Trebuie spus ca, in vechea Romanie, corpul diplomatic a constituit o elita. Odata cu distrugerea, de catre comunisti, a elitelor romanesti, aceasta elita, careia i-au apartinut un Titulescu sau un Gafencu, a disparut. Ea nu mai poate fi reconstituita...
Unii spuneau ca vechiul corp diplomatic alcatuia o casta... Ce inseamna o casta, insa, in conditiile in care scolile inalte instituie aceleasi filtre pentru toti? E drept - precum si in Franta de astazi - filtrele lasau sa treaca mai ales, daca nu exclusiv, personalitati - familia, cultura si educatia impunand un stil si un comportament de care tara a beneficiat.
O conditie fundamentala era pentru diplomati discretia, cu atat mai valabila azi, cand tehnica penetreaza fara dificultate secretele personale.
Spun aceasta intrucat marele public a aflat recent, printr-o indiscretie, ce poate face ambasadoarea Romaniei in Mexic pentru a-si asigura avantaje ilegale; din corespondenta electronica a doamnei respective rezulta ca si-ar fi folosit "sarmul" pentru a cumpara la pret redus un apartament din fonul Regiei Protocolului de Stat, pe care il detine cu chirie. In acest scop, apeleaza la seful Cancelariei primului ministru, invitandu-l in Mexic dar "mai bine singur".
Intamplarea face sa fi cunoscut cativa vechi diplomati formati dupa modelul lui Titulescu si Gafencu. Alta era morala vechii diplomatii romanesti - severa si pusa in slujba tarii; altminteri, isi pierdeau imediat postul.
Care a fost reactia Ministerului de Externe de la Bucuresti la episodul cu ambasadoarea din Mexic? Slaba, critica insa fata de ziaristii care au dezvaluit putregaiul. Cat priveste pe eroul unor scene tandre pare-se cu doamna ambasador Manuela Vulpe, se pune intrebarea daca, sub raportul moralitatii, e indicat pentru a fi ambasador al Romaniei la Paris. Nu atat imoralitatea, cat imprudenta ii poate fi reprosata; ori, cine e imprudent este, in lumea de azi, santajabil, ceea ce nu-i de dorit la un diplomat.
Nu mai suntem, desigur, in epoca moralei proletare! Chiar Charles de Talleyrand, ministrul de Externe al lui Napoleon, a avut aventuri amoroase; istoria le-a trecut cu vederea, avand in vedere serviciile aduse Frantei. Nu-i cazul cu ai nostri: la diplomatii romani, notorietatea face adesea casa buna cu mediocritatea si banalitatea. Or fi si exceptii dar le numeri pe degete...