Depolitizarea si descentralizarea administratiei publice au inceput cu epurarea PD
Democratii au recomandat celor sase prefecti schimbati miercuri din functii sa atace in contencios administrativ decizia Guvernului. Aceasta a fost motiva
Depolitizarea si descentralizarea administratiei publice au inceput cu epurarea PD
Democratii au recomandat celor sase prefecti schimbati miercuri din functii sa atace in contencios administrativ decizia Guvernului. Aceasta a fost motivata de Executiv prin invocarea principiului mobilitatii in interiorul Corpului Inaltilor functionari Publici, din care fac parte si prefectii, prevederi cuprinse in Hotararea de Guvern 341/2007, adoptata recent. In aceste conditii, Executivul nu i-a demis pe cei sase, ci i-a numit in alte functii. In ianuarie 2005, PD obtinea 16 posturi de prefect, cinci dintre acestia fiind inlocuiti miercuri. Conducerea democrata se asteapta ca si ceilalti 11 ramasi sa fie dati jos.
Toate acestea in conditiile in care Guvernul si-a propus depolitizarea si descentralizarea administratiei publice, iar prefectii au devenit apolitici. (A.H.)
Vasile Blaga (foto), secretarul general al PD, a acuzat Guvernul ca i-a schimbat pe cei sase prefecti pe criterii politice renuntand la depolitizarea administratiei publice. "PD considera ca modul in care au fost schimbati prefectii reprezinta o lovitura grea pentru reforma administratiei publice. PNL trateaza problema depolitizarii ca si PSD, ca pe o vorba aruncata in vant", a spus fostul ministru de Interne. Acesta i-a acuzat deopotriva si pe social-democrati pentru presiunile facute asupra Guvernului de inlaturare a prefectilor. "Trufandalele pesediste precum Titus Corlatean trateaza problema exact ca si Octav Cozmanca", a afirmat Blaga. Schimbarea este cu atat mai inoportuna cu cat cinci din cei sase prefecti au primit calificativul "foarte bine" la evaluarile activitatii lor.
HG atacata in contencios administrativ
Pedistul anticipeaza alte demiteri, atat din randurile prefectilor proveniti din PD, dar si a celor de extractie liberala care, la un moment dat, au avut atitudini critice fata de liderul PNL sau sunt banuiti de simpatii liberal-democrate. In acest sens, Blaga i-a mentionat pe prefectii din Botosani, Suceava si Vaslui ca fiind pe lista viitorilor "maziliti" de catre Tariceanu din cauza apropierii lor de PLD. Pedistul este nemultumit si de procedura netransparenta in care s-au facut schimbarile. "Pentru prima data, la ordinea de zi a sedintei de Guvern de miercuri, nici la partea intai, nici la partea a doua, nu erau publicate aceste proiecte de Hotarari. Au fost date 17 comunicate ale Guvernului si in nici unul nu au fost facute referiri la aceste lucruri, doar purtatorul de cuvant a raspuns la o intrebare a presei", a adaugat Blaga. Celor schimbati miercuri din functii, secretarul general al PD le-a recomandat sa atace Hotararea de Guvern (HG) in contencios administrativ. "Sigur vor castiga", a conchis Blaga.
Acuzatii de partizanat politic
Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a sustinut ieri ca afirmatiile secretarului general al democratilor arata cat de necesara era schimbarea prefectilor partizani politic ai PD, el precizand ca de fapt acesta a fost adevaratul motiv pentru care s-au facut inlocuirile. "Declaratiile domnului Blaga arata cat de necesara era inlocuirea acestor prefecti care s-au remarcat numai prin partizanat politic fata de PD. Acesta este motivul pentru care au fost schimbati", a declarat liberalul Puiu Hasotti, citat de Mediafax.
Depolitizarea a fost o minciuna
Guvernul Tariceanu, cat si PD au tratat in mod politic schimbarea celor sase prefecti, confirmand ca depolitizarea institutiei prefectului "nu a fost decat o minciuna", a apreciat ieri purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. El a aratat ca pentru schimbarea celor sase prefecti nu s-au invocat decat argumente politice atat de catre Guvern, care ar fi trebuit sa ia aceasta decizie in baza unei evaluari profesionale tehnice, cat si de catre PD care a reactionat tot la nivel politic, informeaza Rompres. "Aceasta situatie dovedeste ca puterea actuala nu doreste o descentralizare reala a administratiei locale, Guvernul aplicand o politica damboviteana, preferand sa aiba in teritoriu functionari care sa raspunda la comanda politica", a sustinut Diaconescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.