul pajului din piesa "Cum va place?" de Shakespeare, in regia lui Ciulei, pentru ca doi ani mai tirziu sa fie deja in echipa teatrului condusa de Ciulei ca director artistic.

Ca actor la Bulandra a colaborat cu mari regizori, printre care si Andrei Serban sau Alexandru Tocilescu. A fost Alencon din "Elisabeta I" de Paul Foster, Alioska din "Azilul de noapte" de M. Gorki, Edmund si Jamie din "Lungul drum al zilei catre noapte" de Eugene O'Neill si Ariel din "Furtuna" de Shakespeare, toate in regia lui Liviu Ciulei.

De-a lungul carierei sale in teatru, Pittis a si pus in scena o serie de spectacole, printre care se numara "Cum se numeau cei patru Beatles" de Stephen Poliacoff, a carui premiera a avut loc pe 12 ianuarie 1980, "Ciinele gradinarului" de Lope de Vega, cu premiera la 22 iulie 1988, "Meditatiile Ritei" de Willy Russel, jucat prima oara la 1 ianuarie 1989, si "Black & White" de Keith Waterhouse si Willis Hall, cu premiera la 23 ianuarie 1998. Florian Pittis a si jucat in primele trei piese.

S-a facut cunoscut si in spectacole de divertisment, mai ales cele de televiziune ale regizorului Alexandru Bocanet. A format un trio de succes alaturi de Anda Calugareanu si Dan Tufaru. Dupa cum relata pentru Formula AS, acest ciclu din viata sa "a aparut dintr-o joaca (...) de un Revelion", pe care l-a petrecut acasa la Alexandru Bocanet, unde a fost invitat, alaturi de Anda Calugareanu si de sotul ei, Dan Tufaru. In noaptea aceea au hotarit sa nu puna muzica, sa inchida radioul, televizorul si telefonul si sa cinte impreuna. "Si ne-a iesit seara aia atit de bine, ca am hotarit sa o 'facem' si la televiziune", a mai spus Pittis.

Vocea lui Florian Pittis a devenit, alaturi de cele ale Marianei Zaharescu si Luciei Muresan, o marca a uneia dintre cele mai longevive emisiuni TVR, "Teleenciclopedia".

A avut si citeva roluri in filme ca "Gioconda fara suris", "Adio", "Draga Nela", "Veronica se intoarce", "Innebunesc si-mi pare rau", iar vocea sa se poate auzi in varianta dublata a filmului de animatie "Masini", din 2006.

Pasiune pentru muzica rock

Pasionat de rock, Pittis a popularizat acest gen muzical prin emisiuni radiofonice, auditii si cronici in mai multe publicatii. Purta par lung din 1971 si a declarat intotdeauna ca nu are de gind sa renunte la el. A fost marcat de filmul "Hair" si de Woodstock-ul din 1969, pe vremea cind se afla la Paris cu o bursa.

Intilnirea sa cu muzica a avut loc in timpul scolii generale. In 1956 a inceput sa indrageasca rock-ul, pe cind mergea la restaurantul Ceahlaul, unde o formatie cinta piesa "Rock Around the Clock" a lui Bill Haley, la acordeon, tambal si nai. El a mai spus ca primul mare succes din viata lui s-a petrecut in muzica, la o serbare la gradinita, cind a cintat "Pe Mures si pe Tirnave", imbracat in costum popular.

Primele spectacole de muzica si poezie le-a sustinut in anii ‘70, la Teatrul Bulandra, alaturi de actorul Ion Caramitru si de formatia Sfinx. Dupa ce au fost interzise, a inceput, in septembrie 1981, seria „Poezia muzicii tinere", spectacol in care prezenta marile succese ale Beatles din anii ‘62-’66, prelungite seara cu recitari de poezii si cu multa muzica. Dupa ce si acestea au fost interzise, a urmat „Cintec despre mine insumi", tot la Bulandra.

A facut parte din Cenaclul Flacara

In 1992 a fondat, la Rimnicu Vilcea, grupul de muzica folk-pop "Pasarea Colibri", impreuna cu Mircea Baniciu. Actul de nastere al trupei a fost semnat, practic, odata cu aparitia albumului „Nu trintiti usa!" al lui Mircea Vintila si Florian Pittis, la care au colaborat cu aranjamentul orchestral Mircea Baniciu si Vlady Cnejevici. In 2000, Florian Pittis a renuntat sa participe la spectacole. Printre albumele imprimate cu "Pasarea Colibri" se afla "In cautarea cuibului pierdut" (mai 1995), "Ciripituri" (august 1996), "Cintece de bivuac" (1999).

In martie 1999 a devenit directorul postului Radio Romania Tineret, care, in noiembrie 2004, s-a transformat in "Radio 3net", primul radio romanesc care a emis exclusiv pe internet

Fan al echipei Rapid

Pasionat de fotbal, Pittis a fost si fan al echipei Rapid si membru al Clubului Aristocratic Rapid. La infiintarea clubului, in 2001, a devenit prim-vicepresedinte al Consiliului Director si membru al Senatului, ales pe viata.

Dupa cum a declarat intr-un interviu din "Formula AS", nu frecventa stadionul de fotbal, pentru ca aducea ghinion echipei, insa casa sa, mocheta, draperia si catifeaua de pe canapea si fotolii sunt visinii, culoarea echipei.

Clubul Rapid Bucuresti deplinge disparitia lui Florian Pittis

Rapid regreta moartea omului de cultura, Florian Pittis, mai ales ca acesta era din Clubul Aristocratic al Rapidului, in cadrul caruia fusese desemnat presedinte al Senatului, un organism compus din sapte personalitati rapidiste, alese pe viata, informeaza site-ul oficial al clubului giulestean.

Nascut pe 4 octombrie 1943, in Bucuresti, Florian Pittis a fost actor, regizor, traducator, cronicar muzical, textier, cintaret si realizator de emisiuni radio. "Motul" (n.r. Florian Pittis) s-a stins din viata duminica din cauza unor probleme de sanatate.

Site-ul Rapidului scrie ca Florian Pittis va ramine in memoria suporterilor rapidisti, in special datorita celebrei maxime pe care a lansat-o: "Ma indoiesc, deci cuget. Cuget, deci exist. Exist, deci sunt rapidist!", facind un titlu de mindrie din faptul ca este suporter al alb-visiniilor.

De asemenea, in comunicat se reaminteste faptul ca Florian Pittis a fost membru al Clubului Aristocratic Rapid, in cadrul caruia a fost desemnat presedinte al Senatului. NewsIn