Vara asta tine in functiune un permanent rotisor, caci arsita ne perpeleste pe toti ca pe niste pui in tepusa rotisorului. Tasneste sudoarea prin piele si, daca n-ar fi aerul conditionat, ne-am simti ca intr-un cuptor de aragaz dat la maximum ca sa s
Vara asta tine in functiune un permanent rotisor, caci arsita ne perpeleste pe toti ca pe niste pui in tepusa rotisorului. Tasneste sudoarea prin piele si, daca n-ar fi aerul conditionat, ne-am simti ca intr-un cuptor de aragaz dat la maximum ca sa se coaca un chec cu cacao. Aerul conditionat deci e chiar o binefacere. Dar el trebuie astfel pus sa-si faca treaba, incat sa nu ne bata in cap si in spate. Profesor doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "M. Balas", atrage atentia ca, atunci cand aerul conditionat bate chiar in spatele omului, suvoiul de aer rece produce o anumita contractura, o strangere a muschilor vecini coloanei. Apar spasme pe muschii ce fragmenteaza coloana, micsorandu-se spatiul intre vertebre, asa ca vor suferi radacinile nervoase. Nervul va fi "strans cu usa". Daca omul mai are si modificari la coloana, atat de des aparute, ce duc la lumbago si lombosciatici, suferinta este mai des aparuta. Daca aerul conditionat bate in ceafa, aceleasi fenomene se petrec si la coloana cervicala: omul se trezeste cu gatul intepenit. In timpul caniculei, oamenii trebuie sa isi creasca aportul de lichide, cei care lucreaza in aer liber sa ajunga pana la patru litri de apa minerala, dar se poate bea si apa "chioara". Dupa vorbirea populara, cand apa se pierde din sange prin canicula, se "ingroasa" sangele care circula mai greu, iriga anevoie tesuturile, asa ca prin nehranire cu sange suficient sufera mai ales creierul si inima. Sangele "gros" deterioreaza si schimbul de oxigen dintre aer si sange in plaman.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.